RF kräver snabbt beslut i inresefrågan

Sverige har förlorat en fotbollslandskamp och en världscuptävling i skidskytte på grund av de svenska inreserestriktionerna.
Nu kräver Riksidrottsförbundet att elitidrottare ska ges undantag.
"Frågan måste hanteras skyndsamt", säger RF-basen Björn Eriksson.
Publicerad 9 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Blir det något segerjubel från Therese Johaug eller Ebba Andersson i Falun i vinter? Arkivbild.
Blir det något segerjubel från Therese Johaug eller Ebba Andersson i Falun i vinter? Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Den svenska regeringen har hittills hållit fast vid beslut som tagits i EU om inreserestriktioner för personer från icke-EU-länder. Samtidigt har minst 20 EU-länder gjort undantag för elitidrottare.

Det har gjort att exempelvis Östersunds skidskyttevärldscuptävling flyttats till Finland. Och att Sveriges hemmalandskamp mot Ryssland flyttades till Moskva.

Nu begär RF ett möte med inrikesminister Mikael Damberg (S) för att förmå honom och regeringen att snarast ta beslut om att göra undantag för idrottsutövare, ledare, domare och funktionärer som vill komma till Sverige för en elittävling.

"Frågan måste nu hanteras skyndsamt annars riskerar Sverige att tappa ännu fler tävlingar och matcher än de som redan flyttats till andra länder", säger Eriksson i ett pressmeddelande.

"Dessa personer borde bedömas utföra nödvändiga funktioner för Sverige på samma sätt som undantaget gäller för andra verksamheter."

Bland andra internationella tävlingar som är planerade att gå i Sverige i vinter finns världscuptävlingarna i skidor i Ulricehamn och Falun i januari och alpint i Åre i mars, samt konståknings-VM i Stockholm och Vasaloppet i mars.

Ingela Ahlberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.