Publik på VM-läktarna trots förbudet

Ingen publik tillåts under handbolls-VM i Egypten.
På premiären fanns ändå uppemot 1 000 personer på läktaren, uppger danska Ekstra Bladet.
Publicerad 14 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Internationella handbollsförbundets ordförande Hassan Moustafa har en del att grubbla på. Arkivbild.
Internationella handbollsförbundets ordförande Hassan Moustafa har en del att grubbla på. Arkivbild.Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Tanken var fram till nyligen att släppa in upp till 4 000 personer på VM-matcherna. Men efter hård kritik, bland annat från det europeiska spelarfacket, omprövade internationella handbollsförbundet (IHF) beslutet.

I stället kom man tillsammans med egyptiska myndigheter fram till att helt stoppa åskådare på grund av coronapandemin.

Men danska Ekstra Bladets bilder från onsdagens premiärmatch Egypten–Chile visar något annat

Arenan i Kairo, som har en kapacitet på 17 000 åskådare, ekade nämligen långt ifrån tom.

Runt 100 av personerna på läktarna var specialinbjudna, officiella gäster. Men enligt tidningen fanns ytterligare uppemot 1 000 åskådare längs de båda kortsidorna.

Tidningen skriver att personerna var på behörigt avstånd från spelarna, och att något slags social distansering upprättades. Men nyheten minskar rimligtvis inte den redan hårda pressen på IHF:s egyptiske ordförande Hassan Moustafa.

Förutom turerna kring publiken har pandemin slagit hårt mot den tänkta VM-festen också på andra sätt. Dagen före onsdagens premiär drog sig till exempel två länder, USA och Sveriges tänkta premiärmotståndare Tjeckien, ur turneringen på grund av utbredd smitta i respektive lag.

Länder som Norge och Danmark har också uttryckt oro kring hur säkra de tänkta "bubblorna" faktiskt är, och bland annat klagat på att lagen sitter för nära varandra vid måltider.

Sverige inleder VM mot Nordmakedonien, som ersatt Tjeckien, i kväll.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.