Osäkert när nästa NBA-säsong startar

NBA-bubblan i Florida är spräckt men vad som väntar härnäst för den nordamerikanska basketligan är osäkert.
– Borde jag vara här? Är det värt att offra min familj, frågade sig Los Angeles Lakers LeBron James under de tre månadernas isolering.
Publicerad 13 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Los Angeles Lakers LeBron James och Anthony Davis har fått lämna NBA-bubblan efter ligavinsten i söndags amerikansk tid. Vad som händer i den nordamerikanska basketligan härnäst är fortfarande oklart.
Los Angeles Lakers LeBron James och Anthony Davis har fått lämna NBA-bubblan efter ligavinsten i söndags amerikansk tid. Vad som händer i den nordamerikanska basketligan härnäst är fortfarande oklart.Foto: Mark J. Terrill/AP/TT

Los Angeles Lakers vann på söndagen amerikansk tid det sjätte och avgörande finalmötet med Miami. Därmed kunde NBA lämna Disneyworld i Orlando efter tre månader på plats i en så kallad bubbla.

Inga fall

Under ligans isolering konstaterades inte ett enda fall av covid-19, varken bland spelare, tränare eller funktionärer.

Men även om man lyckades med att hålla alla friska så verkar många som var på plats i bubblan måttligt sugna på att återvända dit.

– Ibland ifrågasatte jag mig själv: "Borde jag vara här? Är det värt att offra min familj?" Jag har aldrig varit utan min familj så länge, säger Lakersstjärnan LeBron James, som bland annat missade sonens 16-årsdag i bubblan.

Egentligen skulle nästa säsong inledas redan i december, men NBA-kommissionären Adam Silver har tidigare sagt att han inte tror att man kommer att komma i gång igen i år. Mer troligt är att uppkast blir i januari eller februari.

Och årets draft har redan skjuts på från oktober till november.

Studerar andra

Däremot har Silver sagt att han hoppas att nästa års slutspel ska kunna genomföras på lagens hemmaarenor i stället för i en bubbla, trots fortsatt pandemi i USA.

– Jag tror att alla förstår att man måste ta hänsyn till folkhälsan, men ekonomin är också en folkhälsofråga, så vi försöker hitta rätt balans där, har Silver sagt.

– En del av mitt jobb är att studera vad som händer i andra branscher, vad andra ligor gör, inklusive de internationella fotbollsligorna. Så det är vad som är på dagordningen just nu.

Emma Gyllestad/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.