Stor oro hos spelare: "Inga roliga siffror"

Fotbollsspelare mår dåligt och oroar sig för framtiden under coronakrisen. Det visar en undersökning gjord av internationella spelarfacket Fifpro.
– Det är inga roliga siffror, säger Fifpros styrelseledamot Caroline Jönsson.
Publicerad 16 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Fotbollsspelare mår dåligt under coronakrisen. Arkivbild.
Fotbollsspelare mår dåligt under coronakrisen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Rapporten släpps inte förrän nästa vecka, men delar av den har redan läckt till franska Le Parisien , som publicerade utdrag från den i tisdags.

Av drygt 1 500 fotbollsproffs som intervjuats i mars och april, damer och herrar, uppger nästan hälften att de mår dåligt när idrotten står still på grund av coronapandemin.

Damspelare mer oroade

Det är i högre grad damspelare som mår dåligt, enligt rapporten, men även på herrsidan är fler än hälften oroliga för sin framtid som fotbollsproffs.

– Det är inga roliga siffror som man ser gällande ångest och depression. Fotbollsspelare har legat lite högre än normalbefolkningen redan tidigare, och jag tror att det här också kan spegla hur vanliga människor mår, säger Caroline Jönsson.

Hon är styrelseledamot i Fifpro och vice ordförande i de svenska fotbollsspelarnas intresseorganisation Spelarföreningen. Till vardags jobbar hon dessutom som legitimerad psykolog.

– I mitt företag jobbar vi väldigt mycket med psykologisk utbildning, hur man hanterar stress och oro. Det är väldigt bra att ha den bakgrunden när man jobbar med det här också, säger Jönsson.

"Kommer bli värre"

Hon upplever en generell oro bland spelare just nu. Och ser ingen ljusning i närtid.

– Det är otroligt sorgligt att se. Jag tror tyvärr att det kommer att bli värre, för jag tror inte att det här kommer att lätta på ett tag.

– Och det normala tillvägagångssättet för att jobba med oro finns inte heller. Man kanske sitter ensam i ett land där man inte känner någon. Om man då inte heller kan ha kontakt med laget och inte kan träna och spela, då kan man tänka: ”Vad har jag utan fotbollen? Ingenting". Det är nog många frågor som snurrar hos fotbollsspelare och hos människor i stort.

Lasse Mannheimer/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.