Skyttedrottningen hjälte i toppmatchen

Sport - Qbikspelarna gratulerade oss till seriesegern och det var stort jubel efter matchen.
Sport • Publicerad 14 augusti 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Vittsjö GIK mot svarta Sils IF. Vittsjös Sofie Andersson 1-0
Vittsjö GIK mot svarta Sils IF. Vittsjös Sofie Andersson 1-0

- Qbikspelarna gratulerade oss till seriesegern och det var stort jubel efter matchen. Men, nä... vi vågar inte ta ut något i förskott. Fast visst ser det bra ut, säger matchhjälten Sofie Andersson. Serieledande Vittsjö är nu tio poäng före tvåan Öster i söderettan.Får man säga grattis till en allsvensk plats 2012?- Nej, nej, nej, absolut inte. Det är 24 poäng kvar att spela med och vi leder bara med tio, säger Vittsjö-tränaren Thomas Mårtensson. "Bara"...? - Så länge det inte är klart i teorin tar vi inte ut något. Helgens toppmatch mot jagande Qbik kändes som sista chansen för Karlstadslaget att skapa lite spänning i söderettan. Qbik hade inte förlorat hemma på Tingvalla på två år och när lagen möttes i Vittsjö tog Qbik en poäng.Men i Karlstad visade Vittsjötjejerna att det här är Vittsjös år. Vittsjös - och skyttedrottningens Sofie Anderssons. Målsprutan är efter gårdagens två fullträffar uppe i 21 mål på 14 matcher.- Inför säsongen sa jag till "Andy" (Johanna Andersson) att jag skulle göra 25 mål. Det var ju ett väldigt högt uppsatt mål, men nu känns det väl inte helt orimligt, säger Andersson.

Mot Qbik slog hon till efter tolv minuter.- Jag kom fram på vänsterkanten, gjorde min back och sköt vid första stolpen, berättar Andersson. Andra målet, som definitivt avgjorde matchen, kom när det återstod åtta minuter.- Vi fick en hörna som Emma Sjödahl nickade mot mål. Målvakten räddade och bollen hamnade framför fötterna på mig, säger Andersson. Du var på rätt plats vid rätt tillfälle; det verkar vara en sådan säsong för dig? - Ja, det är väl det, skrattar Andersson. Vad säger du om matchen? - En rolig match, i första halvlek spelar vi riktigt bra. Det var en av våra bästa halvlekar för säsongen, där visar vi verkligen att vi är seriens bästa lag. Vi blev lite passiva efter paus, men när vi gjorde 2?0-målet kändes det säkert.

Thomas Mårtensson satsade på tre spelare centralt på mittfältet ? Vlora Bajraktaraj (som var strålande i går igen) bakom Kirsty Yallop och Sandra Adolfsson ? och släppte vänsterkanten.- Kirsty är en central spelare och vi ville inte sätta ut henna på en kant. Och vi ville matcha Qbiks tre centrala mittfältare. Samtidigt ville vi inte frångå att spela med två toppforwards, säger Thomas Mårtensson. Det innebar att ytterbacken Alexandra Karlsson fick klara sig själv på vänsterkanten.- Och det gjorde hon förbannat bra, hon sköter hela vänsterkanten själv hur bra som helst, hyllar Thomas Mårtensson. I första halvlek imponerade Vittsjö stort och halvtidsledningen var helt rättvis. I andra halvlek ökade Qbik trycket och Vittsjö hade inte lika mycket boll. Men Qbik lyckades inte spräcka Vittsjös nolla. Gästerna kunde helt enkelt inte ta sig förbi en magnifik Johanna Rosén i Vittsjöförsvaret.- Hon var bäst på plan, hon håller ihop backlinjen helt suveränt. Hon spelade som i fornstora da'r, säger Mårtensson om Rosén. Vad säger du om Sofie Andersson? - Genial, en genial spelare och målskytt.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.