Spelarfacket: Premier League utan publik

Ingen vet när den engelska fotbollssäsongen kan återupptas.
Men när den väl gör det väntar förmodligen spel inför tomma läktare för att kunna slutföra säsongen.
– Det finns nog inget annat alternativ, säger spelarfackets biträdande vd Bobby Barnes till The Athletic.
Publicerad 24 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Premier League-ledaren Liverpool och de andra engelska ligalagen kan komma att avsluta säsongen inför tomma läktare. Arkivbild
Premier League-ledaren Liverpool och de andra engelska ligalagen kan komma att avsluta säsongen inför tomma läktare. ArkivbildFoto: Jon Super/AP/TT

Den 13 mars flyttades ligaspelet i England fram till den 3 april, men bara sex dagar senare meddelade ligaföreningen EFL att Premier League och de övriga ligorna återupptas tidigast den 30 april.

Men med tanke på att det nya coronavirusets spridning därefter har accelererat än mer i Storbritannien – på måndagen hade 6 650 personer bekräftats vara smittade, och 335 personer har dött – förefaller det uteslutet att det redan om drygt en månad skulle kunna spelas fotboll i England igen.

Inte minst sedan premiärminister Boris Johnson i ett tv-sänt tal på måndagskvällen meddelade att Storbritannien de kommande tre veckorna i princip stängs ned, och att fler än två personer i taget inte får samlas i offentligheten.

"Inget alternativ"

Ansedda The Telegraph rapporterade redan i helgen att ligaspelet i stället väntas upptas först den 1 juni, en förutsägelse som EFL:s ordförande Rick Parry höll med om i en BBC-intervju häromdagen.

Och nu börjar spelarkollektivet förbereda sig på att säsongsavslutningen kommer att ske inför tomma läktare.

– I den bästa av världar hade vi spelat inför fullsatta läktare, men jag tror att vi nu är i en situation där det inte finns något annat alternativ, säger spelarfacket PFA:s biträdande vd Bobby Barnes till The Athletic.

– Spelarna jag har pratat med har accepterat att så kommer bli fallet.

"Säkra lönerna"

Bobby Barnes fortsätter:

– Fotbollen är ingenting utan supportrarna. Men verkligheten för lejonparten av spelarna, inte minst de på högsta nivå, är att deras inkomst finansieras av tv-pengarna, och det finns avtal som måste följas.

– För oss (PFA) handlar det om att skydda spelarna för att kunna säkra deras löner. Och om det (att spela utan publik) är det enda alternativet som finns för att kunna slutföra säsongen – ja, då är det också så det kommer bli.

I intervjun med BBC häromdagen sade EFL:s ordförande Rick Parry att även nästa säsong kommer att påverkas av coronaviruset.

– Idén om att det här är över i juni och att vi kan börja nästa säsong i augusti är ett önsketänkande, sade han.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.