Annons

Tung förlust för guldjagande Linköping

Med fyra omgångar kvar att spela av damallsvenskan är nu Häcken bara två poäng från topp tre – som innebär chans på Champions League.
Detta efter att ha krossat sitt favoritmotstånd Linköping med hela 5–1 på bortaplan – ett lag göteborgarna slagit i sju av de åtta senaste matcherna med totalt hela 27–5.
Fotboll • Publicerad 2 oktober 2022
Elin Rubensson, höger, gjorde två av målen i Häckens bortaseger mot Linköping. Arkivbild.
Elin Rubensson, höger, gjorde två av målen i Häckens bortaseger mot Linköping. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Idrotten kan ibland vara lite märklig och svårförklarlig. Precis som då Linköping och Häcken möts i damallsvenskan. Topplag som ofta är med och slåss om att ta hem SM-titeln.

Men när de drabbar samman slutar mötena så gott som alltid på samma sätt – det vill säga med klar vinst för Häcken. Under söndagen spelade det inte ens någon roll att Linköping befann sig i superform (vinst i fyra av de fem senaste omgångarna) och utmanade Rosengård rejält om guldet.

Älskar att möta östgötarna

Annons

Gästerna vann med förkrossande 5–1 och har därmed vunnit sju av de åtta senaste mötena sedan 2020 – och detta med smått ofattbara 27–5 sammanlagt.

– Linköping är ett jättebra lag som har gjort en kanonsäsong, men på något sätt verkar de ändå passa oss ganska bra. Det är ju svårt att säga något annat när man tittar på siffrorna, ler mittfältsstjärnan Elin Rubensson.

29-åringen svarade för dubbla fullträffar – först viktiga 1–0 i den tolfte minuten och sedan tog hon vara på sin egen straffretur fram till 5–0 i den 72:a minuten.

– Jag känner mig i fin form och kul att kunna vara med och producera framåt för oss. Det första målet var väldigt viktigt för vår del, skönt att få utdelning när vi inledde matchen så bra och det satte liksom tonen för oss.

Därefter var det egentligen aldrig något snack. Yuka Momiki hade visserligen ett superläge att kvittera, men fick inte alls till skottet på nära håll – och strax efter avslutade Häcken den första halvleken genom att sätta både 2–0 (Josefine Rybrink) och 3–0 (Paulina Hammarlund).

Tog vara på chanserna

Något som LFC aldrig var i närheten av att återhämta sig från. Snarare drog gästerna ifrån ytterligare genom Anna Csiki och Elin Rubensson. Saori Takaradas reducering på nick i slutminuterna hjälpte inte ett dugg.

– Vi spelade tajt i defensiven och lät inte Linköping skapat särskilt många chanser samtidigt som vi själva var mycket effektiva framåt. Det är de största förklaringarna till vinsten, menar Rubensson.

Spanien nästa

Eftersom Rosengård slog Örebro borta med 4–2 ryckte skånskorna åt sig en fempoängsledning i tabellen med fyra omgångar kvar att spela.

Mellan tvåan Kristianstad och fyran Häcken skiljer numera endast två poäng.

– Vi ska göra allt vi kan för att placera oss på topp tre. Givetvis lockar det mycket att försöka kvala in till Champions League nästa säsong, säger Rubensson.

Annons

Närmast för Elin Rubensson väntar en tripp med landslaget. Under måndagen åker "Blågult" till Spanien för landskamp på fredag och sedan väntar Frankrike hemma tisdagen den 11 oktober.

– Det ser jag fram mycket emot. Skönt att få ett kvitto på att jag håller för 90-minutersmatcher, säger Rubensson.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons