Oklart med vaccinpass – idrotten sätter press

Idrotten vill att vaccinpass ska kunna användas för att släppa in mer publik på arenorna.
Men något besked har inte kommit ännu.
– Det är precis som jag har sagt tidigare, att det här är en fråga regeringen arbetar med. Men jag har inget nytt besked att ge i dag, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) till TT.
Publicerad 2 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Knappt 5 500 åskådare tilläts se Malmö FF:s hemmamatch mot Ludogorets i Champions League-kvalet – en fjärdedel av den totala kapaciteten. Arkivbild.
Knappt 5 500 åskådare tilläts se Malmö FF:s hemmamatch mot Ludogorets i Champions League-kvalet – en fjärdedel av den totala kapaciteten. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/ TT

Vaccinpass används redan i exempelvis USA som ett sätt att kunna släppa in åskådare som är vaccinerade eller som kan visa upp negativa coronatest – och flera andra länder väntas följa efter.

I Sverige finns vaccinpass för att underlätta vid resande. Men trots att regeringen i början av sommaren gav Folkhälsomyndigheten (FHM) i uppdrag att utreda frågan finns ännu inga planer på att införa bevisen i samband med idrotts- eller kulturevenemang.

Vill se vaccinpass

Från idrottshåll tycker man att processen går för långsamt och företrädare för såväl svensk ishockey som fotbollsklubben Malmö FF har i veckan vädrat sitt missnöje i öppna brev.

– När covidpassen har kommit till rent tekniskt, vilket gör att den här möjligheten nu finns att ta in mer publik, så känner vi, i ett läge där svensk ishockey under 1,5 års tid har tagit ett stort ansvar, att det här är en väg som vi vill gå, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson, som häromdagen skrev en debattartikel i Svenska Dagbladet tillsammans med företrädare för de svenska toppligorna på herr- och damsidan.

Fotbollsallsvenska Malmö FF, som om knappt två veckor tar emot italienska storklubben Juventus i Champions League, publicerade på onsdagen ett öppet brev på sin webbplats. Klubbens vd Niclas Carlnén tycker att regelverken som används i dag är inkonsekventa. Han pekar bland annat på att restriktionerna har lyfts vad gäller kollektivtrafiken. Det var tidigare ett argument för att begränsa kapaciteten, då transporten till och från arenorna inte ansågs säker ur smittosynpunkt.

Kritiserar regelverket

– Vi tycker därför inte att det är rimligt att ha ett strängare regelverk för utomhusarenor, där man enligt experter säger att smittspridningsrisken är mycket lägre än inomhus. Och om det är så att man fortfarande tycker att det är rimligt, vilket jag inte har någon förståelse för, är det bara att använda covidpassen på det sätt som de är tänkta att användas, säger han.

Handbollen, vars säsonger precis som ishockeyns inleds de närmaste veckorna, tycker också att regeringen och FHM kan göra mer.

– Jag har precis samma åsikt som ishockeyn, fotbollen och kulturen. Det måste gå att hitta en bättre lösning som skapar möjligheter för föreningarna att kunna ta in folk som är fullvaccinerade, säger Peter Gentzel från klubbarnas intresseförening Svensk elithandboll.

"Ett sätt att öppna upp"

Han har samtidigt förståelse för att det finns mycket att ta hänsyn till då frågan är komplex. Inte minst med bakgrund av att smittspridningen ökar i Sverige.

– Vi har full förståelse för att det tar tid och att man ska vara noggrann och eftertänksam, men tycker ändå att det finns bra möjligheter att hitta lösningar som skapar bättre möjligheter för idrotten, säger Peter Gentzel.

Ishockeyförbundets Anders Larsson:

– Vi är väldigt ödmjuka inför att frågan är komplex, att den innehåller många dimensioner, men ser verkligen att det här är ett sätt att öppna upp för mer publik.

Niclas Carlnén anser att regelverket borde ses över så att det blir mer logiskt.

Eller:

– Vill man inte det borde man åtminstone ta hänsyn till covidpassen så att det ger större möjligheter, säger Carlnén.

Mattias Owen/TT

Vaccinpass

Det finns en form av vaccinpass i Sverige sedan den 1 juli, ett så kallat covidbevis, som kan användas för att underlätta för resande.

Covidbeviset är ett gemensamt vaccinbevis som finns inom EU.

Sista stegen i avvecklingsplanen

Tanken var att steg fyra i regeringens plan för avveckling av restriktioner skulle genomföras i september. Men statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) meddelade för några veckor sedan att det dröjer ytterligare på grund av den ökade smittspridningen. Steget innebär bland annat att deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster tas bort. Restriktionerna för restaurangnäringen lättas också, bland annat avseende storlek på sällskap.

När steg fem kan börja gälla är mycket oklart, eftersom det innebär att alla kvarvarande restriktioner lyfts. Det handlar bland annat om trängselregler som gäller för handelsplatser samt kultur- och fritidsverksamhet. Dessutom får statligt anställda komma tillbaka till jobbet utan att deras fysiska närvaro är helt nödvändig, och Folkhälsomyndigheten häver allmänna råd kopplade till att undvika trängsel, arbeta hemma och särskilt god handhygien.

Källa: Regeringen.se

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.