OS-mästarens kritik: "Sopade under mattan"

Damfotbollen i USA "sopade många jobbiga saker under mattan" för att den nationella toppligan, NWSL, skulle bli framgångsrik, det säger den före detta amerikanska landslagsmittfältaren Heather O'Reilly.
Publicerad 9 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Heather O'Reilly (höger) kritiserar NWSL. Arkivbild
Heather O'Reilly (höger) kritiserar NWSL. ArkivbildFoto: Tony Avelar/AP/TT

Uttalandet kommer efter den senaste tidens turbulens, där den profilerade tränaren Paul Riley anklagas för sexuellt ofredande av flera spelare de senaste tio åren.

"Vi vill att våra karriärer ska fortsätta och det finns inte så många möjligheter för spelare att bli proffs, så jag tror att det är anledningen till att många saker bara tagits om hand. Som spelare tar du det bara.", säger Heather O'Reilly, som har tre OS-guld och ett VM-guld på meritlistan.

"I NWSL finns det inte så många HR-anställda på klubbarna, det finns ingen jourlinje som spelarna kan ringa, så det är därför sådana här saker händer om och om igen utan att straffas", säger hon

Sedan anklagelserna mot Paul Riley uppdagades i The Athletic har NWSL och Fifa inlett utredningar.

Ett antal spelare har kommit med detaljerade skildringar om hur övergreppen begåtts. Bland annat har både Sinead Farrelly och Meleana "Mana" Shim, berätta om hur de redan 2015 anmälde Riley när han var deras tränare i Portland Thorns. Men ingenting hände.

Den engelske tränaren nekar till anklagelserna. Men Riley fick sparken av North Carolina när uppgifterna kom fram och ligachefen Lisa Baird har också tvingats bort.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.