Sverige kan nobba OS-vaccin: "Solidaritetsfråga"
Det är det andra vaccinavtalet som Internationella olympiska kommittén (IOK) tecknar inför spelen. Tidigare har också Kinas olympiska kommitté lovat att leverera vaccin till aktiva som ska delta i OS och Paralympics i Tokyo i år och i Peking 2022. De doserna ska IOK betala för, men i övrigt ser det nya avtalet med Pfizer och Biontech likvärdigt ut.
"Leveransen av de första doserna till deltagarna förväntas börja i slutet av maj med målet att säkra att deltagarna får den andra dosen innan ankomsten till Tokyo", skriver IOK i ett uttalande.
För båda avtalen är tanken att varje dos som går till en idrottare ska innebära två ytterligare doser till den övriga befolkningen i respektive land.
– Vi fick informationen att en del av det ska gå till olympiska aktiva, men att en dubbel del ska gå till riskgrupper i länderna. Den kombinationen är bra, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.
Vill prioritera andra
Exakt hur många doser det handlar om totalt sett är oklart. Men IOK meddelar att vaccinet ska distribueras av de nationella olympiska kommittéerna i samarbete med lokala myndigheter.
Sverige ser dock ut att tacka nej. Den svenska linjen är att idrottarna ska följa den prioriteringslista som Folkhälsomyndigheten tagit fram.
– Vi får se hur det konkreta erbjudandet ser ut och hur man tänker sig det. Men jag tror att vi ligger ganska bra till i vårt land nu, och det kan hända att andra länder är i större behov av detta. Och då tycker jag att man ska prioritera dem, säger Peter Reinebo.
– Jag tror kanske ändå att det kommer vara ganska många i vår trupp som kommer vara vaccinerade. Men inte alla. Men alla som tillhör en prioriterad grupp, antingen genom underliggande sjukdom eller ålder, kommer att vara vaccinerade i ganska god tid före Tokyo.
Inte på andras bekostnad
IOK:s ordförande Thomas Bach säger i ett uttalande att det nya avtalet innebär ytterligare en pusselbit för att kunna garantera säkra tävlingar i sommar. IOK framhäver också att doserna inte kommer att tas från redan existerande vaccinprogram.
"Den här donationen av vaccin är bara ytterligare ett verktyg i verktygslådan för att hjälpa så att OS och Paralympics kan genomföras på ett tryggt och säkert sätt för alla deltagare", säger Thomas Bach.
Men Peter Reinebo tycker inte att OS-säkerheten är kärnan i överenskommelsen.
– OS i Tokyo är inte avhängigt på att alla är vaccinerade. Men det är en viktig gest gentemot länder som har svårt att få till det framför allt när det gäller de prioriterade grupperna. Så det är en bra solidaritetshandling, det är mer det än kopplingen till själva OS, som jag ser det, säger Reinebo.
IOK skriver att signalerna de fått från nationella olympiska och paralympiska kommittéer är att en majoritet av alla deltagare kommer att vara vaccinerade innan de anländer till Japan.
I flera andra länder – exempelvis Ungern, Serbien och Israel – har OS-aktuella idrottare och ledare fått förtur i vaccinkön.
Lasse Mannheimer/TT