Sagström i tårar efter domslutet: "Det suger"

Ett kontroversiellt domslut förstörde Solheim Cup-dagen för Madelene Sagström. Efter bästbollförlusten kunde inte svenskan hålla tillbaka tårarna.
– Det suger just nu, säger golfstjärnan.
Publicerad 5 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Madelene Sagström under lördagens spel.
Madelene Sagström under lördagens spel.Foto: Carlos Osorio/AP/TT

Det var på det 13:e hålet som Sagström och Nanna Koerstz Madsens match mot Ally Ewing och världsettan Nelly Korda hamnade i fokus.

Korda slog en putt som lade sig nära hålet. Om en boll delvis hänger över hålet har den tio sekunder på sig att eventuellt trilla i – men redan efter sju sekunder plockade Sagström upp bollen för att skänka putten.

"Håller inte med"

Hon – och många med henne – ansåg att bollen inte hängde över hålet och aldrig skulle kunna trilla i. Men domaren var av en annan uppfattning.

– Jag följde inte regeln om att låta bollen ligga i tio sekunder. Men jag tror på integritet och den hederlighet som finns i golfen, jag skulle aldrig plocka upp en boll som har en chans att gå i, säger Sagström.

– Jag håller inte med om beslutet att bollen låg på kanten, men jag följde inte tiosekundersregeln. Det suger just nu, för det känns som att jag svek mitt lag.

Matchen var helt lika vid händelsen, men efter svenskans påstådda regelbrott fick USA ledningen med ett hål. Det greppet höll sedan hela vägen till ett 1/0-seger efter att lagen delat de fem sista hålen.

Tårögd

Inte blev det bättre av att delar av den månghövdade amerikanska publiken på Inverness Club i Toledo, Ohio, häcklade Sagström under avslutningshålen.

– Det är tufft. Vi är på amerikansk mark och ... säger Sagström innan hon måste samla sig för att inte bryta ihop i tårar.

– Jag skulle försöka spara det där (tårarna) till omklädningsrummet ... Vi ger allt där ute, kämpar så hårt och det är så ledsamt att förlora matchen på det beslutet. Vi gav det en bra fajt och vi spelade bra båda två, den här golfbanan är en best.

Sagström, som inledde matchen fenomenalt med två raka birdies, kan i alla fall trösta sig med att Europa leder med hela 5,5–25 efter första dagens spel. Bland annat efter att Anna Nordqvist vunnit båda sina matcher i par med Matilda Castren.

– Jag är glad att de andra tjejerna spelar bra, jag ska bara gå och försöka samla ihop mig och sen kommer vi vara redo i morgon, säger Sagström.

"Hemska saker"

Danska debutanten Nanna Koerstz Madsen försökte stötta svenskan så gott det gick efter incidenten på 13:e.

– Det var så tufft, folk började skrika hemska saker. Jag skulle vilja säga att publiken har varit fantastisk här (i övrigt), men det var inte kul för Madelene att hamna i den positionen. Hon mådde dåligt, men ska inte behöva göra det. Golf ska inte avgöras på en putt som aldrig hade gått i, säger Koerstz Madsen.

Amerikanskan Nelly Korda:

– Det var definitivt märkligt och man vill inte vinna ett hål på det sättet. Jag kom av greenen och vi pratade när Missy (Jones, domaren) kom fram till oss och sade att hon ville kolla upp det. Vi hade egentligen ingenting att säga till om.

Det där sista är en sanning med modifikation. Världsettan och Ewing hade kunnat skänka det efterföljande hålet till Europa om de höll med om att domslutet var uppåt väggarna, men det gjorde de inte.

– Förhoppningsvis är de (Sagström och Koerstz Madsen) okej med oss, vi ville inte att det skulle bli på det här sättet, säger Korda.

Carl Göransson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.