Annons

Trots krigshot – Ukraina planerar att söka OS

Trots hot om krig står Ukraina fast vid planen på att söka vinter-OS 2030.
Olympiskt • Publicerad 20 februari 2022
Personer ur den ukrainska OS-truppen poserar vid OS-ringarna i OS-byn i Yanqing i Kina.
Personer ur den ukrainska OS-truppen poserar vid OS-ringarna i OS-byn i Yanqing i Kina.Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Huttsajt berättade i fredags för landets parlament om läget för den ukrainska OS-ansökan, uppger sajten Inside the games.

Trots det högst påtagliga hotet om en rysk invasion sade Huttsajt att den största utmaningen som OS-ansökan står inför är infrastrukturen, att det bland annat behöver byggas nya arenor.

Annons

– Vi har otillräckligt med infrastruktur för vinteridrott, men vi jobbar på det. Vi ser nu över hur vi ska starta och genomföra OS i Ukraina 2030, sade Huttsajt, rapporterar Interfax enligt Inside the games.

I fjol presenterade Huttsajt planerna på en OS-ansökan och landets president Volodymyr Zelenskyj bekräftade ambitionerna för Internationella olympiska kommitténs (IOK) ordförande Thomas Bach vid ett möte i september, uppger sajten Gamesbids.

Ukraina kandiderade med Lviv som huvudort för att få vinterspelen 2022, som precis genomförts i Peking, men tvingades dra tillbaka ansökan när Ryssland invaderade och annekterade Krimhalvön 2014.

Åtta år senare står Ukraina inför ett nytt hot från Ryssland samtidigt som man avser att kandidera för ett vinter-OS.

Om Ukraina står fast vid sina planer får man motstånd från Sapporo i Japan och Salt Lake City i USA, samt eventuellt även från spanska Pyrenéerna-Barcelona och kanadensiska Vancouver som visat intresse för att söka OS 2030.

Milano och Cortina d'Ampezzo i Italien arrangerar de kommande vinterspelen 2026.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons