Annons

Salming hyllas på nytt: "Kommer bli stort"

Börje Salming, 71, hyllades två gånger om i helgen i Toronto.
På torsdag ska legendaren uppmärksammas på nytt – den här gången på Tidernas hockeygala i Stockholm.
Ishockey • Publicerad 14 november 2022
Börje Salming hyllades två gånger om i Toronto i helgen, på torsdag kommer han uppmärksammas på Tidernas hockeygala i Stockholm. Här tillsammans med sin fru Pia Salming och dottern Bianca Salming.
Börje Salming hyllades två gånger om i Toronto i helgen, på torsdag kommer han uppmärksammas på Tidernas hockeygala i Stockholm. Här tillsammans med sin fru Pia Salming och dottern Bianca Salming.Foto: Christopher Katsarov/AP/TT

Wiréhn kan inte avslöja för mycket hur Salming, som är sjuk i ALS, kommer uppmärksammas vid förbundets 100-årsjubileumsgala i Avicii arena.

– Men man skulle kunna säga som så att Börje är toppkandidat i flertal priser. I samband med dessa priser kommer vi att hylla Börje. Jag kan inte säga exakt om han vinner eller inte, för det är jury och omröstning som avgör hela vägen in, men vi kommer naturligtvis uppmärksamma Börje, säger Wiréhn.

Annons

– Planen är att han ska närvara och att han ska uppmärksammas i någon form. Det kommer bli stort, det är jag övertygad om.

Precis som helgen i Toronto är tanken att Salmings familj ska vara på plats i Stockholm.

"Låter alla känslorna komma"

TT: Vad säger du om hyllningarna han fick i Toronto?

– Det är fantastiskt och magiskt på alla sätt och vis. Samtidigt väcker det så mycket känslor, man låter alla känslorna komma. Det var stort i Toronto, säger Wiréhn.

Inte ett öga var torrt när Salming natten till lördag svensk tid hyllades i Toronto där han närvarade vid Hall of Fame-helgen.

När Salming klev in på isen gjorde han det med Mats Sundin vid sin ena sida och med Darryl Sittler vid sin andra sida.

Sittler och Salming har varit vänner i över 50 år och har otaliga minnen ihop, både från tiden tillsammans på isen i Toronto men även utanför.

– Som vän är det lätt att vara vid någons sida när allt går bra, men det är ännu viktigare att visa stöd och kärlek när det är tuffare, sade Sittler till TT.

"Så glad för pappas skull"

Dagen efter, natten till söndag svensk tid, hyllades Salming på nytt, den här gången var hela ceremonin tillägnad 71-åringen.

I sällskap av sin familj var det en påtagligt lycklig Salming som tog sig ut på isen och mötte jubel och visslingar, glansiga ögon och vördnadsfulla applåder – som aldrig ville ta slut.

Annons

Dottern och friidrottsstjärnan Bianca Salming var även hon rörd efter helgen.

– Jag är så glad för pappas skull, att han orkar och får uppleva det här. Att vi som familj får vara här tillsammans, sade hon till Expressen.

Tidernas hockeygala sänds i SVT.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons