Kan göra som Finland: "Vi har bättre spelare"

Tre Kronor står inte och faller med att en mängd NHL-spelare tackar ja till VM-spel.
Förbundskaptenen Sam Hallam säger att Sverige kan göra som Finland och vinna VM-guld ändå.
– Jag tycker att vi har minst lika bra eller bättre möjlighet än Finland. Vi har bättre spelare, säger Hallam.
Ishockey • Publicerad 31 januari 2023
Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam.
Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam.Foto: Christine Olsson/TT

Den nye förbundskaptenen – som lett Tre Kronor till två turneringssegrar hittills – har tagit ut sitt starkaste landslag hittills inför hemmaturneringen Beijer Hockey Games i Malmö nästa vecka.

Samtidigt har jakten på NHL-förstärkning till VM börjat då Hallam och hans assistent Stefan Klockare i mitten av januari var över till Nordamerika för att träffa NHL-svenskar.

De senaste åren har det varit stort fokus på att företrädaren Johan Garpenlöv fått nej från många blågula NHL-spelare.

Samtidigt har Finland vunnit VM-guld både i fjol och 2019 utan mängder av NHL-stjärnor.

Finlands förbundskapten Jukka Jalonen fick loss sex NHL-spelare till VM-guldlaget på hemmaplan i fjol och bara två 2019.

"Väldigt bra grund"

När Sverige vann VM-guld 2017 och 2018 var det med 19 respektive 20 NHL-spelare.

– Vi har en väldigt bra grund att stå på här hemma också. Det blir någonstans att hitta balansen med en grupp vi jobbar med under säsong och lär känna, som kan vårt sätt att spela och sätter kulturen för laget, och en bra miljö för killarna som kommer från Nordamerika direkt in i ett VM, menar Hallam.

Årets VM delas av Finland och Lettland och spelas den 10-28 maj.

Hallam säger att alla de NHL-svenskar som han hittills träffat är positiva till landslagsspel.

– Sedan måste man ha respekt för att om man spelar 82 matcher på sex månader och jagar slutspelsplats så ligger deras huvudfokus där. Sedan kan man ha en dialog, säger han.

Succékeepern debuterar

Till säsongens första turnering i Finland bestod truppen endast av SHL-spelare, till den andra i Schweiz var stommen från schweiziska ligan NL.

Nu är det en mix, och ett steg uppåt kvalitetsmässigt.

– Ja, det tycker jag. Just helheten känns väldigt stark, sedan beror på det på hur det här gänget kommer tillsammans och agerar ihop.

Skellefteås succémålvakt Linus Söderström gör debut i Tre Kronor vid 26 års ålder. Han leder målvaktsligan i SHL med en räddningsprocent på 93,88 och har 18 segrar på 21 matcher.

– Linus har varit med ganska länge, han försvann lite under radarn under sin tid i Nordamerika. Innan han åkte över vann han SM-guld med HV71 (2017). Så det är en målvakt som har bevisat att han håller absolut toppnivå. Nu har han fått en bra grund att stå på och är mogen för oss, säger Hallam.

Två spelare som fick lämna återbud till Karjalaturneringen gör säsongsdebut, Färjestadsbacken Theodor Lennström och centern Anton Lander som skulle ha varit lagkapten den gången.

Fakta: Truppen till Beijer Hockey Games

Målvakter: Linus Söderström, Skellefteå, Lars Johansson, Frölunda.

Backar: Emil Djuse, Rapperswil-Jona, Oscar Fantenberg, Linköping, Hardy Häman Aktell, Växjö, Lukas Bengtsson, do, Anton Lindholm, Leksand, Jonathan Pudas, Skellefteå, Theodor Lennström, Färjestad, Joel Persson, Växjö.

Forwards: Joakim Nygård, Färjestad, Pär Lindholm, Skellefteå, Marcus Sörensen, Fribourg-Gottéron, André Petersson, HV71, Lucas Wallmark, ZSC Lions, Oscar Lindberg, Bern, Anton Bengtsson, Rögle, Emil Larsson, Örebro, Joakim Nordström, Davos, Carl Klingberg, Zug, Anton Lander, Timrå, Dennis Rasmussen, Davos, Isac Brännström, Luleå, Jonathan Dahlén, Timrå, Jacob de la Rose, Fribourg-Gottéron.

Sveriges matcher:

9/2 Tjeckien (19.00).

11/2 Schweiz (16.00).

12/2 Finland (16.00).

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.