Annons

Ryske stjärnan åter – men får han spela i OS?

Först covidpositiv – sedan covidnegativ.
Det har svängt snabbt kring den ryske ishockeystjärnan Artiom Anisimov de senaste dagarna.
Frågan är emellertid om han kommer kunna spela OS för det ryska laget i Peking, trots allt.
Ishockey • Publicerad 27 januari 2022
Artiom Anisimov, här i Ottawas tröja. Arkivbild.
Artiom Anisimov, här i Ottawas tröja. Arkivbild.Foto: Larry MacDougal/AP/TT

Sent på onsdagskvällen meddelade det ryska förbundet i ett uttalande till den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Tass, att Artiom Anisimov hade testat positivt för covid-19. Därför skulle han bli ersatt av Vladimir Tkatjov i den ryska 25-mannatruppen och istället bli placerad i den så kallade taxitruppen.

Men nu, mindre än ett dygn senare, låter det annorlunda. Förbundet meddelar att storstjärnan Anisimov har lämnat sin karantän efter att ha testat negativt för covid-19, och att han därmed har kunnat återansluta till landslagets uppladdning.

Fem negativa test

Annons

"Artiom Anisimov har lämnat ett negativt test och har suttit i karantän den tid som krävs på Novogorsk (träningsanläggningen) och har återanslutit till laget i dag", säger det ryska lagets team manager Ilja Kovaltjuk till förbundets webbplats.

Det finns ingen information om när Anisimov testade positivt eller hur lång tid han satt i karantän. Personer som nyligen har varit smittade av covid-19 måste lämna fem negativa test för att släppas in i Kina för OS. Så det sista ordet är kanske inte sagt när det handlar om Anisimov.

Välmeriterad

33-årigen är den klart mest NHL-meriterade spelaren i det ryska laget med 376 poäng på 771 grundseriematcher för New York Rangers, Columbus, Chicago och Ottawa under de 13 säsonger han spelat i Nordamerika. Den här säsongen spelar han i Lokomotiv Jaroslavl i KHL där han har noterats för 19 poäng på 27 matcher. På meritlistan finns även ett guld, två silver och ett brons i VM.

Det ryska laget är regerande mästare i OS efter att tagit guld i Pyeongchang för fyra år sedan.

Fakta: Så spelas OS-hockeyn

Tolv lag deltar i herrarnas OS-turnering och delas in i tre fyrlagsgrupper. Gruppvinnarna och den bästa tvåan går direkt till kvartsfinal medan resterande lag går vidare till kvartsfinalkval.

Grupp A: Kanada, USA, Tyskland, Kina.

Grupp B: Ryska laget, Tjeckien, Schweiz, Danmark.

Grupp C: Finland, Sverige, Slovakien, Lettland.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons