Smilla Sand vinnare av Lilla bragdguldet

Publicerad 22 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Årets idrottsstipendium på 75 000 kronor från tidningen Svenska Dagbladet, även känt som Lilla bragdguldet, tilldelas bordtennisspelaren Smilla Sand från Malmö.

18-åringen är ett av Sveriges största framtidslöften inom parasporten och har i klass 7, stående, närmat sig världstoppen de senaste åren.

Smilla Sand, rankad åtta i världen, har satsat mot Paralympics i Tokyo till sensommaren, men på grund av coronavirusets utbredning är det i dagsläget osäkert om hon får möjlighet att kvala in till spelen.

– Det är en speciell situation. Om kvalet ställs in får jag hoppas på en reservplats. Sedan är det ju inte säkert att det blir något Paralympics i sommar heller, säger Smilla Sand till Svenska Dagbladet.

Bland föregångarna som vunnit Lilla bragdguldet finns namn som Christian Olsson (tresteg), Carolina Klüft (sjukamp), Charlotte Kalla (skidor) och Sarah Sjöström (simning).

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.