Annons

Pussel och spel – så blir livet i OS-bubblan

Tv-spel och serier – visst. Men också pussel och sällskapsspel.
Det ingår i packningen hos Damkronorna för att klara livet i OS-bubblan.
Ishockey • Publicerad 27 januari 2022
Damkronorna efter segern i OS-kvalet förra året. Arkivbild.
Damkronorna efter segern i OS-kvalet förra året. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT

På torsdagen åker hockeylandslaget som ett av de första lagen i väg till OS i Peking.

På grund av coronapandemin är restriktionerna tuffa. OS-idrottarna lever i en strikt bubbla för att försöka hålla viruset borta.

Annons

Idrottare i bubblan testas varje dag, att hålla avstånd och bära ansiktsmask är något som poängteras i nästan varenda passus i den digra covidbibel, officiellt kallad playbook, som deltagarna ska ha koll på.

Att ta en promenad utanför OS-byn för att se stan, ta en kaffe och hänga är bara att glömma.

"Extremt viktigt"

Så då gäller det att på bästa sätt försöka hålla energin uppe också vid sidan av matcher och träningar.

– Det är extremt viktigt att hålla uppe trycket med energin och trots de speciella omständigheterna kunna ha väldigt roligt tillsammans, säger Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg.

Emma Nordin, Luleåstjärnan som den här säsongen tillhör kinesiska KRS Vanke Rays i ryska ligan, har packat ned pussel och sällskapsspel.

– Jag har förberett med med ett pussel, det är avslappnande att kunna koppla bort tankarna, man blir väldigt mycket i stunden. Så jag har tagit med mig ett 2 000-bitars pussel och sedan har vi med oss olika sällskapsspel, berättar hon.

Psykologen en ventil

Damkronorna har levt i bubbla under alla sina samlingar under pandemin, men ingen har varit så hård som den i Peking. Därför får också psykologiska tränaren Cecilia Åkesdotter, som jobbat med Damkronorna de senaste åren, en nyckelroll.

– Cissi är jätteviktig och en bra ventil för spelarna. Det arbetet fortsätter vi med så klart. Det gäller att komma ihåg varför vi är så otroligt noga och varför det är så tuffa restriktioner och det är ju för att det här fantastiska med OS ska kunna genomföras. Så det gäller att ha den bilden med sig hela tiden, säger Ulf Lundberg.

Hockeyn har varit hårt drabbad av smittofall och fyra av de spelare som fanns med i den ursprungliga truppen har redan ersatts efter positiva test – däribland stjärnmålvakten Sara Grahn, som skulle ha gjort sitt fjärde OS.

Nu blir Emma Nordin tillsammans med Charlotte Kalla och curlingprofilerna Niklas Edin och Oskar Eriksson de mest rutinerade i svenska OS-truppen då de gör sina fjärde OS. Nordin är glad över att spelen ändå genomförs trots covidlotteriet.

Annons

– Det är superkul att ha den här möjligheten att se fram emot. Det är ett stort ljus i allt mörker, det engagerar många och många ser fram emot det. Men det blir inte optimalt och det blir inte samma sak som ett vanligt OS, säger 30-åriga Nordin som debuterade i Vancouver 2010.

Fakta: Damkronorna i OS

28 januari: Landslaget landar i Peking.

29/1-2/2 Träningar och eventuellt en inofficiell träningsmatch mot Tjeckien den 31 januari.

Sverige gruppspelsmatcher:

3/2: Sverige–Japan (9.40 svensk tid).

5/2: Tjeckien (9.40).

7/2: Kina (14.10).

8/2: Danmark (14.10).

Kvartsfinalerna spelas den 11 och 12 februari, semifinalerna den 14:e, bronsmatch den 16:e och finalen den 17 februari.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons