Rosenberg: ”Det är mycket taggtråd nu”

Sport Vinslövs HK kan koppla grepp om den allsvenska platsen – men då krävs seger i kvällens seriefinal mot Ankaret.
Sport • Publicerad 15 februari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Med fem omgångar kvar av division ett södra möts tabellettan HK Ankaret och tabelltvåan Vinslövs HK i en regelrätt seriefinal i Furutorpshallen. Vi når Ludwig Rosenberg på väg hem från jobbet på T4 särskola i Hässleholm. Med sig i bilen har han arbetskamraten och lagkamraten Emil Schuster.

– Vi har varit och köpt blommor tillsammans. Det är ju Alla hjärtans dag, informerar Ludde och sedan får Norra Skåne, på distans, vara med om överlämnandet av blomstren till flickvännen Frida.

– Hon ser glad ut, refererar han.

Åter till handbollen och seriefinalen. Höstens möte i Bjärred slutade med förkrossande 33–23 i Vinslövsfavör. Men det är också Ankarets enda förlust.

Kollektivet är Bjärred-lagets styrka.

– Det är ett ganska komplett lag, en lagmaskin. De har inget riktigt skytte utan försöker komma igenom eller skjuta på halvdistans. De har släppt in minst bollar i serien och är starka bakåt också, analyserar VHK-kaptenen och konstaterar att det viktigaste för Vinslöv är att tro på det egna spelet och fortsätta skjuta.

Det där med skotten har VHK haft en tendens att halka ifrån då och då.

– Då brukar ”Cassa” skälla i paus och så löser det sig. Han dricker ju fyra Red Bull innan varje match så han har ju inget annat för sig, skrattar Rosenberg med en passning till tränaren Peter Jönsson.

Rosenberg gör sin andra säsong i VHK. Spelmotorn menar att största skillnaden jämfört med i fjol är nyförvärven som plockades in i höstas.

– Vi är fortfarande breda och så har vi fått en ännu bättre spets. Alfred Olsson och Emil Karlsson har gjort det bra på högernio och Björn Lidén van Riessen har varit grym som ersättare för Örn Östenberg. Jag tycker att vi bytte upp oss där, säger Rosenberg och pekar på ytterligare ett par framgångsfaktorer:

– Försvarsspelet. Vi är det mest fysiska laget i serien och försvaret backas upp av två bra målvakter. Tobbe (Tobias Sjöberg) har fått bra hjälp av Simon (Bengtsson) i år, de senaste matcherna har ju Simon legat runt 50

i räddningsprocent.

– Alla drar åt samma håll. Alla vill framåt och alla vill vinna.

För egen del?

– Mitt spel påverkas ganska mycket av att jag har bra mittsexor – och det har jag. Elias (Holmström) är den bästa linjespelaren i serien och Albin (Mesanovic) är topp tre offensivt. Jag utnyttjar dem jättemycket, säger mittnian som strör rosor inte enbart över flickvännen utan även över sina lagkamrater:

– Jag behöver egentligen bara vara med och passa dem. Och så får jag göra något när de har slut på idéer.

I kväll springer VHK ut inför en knökfull hall.

Vad betyder det?

– Allt! Sedan serien vände har vi inte förlorat någon match på hemmaplan och man känner verkligen att hela byn drar åt samma håll. Det är jättekul, säger Rosenberg som flaggar för en fartfylld match med mycket kamp.

Hans pendlarkamrat Emil Schuster har missat många matcher på grund av en efterhängsen ryggskada. Men lagkaptenen lovar att göra sitt bästa för att Schuster ska dyka upp på planen i seriefinalen.

– Det får han banne mig göra! Han kunde ju inte ens stå och grilla korv och någon nytta måste han göra den här säsongen.

bild 1/2
Emil Schuster. Vinslövs HK mot IF Kristianstad. Handboll i Furutorpshallen, Vinslöv. Foto: Stefan Sandström.
Ludwig Rosenberg lyfter fram kombinationen mellan förre tränaren Peter ”Cassa” Jönsson och nuvarande VHK-tränaren Pelle Käll som en förklaring till höstens framgångar. 					      Foto: Stefan Sandström/arkiv
Emil Schuster. Vinslövs HK mot IF Kristianstad. Handboll i Furutorpshallen, Vinslöv. Foto: Stefan Sandström.
Ludwig Rosenberg lyfter fram kombinationen mellan förre tränaren Peter ”Cassa” Jönsson och nuvarande VHK-tränaren Pelle Käll som en förklaring till höstens framgångar. 					      Foto: Stefan Sandström/arkiv
Fakta:

Namn: Ludwig Rosenberg.

Ålder: 26 år.

Bor: Kristianstad.

Familj: Flickvännen Frida Andersson och två bichon havanaise, Ralf och Mållgan.

Gör: Jobbar på T4 särskola.

Klubb: Vinslövs HK.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.