Annons

Sensationen Åberg fortsätter att briljera

Allas blickar är på Ludvig Åberg, men det verkar inte röra honom i ryggen.
Den första rundan på Europatourens "flaggskeppstävling" på Wentworth bör ha tystat dem som tvivlat på att det var rätt att ta ut den svenske golfkometen till Ryder Cup.
– Jag är nöjd med att jag kunde spela så bra golf trots att det var så mycket cirkus runt omkring, säger 23-åringen till Viaplay.
Golf • Publicerad torsdag 21:22
Ludvig Åberg fortsätter att imponera.
Ludvig Åberg fortsätter att imponera.Foto: Zac Goodwin/AP/TT

Åberg gick i samma boll som toppnamnen Viktor Hovland, Norge, och världstvåan Rory McIlroy. Både Hovland och McIlroy är också potentiella spelpartner till svensken när alla tre ska representera Europa i Ryder Cup i Rom om två veckor.

– Det var lite mer folk än vad jag är van vid. Det brukar inte vara så många som följer mig. Men det var supertrevligt att spela med Viktor och Rory i dag, och det var såklart lite nervöst i morse, och det hade varit dumt om det inte var så. Men jag är nöjd med hur jag hanterade det, att jag kunde spela bra golf trots att det var så mycket cirkus runt omkring, säger Åberg till Viaplay.

Nöjd kapten

Annons

McIlroy berättade tidigare i veckan att han blev mäkta imponerad av Åberg när det europeiska laget samlades kort i Italien i måndags. Under den första dagens spel på Wentworth utanför London kunde nordirländaren bara åter lyfta på golfkepsen åt Åbergs prestation.

Och för Luke Donald, som genom ett av sina kaptensval tog ut den oprövade svensken i Europas Ryder Cup-lag, måste torsdagens uppvisning ha smakat mumma.

Åberg prickade fairway efter fairway med sina erkänt fina utslag, och när så inte var fallet räddade han upp det i nästa skede. Det kortare spelet var också högklassigt, och gav flera lägen för både birdie och eagle.

Fem raka birdies

På de första nio hålen blev det ändå bara en birdie, dessutom en bogey, men halvvägs in i rundan växlade 23-åringen upp, och det ordentligt.

Birdie på fem raka hål – 11, 12, 13, 14 och 15 – skickade upp Åberg i den absoluta tätstriden. Den femte birdien, en putt på omkring sju meter, var särskilt imponerande men om det fanns något glädjerus inom Eslövspågen höll han det inom sig. Ett lyft pekfinger för att "fira" var allt som Åberg kostade på sig.

– Jag kom i gång där på mitten och pillade i lite birdies, det var såklart roligt. Men det suger lite grann med den där driven på 17:e. Den kommer att vara lite tråkig i dag, säger Åberg.

"Rätt ut i spenaten"

Ja, på det näst sista hålet kom dagens första riktiga miss – och den var rejäl – när utslaget försvann till vänster, rakt ut i skogen och utanför banans gräns.

– Jag försökte spela den mot högerkanten av fairway, men träffade lite på ”tån” så den stack till vänster i stället. Rätt ut i spenaten gick den.

Åberg fick plikta ett slag och börja om från tee, men även nästa försök blev snett, åt höger den här gången. Han tog sig upp på green till slut, men fick nöja sig med en dubbelbogey. Besvikelsen skakade han dock av sig snabbt och avslutade med ännu en birdie på artonde.

– Allt som allt är jag supernöjd med hur jag spelade. Och jag är nöjd med att jag avslutade med en birdie fast att jag gjorde den där dumma ”dubbeln” på 17:e.

Annons

Fyra under par för dagen innebär att Åberg fortsätter sin sensationella start på proffskarriären, som bara har pågått i tre månader. På Europatouren har han hunnit med två tävlingar tidigare, vilket har gett en seger, i Schweiz för två veckor sedan, och en fjärdeplats.

Åberg var inte ensam svensk att imponera under torsdagen. Han delar tolfteplatsen med Alexander Björk som även han är fyra slag under par.

Leder gör dansken Marcus Helligkilde på –8.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons