Annons

Historiskt EM–avtal - 578 000 per spelare vid guld

För första gången avslöjar Svenska fotbollförbundet (SvFF) hur mycket bonus spelarna får för ett mästerskap.
Om damlandslaget tar EM-guld i sommar landar över en halv miljon kronor i fickan hos varje spelare. Genom avtalet vill man sätta press på Fifa och Uefa.
Fotboll • Publicerad 26 juni 2022
Damlandslaget, här i skepnad av lagkaptenen Caroline Seger, har fått ett nytt EM-avtal. Arkivbild.
Damlandslaget, här i skepnad av lagkaptenen Caroline Seger, har fått ett nytt EM-avtal. Arkivbild.Foto: Anders Bjurö/TT
Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors under söndagens pressträff i Båstad.
Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors under söndagens pressträff i Båstad.Foto: Anders Bjurö/TT

Bonusen till de svenska EM-spelarna kommer som mest att landa på 578 000 kronor per skalle, om Sverige tar guld. Med sociala avgifter adderade innebär det att merparten av den mästerskapsersättning som SvFF får från Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) – drygt 20 miljoner kronor – tillfaller spelarna.

Utöver spelarbonusar räknar förbundet med kostnader på runt 15 miljoner för mästerskapet, vilket gör att EM kommer bli en minusaffär för förbundet.

Annons

Men det får det vara värt, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

– Ersättningarna är inte tillräckligt höga på damsidan från Fifa (Internationella fotbollsförbundet) och Uefa. Det är solklart. Det är därför vi gör på det här viset, för vi tycker att den prestation som de gör är väl värd de pengarna. Sedan kostar det oss pengar, och det vill vi undvika i framtiden, säger Domanski Lyfors.

Pengarna inte det viktiga

Den bilden delas av spelarna. Det är därför inte storleken på ersättningen som har varit det viktigaste i förhandlingarna om avtalet, säger mittbacken Magdalena Eriksson.

Det är i stället den andra delen i överenskommelsen: att SvFF förbinder sig att jobba aktivt för att påverka Fifa och Uefa så att klyftorna krymper mellan ersättningarna för dam- respektive herrmästerskap.

– Vi är jättenöjda med avtalet. Men vår hjärtefråga under hela processen var att få in att förbundet ska jobba aktivt mot Fifa och Uefa för att de ska fördela pengarna mer jämlikt, säger mittbacken Magdalena Eriksson.

Det är viktigt, säger Eriksson, eftersom damlandslaget hittills ofta varit en kostnad för förbundet, trots alla framgångar genom åren, med VM-bronset 2019 och OS-silvret i fjol som senaste exempel.

Öppna kort

– Om vi har velat ha mer av något så har man alltid fått ta från till exempel ungdoms- eller breddfotbollen, och det tar på en enormt mycket. Det är inte kul att höra, för då känns det som att man ber om något som man egentligen kanske inte förtjänar, säger Magdalena Eriksson.

– Den tanken är tuff. Jag tycker att det är jättetråkigt att behöva tänka så, för vi har gjort fantastiska resultat på fotbollsplanen. Det är jättesynd att det inte har bidragit mer till förbundet.

Transparensen har också varit viktig. Damlandslagets spelare har i många år förespråkat öppna kort, och i och med EM-avtalet är mästerskapsbonusarna för första gången offentliggjorda.

Någon jämförelse med herrlandslaget finns däremot fortfarande inte, då deras avtal hittills varit hemliga.

Annons

– Det har varit något som vi har velat historiskt. Och då tycker jag att det är ganska coolt av oss att nu vilja visa det, även om det äntligen är ett bra avtal. Men vi står vid vårt ord, vi vill ha transparens. Vad herrlandslaget väljer att göra, det är en annan fråga, säger Magdalena Eriksson.

Vill täppa till klyftan

Marika Domanski Lyfors är optimistisk kring framtiden. Hon gissar att också herrlandslagets nästa mästerskapsavtal kommer att vara öppet, och hon hoppas att Fifa och Uefa tar sitt förnuft till fånga och täpper till klyftorna mellan damer och herrar.

– Vi vill ändå att man ska lägga fokus på spelarnas prestationer och värdera dem som man gör på herrsidan. Och ju mer pengar vi får desto mer pengar får vi möjlighet att sprida ut till svensk fotboll. Det är där någonstans vi vill landa, säger Marika Domanski Lyfors.

Fakta: Prispengar i EM 2022

Total prissumma som betalas ut av Europeiska fotbollsförbundet (Uefa): 170 miljoner kronor.

Alla 16 lag är garanterade en minimisumma på runt motsvarande 7 miljoner kronor.

För varje seger i gruppspelet kommer lagen få runt 1,1 miljoner kronor och halva beloppet för varje oavgjord match.

Vid avancemang till kvartsfinal tilldelas lagen runt 2,2 miljoner kronor och når man semifinal får man ytterligare 3,4 miljoner kronor.

Vid finalseger får vinnaren runt 7 miljoner kronor och det finalförlorande laget får runt 4,5 miljoner.

Skulle det lag som står som segrare i slutändan även vinna alla gruppspelsmatcher landar det vinnande lagets prissumma på runt 22 miljoner kronor.

Fakta: Prispengar i EM 2022

En grundpremie på 261 000 till varje spelare i den svenska EM-truppen.

För avancemang till kvartsfinal: 417 000 kronor.

För avancemang till semifinal: 452 000 kronor.

För förlust i EM-finalen: 514 000 kronor.

För EM-guld: 578 000 kronor.

En EM-uttagen spelare som skadar sig mellan den 26 juni och den 9 juli (datumet för premiären mot Nederländerna), och inte kan spela i turneringen, erhåller 50 procent av grundpremien.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons