Annons

RF-bas slår tillbaka om 51-procentsregeln

Liberalerna öppnar för att utreda om 51-procentsregeln ska bevaras eller inte, skriver .
Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Björn Eriksson kallar det för ett auktoritärt ledarskap.
"Det är just medlemmarna som bestämmer i en folkrörelse", skriver han i en debattartikel i .
Sport • Publicerad 3 november 2022
Björn Eriksson, ordförande i riksidrottsförbundet. Arkivbild.
Björn Eriksson, ordförande i riksidrottsförbundet. Arkivbild.Foto: Noella Johansson/AP/TT

Bakgrunden är en rad i Tidöavtalet, överenskommelsen mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna, där det står att regeringen ska inleda ett särskilt projekt för att "stärka högstaligornas konkurrenskraft i den svenska elitfotbollen och elithockeyn".

Enligt Expressens uppgifter har det i diskussionerna mellan partierna funnits en ambition att se över 51-procentsregeln, som bestämmer att medlemmarna i de idrottsföreningar som bildat aktiebolag måste äga minst 51 procent av rösterna.

Annons

Regeln är inskriven i RF:s stadgar och gäller i samtliga föreningar och specialförbund som går under dess paraply.

SD, som förde in punkten i avtalet, dementerar för Expressen att de vill ändra på regeln. Men L-ledaren och statsrådet Johan Pehrson är av en annan åsikt.

– Jag är beredd att titta på det, säger Pehrson till tidningen.

Tidigare försök att slopa 51-procentsregeln har konsekvent röstats ned på RF:s årsmöten.

Björn Eriksson skriver att "åtskilliga utredningar" i riksdagen visat att idrottsrörelsen fortsatt bör styras av de enskilda medlemmarna och inte politiken.

"Därför tyder de uttalanden som har förekommit den senaste tiden, om att regeringen skulle kunna ändra idrottsrörelsens stadgar gällande den så kallade 51-procentsregeln, på viss okunskap som leder tankarna till auktoritärt ledarskap", skriver han.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons