Sugar Cup-finalen och JNM på Hovdala

Sport • Publicerad 9 februari 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Anette Berg basar över den sportsliga biten på Hovdala International Horse Trials.                       Foto: Marika Höghäll
Anette Berg basar över den sportsliga biten på Hovdala International Horse Trials. Foto: Marika Höghäll

Sugar Cup är en fälttävlansserie för ungdomar upp till 13 år som rids i 15 distrikt över hela Sverige. 60 ryttare gör upp om platserna i regionfinalerna innan de främsta ekipagen samlas för att rida finalen.

– Vi kommer att flytta Sugar Cup från Skyrup till Hovdala i år. Vi vågade inte chansa förra året när det var första gången för jag visste inte hur marken höll och hur logistiken skulle fungera. Men i år blir det mer aktiviteter på Hovdala och framför allt under lördagen och söndagen då det blir full aktivitet på slottet, säger Anna Wemlert som är projektchef för tävlingarna.

Det blir NM för seniorer på Hovdala men också ett ponny-NM.

– Det går på lite lägre nivå. Man måste bygga en bana som ska hålla nivån – men den ska inte slå ut, säger Anette Berg som var andrepilot i tävlingsorganisationen 2016 men som i år tar klivet fram som sportchef för hela tävlingen.

– Vi vill ha alla lagen i mål. Ponnyryttarna är upp till 16 år, så de är unga och vi vill inte att de ska bli totalledsna utan det ska verkligen vara fest för ryttarna. Där har man haft svårt att lyckas en del år. För när barn som är vana vid att tävla individuellt kommer in och tävlar i lag blir pressen så stor att de gör misstag som man inte ens kan drömma om. Så där har vi en utmaning, konstaterar Anette Berg.

Hon är övertygad om att man kommer att få till en riktigt bra tävling för ponnyryttarna på Hovdala.

– Det ska inte vara några problem. Det kommer att bli så spännande!

Hovdala International Horse Trials avgörs 3–6 augusti med tävlingsscentrum på Hovdala slott.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.