Sverige till VM-kvartsfinal

Sport • Publicerad 25 juni 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Domaren blåser av matchen och svenska kan segerjubla efter bragdsegern mot Kanada. FOTO: TT
Domaren blåser av matchen och svenska kan segerjubla efter bragdsegern mot Kanada. FOTO: TT

Efter en händelsefattig första halvlek så blev det betydligt bättre fart i den andra halvleken. Tio minuter in på denna kom ett svenskt ledningsmål. Elin Rubensson vann bollen på egen planhalva, spelade fram den till Kosovare Asllani som avancerade och slog sedan en precis passning till Stina Blackstenius som chippade bollen över Kanadas målvakt.

– Ett riktigt typiskt Stina-mål. Det är sådana bollar som jag bruka göra mål på. Fantastiskt skönt att göra det hör målet, säger Stina Blackstenius som gjorde sitt första mål i landslaget på elva matcher.

I den 68:e minuten var det nära kvittering efter det att Asllani fått ett skott på armen innanför straffområdet. Janine Beckie slog straffen men Hedvig Lindahl slängde sig till höger och räddade till hörna.

– Jag hoppas det syns genom TV-rutan att det är ett djävla go i laget. Det är det som ska göra att vi går långt i den här turneringen, säger Lindahl som var felfri i det svenska målet.

Sverige kunde avgjort matchen i den 80:e minuten. Kosovare Asllani slog en frispark från vänster som Magdalena Eriksson nickade några meter framför mål. Men en fantastisk reflex av Stephanie Labbé i målet räddade Kanadamålet från ny påhälsning. Bara sekunder senare blev Fridolina Rolfö nergjord i straffområdet. Domaren anlitade VAR och situationen utmynnade något överraskande i frispark till Kanada efter en svensk offside. I den 86:e minuten var det återigen nära att Sverige avgjort matchen. Magdalena Eriksson slog en frispark in till Asllani men hennes skott räddades av en Kanadaback på mållinjen.

Det blev dramatiskt på slutet då domaren lade till nio minuters extratid. När slutsignalen gick så var det inte ens riktigt säkert att Sverige vunnit då domaren konsulterade VAR-domarna efter en handssituation på matchens sista spark. Men domarna friade de svenska damerna som kunde andas ut och fira segern.

Jan Rydén

Jan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.