Snön faller – då blir det åka av i DM-spåret

Sport • Publicerad 10 februari 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
I år blir det skånskt mästerskap på 10 och 15 kilometer klassisk stil i Härlövs IF:s regi.                Foto: Stefan Sandström/Arkiv
I år blir det skånskt mästerskap på 10 och 15 kilometer klassisk stil i Härlövs IF:s regi. Foto: Stefan Sandström/Arkiv

När snön började falla jublade ett gäng skidentusiaster i Härlöv.

– Vi hade pejl på att det skulle komma snö men ingen aning om att det skulle bli så mycket, säger Niklas Nilsson i Härlövs IF.

Som skånsk längdskidarrangör får man vara beredd på att ständigt ligga i startgroparna och snabbt skrida till verket när snön väl kommer.

– Vi har fått in en hel del nytt folk i arrangörsstaben och de har varit på hugget, berättar Nilsson vars Härlöv bjuder på DM i 15 kilometer för herrar och 10 kilometer för damer, plus kortare distanser för ungdomar och motionärer.

DM körs i klassisk stil.

Faktiskt har det nästan blivit för bra med snö till och med för Niklas Nilsson.

– Det är ganska bra när det kommer en rejäl laddning men sedan är det bra om man kan åka på det. Nu har det snöat i två dygn. Han som spårade i går sa att snödjupet var 25 centimeter och nu har det kommit fem centimeter till, om inte tio. Det är rätt sällan som det kommer så mycket snö, faktiskt.

På torsdagskvällen var det fortfarande lite tidigt att sia om hur många som kommer till start på söndag.

– Jag vet att ett par av Skånes största klubbar är iväg uppåt landet på träningsläger just den här helgen, så där tappar vi 100–150 tävlingsåkare. Kommer det 50–60 till DM får vi nog vara nöjda. Det kan bli spännande att se vilka som dyker upp. Men det går ju inte att vänta heller...

Det gäller att smida medan järnet är varmt. Eller medan snön är fryst.

I tävlingssammanhang har det införts en ny regel gällande stavlängden som inte får överskrida 83 procent av åkarens kroppslängd.

– Man vill inte att folk ska staka runt banorna och som arrangör får man se till att reglerna följs.

Det finns möjlighet att träna i spåren fram tills på söndag. Även om man inte är ansluten till någon skidklubb går det bra att vara med i motionsklasser på söndag. Tävlingsplatsen är Bockatorpet och banan utgörs av en 2,5 kilometer lång slinga.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.