Annons

Ny tung kritik mot OS

Kritiken har varit omfattande mot att arrangera OS. Nu kommer ytterligare sådan, dessutom från mycket tungt håll. En av landets mest erfarna medicinska experter kallar det "inte normalt" att arrangera spelen.
Publicerad 2 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
OS-förberedelserna håller på för fullt i Tokyo – trots massiv kritik att spelen ska arrangeras.
OS-förberedelserna håller på för fullt i Tokyo – trots massiv kritik att spelen ska arrangeras.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Shigeru Omi, medicinsk expert som leder en grupp tillsatt av regeringen kring coronafrågan, var under dagen med i en utfrågning i det japanska parlamentet. Omi som tidigare varit WHO-chef för västra Stillahavsområdet ifrågasatte då beslutet och poängterar att arrangörer måste göra tydliga prioriteringar.

– Om vi ska hålla spelen under dessa förutsättningar så måste arrangörerna minska ned spelen och stärka kontrollarbetet så mycket som möjligt, sade han.

Annons

Ytterligare en utmaning för arrangörerna är att omkring 10 000 av de 80 000 tilltänkta volontärer som ska hjälpa till under spelen har dragit sig ur, rapporterar samtidigt japanska tv-kanalen NHK.

Tokyo, liksom ytterligare nio prefekturer, är fortsatt satt i ett nödläge som sträcker sig till och med 20 juni, bara en månad innan spelen är tänkt att invigas. Antalet coronafall i Tokyo har dock minskat, under onsdagen rapporterades 487 att jämföra med drygt 700 för en vecka sedan. Fortfarande är dock endast 2,7 procent av befolkningen fullt vaccinerade.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons