Ny offroadbana i Hästveda

Sport Han och några andra bilentusaister har bildat en sektion i Hästveda Folkraceklubb för offroad, motorsporten för fyrhjulsdrivna terrängbilar.
Sport • Publicerad 5 maj 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Patric Berg
Foto: Patric Berg

Han och några andra bilentusaister har bildat en sektion i Hästveda Folkraceklubb för offroad, motorsporten för fyrhjulsdrivna terrängbilar. – Jag föreslog den här marken för kommunen i slutet av 2007. I höstas fick vi alla tillstånd klara för att disponera området för offroad, säger Sam Claeson. Han var Hästevda FRC förste ordförande 1988, men har nu övergivit folkrace för att köra offroad med sin bil som han kallar för "The Beast". Tillsammans med några andra i klubben har han under fem helger rensat sly, och fixat och donat. Allt för att få fram en körbar offroadbana. Namnet på den nya banan blev Sågbacken, eftersom den ligger vid ett gammalt, nedlagt sågverk, och dessutom ligger den bara ett stenkast från Harabacken. I lördags var det dags för invigning. Bilsportförbundets Monica Möller var på plats och klippte bandet. Sedan gav sig 17 terrängbilar ut på området och dundrade på. – Det handlar om terrängbilar som går på låg växel, och därför mullrar de inte så högt. Jag pratade med en av grannarna till banan, och han hade knappt hört något, säger Sam Claeson. Hässleholms Motorklubb körde under femton års tid offroad på Hovdalafältet, men HLMK har inte längre något tillstånd att köra där. Faktum är att bara ett fåtal platser i landet har tillåtna banor för offroad. – Fördelen med ett permanent område är att man slipper illegal körning i skogen. Det finns många offroadförare i landet, men tyvärr få platser att köra på, menar Sam Claeson. Sju tillfällen under sommarhalvåret har klubben fått tillstånd att köra offroad på Sågbacken. Nästa tillfälle blir den 13 juni, och då lär fler än lördagens 17 bilar dyka upp. – Jodå, vi har redan märkt på olika motorforum på internet att det här har uppmärksammats, säger Sam Claeson. Till och med en förare från Danmark har noterat Hästveda FRC initiativ. Han har varit med och röjt sly för att färdigställa banan. Några tävlingar blir det inte under premiäråret. Men nästa år finns planer på att tävla i biltrail med utplacerade portar att köra mellan i skogen. Området på Sågbacken är varierat. Relativt lättkörd terräng blandas med rena surhål, där det gäller att kunna vinscha sig fram. Offroadförarna har fått ett nytt hem i Göinge.

Ola AxelssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.