Annons

Tande efter skräckolyckan: Vill återvända

Backhopparen Daniel André-Tande föll otäckt i Planica, Slovenien, i slutet av mars.
Nu vill han återvända till olycksbacken.
– Jag ser faktiskt fram emot det, säger han.
Publicerad 2 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Daniel André-Tande föll otäckt i slutet av mars – nu är han på väg tillbaka. Arkivbild.
Daniel André-Tande föll otäckt i slutet av mars – nu är han på väg tillbaka. Arkivbild.Foto: AP/TT

Det var under ett provhopp inför världscuptävlingen i Planica som olyckan var framme. Daniel-André Tande tappade kontrollen i luften och föll handlöst mot marken. 27-åringen fördes till universitetssjukhuset i Ljubljana där han försattes i konstgjord koma.

Undersökningar visade att han brutit nyckelbenet och fått en punkterad lunga.

Annons

– Jag minns absolut ingenting. Det sista jag minns är dagen innan vi åkte till Slovenien. Då var jag på utflykt med min syster och hennes sambo, det är det sista, säger han till hopplagets egen Youtubekanal.

I början av april förflyttades Tande från Ljubljana till Akershus sjukhus utanför Oslo innan han blev utskriven i mitten av förra månaden.

Han berättar att han planerar att börja hoppa igen i juli – och han känner sig inte rädd för att komma tillbaka.

– Jag ser inte framför mig att det blir problematiskt att hoppa normalbacke eller stor backe igen. Det kommer att vara lite mer nerver under första hoppet, och sedan igen under första hoppet i Planica, säger han.

Han planerar att tävla igen på samma plats där fallet skedde – det blir en viktig del för att övervinna rädslan.

– Jag ser egentligen fram emot det. Det är något jag verkligen vill få till. Att besegra den backen på nytt och förhoppningsvis hoppa långt. Jag vill inte att den (olyckan) ska innebära att jag inte kan hoppa i en sjuk backe igen, säger han.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons