Annons

Tre svenska tillskott i Hockey Hall of Fame

Efter lång, framgångsrik och trogen NHL-tjänst valdes i natt Daniel Sedin, Henrik Sedin och Daniel Alfredsson in i Hockey Hall of Fame.
Ishockey • Publicerad 15 november 2022
Daniel Sedin, Roberto Luongo, Herb Carnegie's dotter Bernice Carnegie, och Daniel Alfredsson visar upp Hall of Fame-ringarna vid en ceremoni i söndags.
Daniel Sedin, Roberto Luongo, Herb Carnegie's dotter Bernice Carnegie, och Daniel Alfredsson visar upp Hall of Fame-ringarna vid en ceremoni i söndags.Foto: Chris Young/AP/TT
Henrik och Daniel Sedin är det nionde brödraparet som valts in i spelarkategorin i Hockey Hall of Fame. Arkivbild.
Henrik och Daniel Sedin är det nionde brödraparet som valts in i spelarkategorin i Hockey Hall of Fame. Arkivbild.Foto: Darryl Dyck/AP/TT

Henrik och Daniel Sedin är det nionde brödraparet som tar plats i spelarkategorin i Hockey Hall of Fame men det första som valts in tillsammans. De tar plats i den ärofyllda samlingen tillsammans med Ottawas mångårige lagkapten Daniel Alfredsson.

NHL-kommissionären Gary Bettman hade fina ord att säga om de tre svenskarna när han presenterade dem vid en ceremoni i Toronto natten till tisdag rapporterar nhl.com.

Annons

– Vi har här tre av de stiligaste och mest kreativa spelare som någonsin snört på sig ett par skridskor, sade Gary Bettman.

Gjort mycket

Han fortsatte med att betona Sveriges betydelse för NHL-ishockeyn.

– De påminner oss om hur internationell vår sport är och att spelare från Sverige har gjort så mycket för att berika och bredda spelet på NHL-nivå.

Bettman tog också tillfället i akt att hylla Börje Salming som var en av de första svenskarna att spela i NHL.

Daniel Alfredsson berättade i sitt tacktal om hur nervös han var när han skulle vara med på sitt första träningsläger med Ottawa i Ontario 1995.

– Förmodligen för uppjagad, antar jag, för den första träningen upptäckte jag att jag hade glömt mina skridskor i Sverige.

Lång kärlekshistoria

Han hittade till slut ett par skridskor och kärlekshistorian med Ottawa blev långvarig.

– Jag vill tacka Ottawa. Från den första dagen jag kom hit och fram till nu har ert stöd varit fantastiskt. Det har betytt så mycket för mig och min familj och jag får fortfarande gåshud när jag går in i arenan och blir påmind om alla fina minnen jag har härifrån, sade Daniel Alfredsson.

Alfredsson sparade dock de riktigt stora känslorna till en hyllning av en annan svensk – Börje Salming, som insjuknat i ALS och i helgen hyllades i Toronto.

– Tack Börje, från alla oss svenska spelare som följde i dina fotspår. Du är en sann banbrytare.

Hyllade brodern

Annons

Henrik Sedin, som nästan höll på att missa nattens ceremoni eftersom han nyligen tillfrisknat från covid-19, passade på att skämta lite kring det eviga ämnet om vilken av bröderna som egentligen är bäst.

– Det var ett beslut i sista minuten att komma hit. Men som våra tränare alltid sade, Henrik på 70 procent är mycket bättre än Daniel på 100 procent.

Han blev sedan mer allvarlig och pratade om hur viktig brodern Daniel varit för hans karriär och prestationer på och utanför isen.

– Att veta att någon var i gymmet varje morgon och väntade på mig, även de dagarna när jag inte vill gå dit, var det som gjorde mig till den spelare jag var, sade Henrik Sedin.

Och Daniel Sedin var inte sämre och avlossade en riktigt kärleksbomb till brorsan.

– Henrik, jag kommer bara att säga det här en gång. Du har alltid haft en lugnande inverkan på mitt liv. Det har varit viktigt, inte bara i min hockeykarriär, utan också för mig som människa.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons