Annons

Salah och skrällnationen vidare efter straffar

Storstjärnan Mohamed Salah sköt Egypten vidare till kvartsfinal i Afrikanska mästerskapen i fotboll i Kamerun.
Elfenbenskusten besegrades med siffrorna 5–4 efter straffläggning i åttondelsfinalen på Japomastadion i Douala – vars gräsmatta kritiserats och varifrån matcher nu flyttas.
Fotboll • Publicerad 26 januari 2022
Egypten och lagkapten Mohamed Salah, höger, är vidare till kvartsfinal i Afrikanska mästerskapen i Kamerun.
Egypten och lagkapten Mohamed Salah, höger, är vidare till kvartsfinal i Afrikanska mästerskapen i Kamerun.Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Åttondelsfinalmötet mellan Elfenbenskusten och Egypten var mållöst efter 120 minuters spel, ordinarie tid och förlängning, och fick avgöras på straffar.

Båda lagen satte sina inledande två straffar innan Elfenbenskusten missade. Manchester Uniteds försvarare Eric Bailly sköt straffen som Egyptens inbytte målvakt Mohamed Abou Gabal räddade.

Kritiserad gräsmatta

Annons

Liverpools anfallsstjärna Mohamed Salah satte Egyptens femte raka straff som tog laget vidare i turneringen med 5–4 i straffläggningen. Nu väntar Marocko i söndagens ena kvartsfinal.

Gräsmattan på Japomastadion i Doualas har kritiserats tidigare under mästerskapet för att inte hålla tillräckligt hög kvalitet.

Mitt under åttondelen mellan Elfenbenskusten och Egypten meddelade Afrikanska fotbollsförbundet att arenan fråntas en av två kvartsfinaler och en semifinal på grund av gräsmattans undermåliga standard. Matcherna kommer i stället att spelas på Ahmadou Ahidjo-stadion.

Ekvatorialguinea vidare

Det blir därmed ytterligare tryck på huvudstadens finalarena som sedan tidigare fått fler matcher än planerat efter läktartragedin på Paul Biya-stadion i Olembé norr om Yaoundé tidigare i måndags. Minst åtta personer dog då i samband med trängsel vid en av entréerna när hemmanationen Kamerun slog ut skrällaget Komorerna i åttondelsfinalen.

Onsdagskvällens avslutande åttondel mellan Mali och Ekvatorialguinea i Limbé gick också till straffar efter att ha förblivit mållös under ordinarie tid och förlängning.

Straffläggningen slutade 6–5 till Ekvatorialguinea, rankat 114 i världen, efter att Mali, rankat 53, missat tre av åtta straffar och Ekvatorialguinea missat två.

Skrällaget ställs härnäst mot 20-rankade och favorittippade Senegal på söndag.

Fakta: Så spelas kvartsfinalerna

Lördag: Gambia–Kamerun (klockan 17.00), Burkina Faso–Tunisien (20.00).

Söndag: Egypten–Marocko (17.00), Senegal–Ekvatorialguinea (20.00).

Semifinalerna spelas 2–3 februari och finalen den 6 februari.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons