Annons

Sörby BoIS – Sveriges starkaste veteraner

Tyngdlyftning Tredje raka lagguldet för Kjellanders pågar
Sport • Publicerad 19 oktober 2014 • Uppdaterad 15 december 2021
Sörby BoIS Ronald Sanderberg
Sörby BoIS Ronald Sanderberg

– Det här var verkligen en spännande uppgörelse, säger Sörbybasen Krister Kjellander efter den svettiga fajten om lagguldet som avgjordes i näst sista stöten.Sörby kom till start med ett något brandskattat lag sedan Carl-Gunnar Nilsson tvingats kasta in handduken på grund av en armbågsskada.

Nu blev det ”ungtupparna” Jesper Nilsson och Benny Persson som tillsammans med Ronald Sanderberg försvarade Sörbys färger. När det kommer till veteransammanhang i tyngdlyftning är ungdom en nackdel eftersom ålderskoefficienten belönar äldre lyftare med högre totalpoäng.Guldkampen stod mellan Sörby och Vallentuna.

Annons

Ett tag tvivlade Krister Kjellander på att Sörby skulle lyckas försvara guldet. Vallentunas lyftare blev klara tidigare och efter en hel del räknande av Erik Gustavsson öppnades en möjlighet för arrangörsklubben:– Det verkade som att jag hade fel. Stöter Benny 135 så tar vi det. Men det ska göras också, säger Krister Kjellander.

Benny Persson öppnade med 130 kilo, begärde sedan upp 135 på stången och klarade. Därmed var guldet i hamn – med ett kilos marginal.I rena guldglädjen satte han lika säkert 145 och Kjellander sträckte triumferande armarna i luften.– Roligt för Benny. Han gjorde det bästa resultatet på hela året och tog även sitt första individuella veteranguld, informerar Kjellander.– Jag var tvungen att lyfta på mina bästa resultat för i år om vi skulle klara det. Tur att vi hade Erik som hade koll på siffrorna. Jag vände ju 146 på VM men bommade överstöten och ville ha lite revansch på det, säger Benny Persson som totalt lyfte tio kilo bättre än på VM (105+145).

Ronald Sanderberg jublade över tredje raka SM-guldet i lag.– Det hade man minsann inte trott. Men Jesper kom in och gjorde det väldigt bra medan jag och Benny gjorde vad vi skulle.Sanderberg lyfte hem sitt tionde individuella veteranguld även om tekniken i överstöten inte stämde fullt ut.– Den får jag jobba på. Men jag är nöjd. Får man två ryck och två stötar godkända så är det bra. Det krävs för att man ska få ett anständigt resultat, säger Sanderberg med ett brett leende.

Som grädde på moset blev Sörby bästa klubb.– Jag trodde inte att vi skulle klara Stockholms AK men det gjorde vi med sex poängs marginal, konstaterar Kjellander.Förutom Ronald Sanderbergs och Benny Perssons guld knep Jesper Nilsson ett silver medan Carl-Gunnar Nilsson (som lyfte individuellt) och Rolf Sjölin tog brons.Cecilia Jönsson missade prispallen och slutade fyra.– Men hon satte fem nya svenska rekord i 58-kilosklassen för kvinnor 40-44 år, säger Kjellander som summerar ett suveränt SM.– Det visar vilken bredd vi har. Det var synd om Calle men samtidigt starkt att vi kunde sätta in en reserv och vinna guldet.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons