Annons

Samaranch invald i IOK – kan göra som sin far

Olympiskt • Publicerad 19 februari 2022
IOK:s ordförande Thomas Bach och Juan Antonio Samaranch, som kanske vill ta över. Arkivbild.
IOK:s ordförande Thomas Bach och Juan Antonio Samaranch, som kanske vill ta över. Arkivbild.Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva/TT

Juan Antonio Samaranch ledde Internationella olympiska kommittén (IOK) i 21 år. Nu har hans son, med samma namn, skaffat sig en position för att kunna ta över som ordförande i IOK när Thomas Bach kliver av 2025. Spanjoren förväntas kandidera till ordförandeposten.

Juan Antonio Samaranch har valts in i IOK:s styrelse, den så kallade exekutivkommittén, som vice ordförande.

Annons

– Ni kan inte, eller det kanske ni kan, förstå hur glad jag är att få fortsätta att jobba tillsammans med er alla, säger Samaranch i talet till IOK-ledamöterna.

Samaranch satt som vice ordförande i IOK mellan 2016 och 2020. Han pappa ledde IOK mellan 1980 och 2001, den näst längsta ordförandeperioden efter Pierre de Coubertins 29 år. Samaranch den äldre avled 2010.

Bland de fem nya medlemmarna i IOK som valdes in finns Yiech Pur Biel som tävlade i OS i Rio de Janeiro 2016 för flyktinglaget. Han skickades iväg från Sudan som barn till ett flyktingläger i Kenya.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons