Sheriffen är tillbaka i stan

Sport • Publicerad 17 juni 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Johan Persson på Österås. Foto: Robert Rosén/Arkiv
Johan Persson på Österås. Foto: Robert Rosén/Arkiv

På torsdag vankas det genrep inför den allsvenska omstarten i nästa vecka. Helsingborgs IF ställs då mot IFK Göteborg på Österås IP, och för första gången sedan Hässleholms IF:s cupmatcher i våras får invånarna i Hässleholm möjligheten att se herrallsvenska lag på hemmaplan.

– Det känns härligt att få bjuda Hässleholmspubliken som inte är van vid den här typen av fotboll. Det är lite skillnad från division 2, säger Urban Jönsson som är evenemangsansvarig hos arrangören IFK Hässleholm.

IFK Hässleholm-profilen Lennart Månsson flikar in:

– Historiskt sett är ju nordöstra Skåne ett HIF-fäste.

Anledningen till att matchen spelas i Hässleholm stavas Bosse Nilsson, som har ett långt förflutet som tränare i både Helsingborgs IF och IFK Hässleholm.

– HIF har ett intresse av att synas lite mer och visa upp sig lite även utanför Helsingborgs stad, säger Nilsson som vid flera tillfällen under 2000-talet coachat Helsingborgs IF i just Hässleholm.

– När Per-Ola (Ljung) var tränare hade Göteborg ringt och frågat om de inte ville spela genrepet inför den allsvenska omstarten. Då sa han att den kan vi lika gärna spela i Hässleholm, då det inte är någon stor grej att spela en träningsmatch på Olympia.

Även om Helsingborgs IF nyligen genomförde ett tränarbyte, där Henrik Larsson ersatte Hästvedabördige Per-Ola Ljung, finns det gott om ex-hässleholmare i HIF. Mamudo Moro räddade kvar IFK Hässleholm i division 2 2015 och Johan Persson, som bor i Hästveda, representerade IFK 2003-2005.

– Jag bor ju i trakten och tillbringade tre år här så det känns roligt att komma hit igen och spela. Jag har varit här en gång sedan jag lämnade, vi kom fram till att det var -09, när (Landskrona) BoIS mötte Helsingborg men jag har inte spelat inför den nya (läktaren) så det ska bli roligt. Jag ser fram emot det, säger Johan Persson som menar att matchen är av vikt för Helsingborg.

– Vi behöver en match med ”Henke” här innan omstarten så det blir ett viktigt test för oss, att visa oss för vår nya tränare.

Den snart 35-årige (han fyller år på torsdag) mittfältaren, som går under smeknamnet ”Sheriffen”, ser fram emot att spela på det nya Österås.

– Planen ser riktigt fin ut och det har blivit ett lyft här. Vi får hoppas att det blir en bra match här också för Hässleholmspubliken.

För egen del: Hur känner du att din form är? Det var ju lite återuppbyggnadsfas under våren.

– Jag missade ju större delen av säsongen i fjol och har haft större delen av försäsongen och våren att bygga upp mig.

– Jag tycker det börjar kännas bättre och bättre. Den fysiska formen börjar bli bättre och bättre.

Matchstarten är med anledning av midsommarfirandet förlagd redan till klockan 16:00 på torsdag.

– Det är ju dagen före midsommarafton och alla vill ut till stugor och husvagnar och sådant, och Göteborg vill hem, men vi hoppas att det här ska dra publik, säger Lennart Månsson som utlovar att spelarna från båda lagen kommer skriva autografer efteråt.

I publikväg hoppas IFK Hässleholm nå åtminstone 1 000 åskådare. Helsingborgs IF har sedan tidigare meddelat att drygt 150 supportrar kommer till matchen medan enbart ett fåtal IFK Göteborg-supportrar väntas göra resan ner till Skåne.

Robert Rosén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.