Annons

TV4 om kritiken: Styr inte bildproduktionen

När Christian Eriksen segnade ihop mitt på planen under EM-matchen mellan Danmark och Finland på lördagskvällen zoomade tv-produktionen in på den till synes livlöse dansken. Stark kritik har väckts på bland annat sociala medier mot att kamerorna inte slutade filma Eriksen.
Publicerad 13 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Christian Eriksen får vård efter att ha segnat ned på planen under lördagskvällens match mellan Danmark och Finland.
Christian Eriksen får vård efter att ha segnat ned på planen under lördagskvällens match mellan Danmark och Finland.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Bland annat har kritik riktats mot TV4 efter sändningen av matchen. Men det är inte TV4 som styr bildproduktionen, förklarar kanalens pressansvarige Ludvig Ternstedt för Aftonbladet.

– Det är en internationell feed och vi styr inte bildproduktionen under matcherna. Det gör arrangören och det är samma matchbilder för alla länder som sänder. Vi bröt dock matchfeeden så fort vi såg att det började visas närbilder på händelsen och visade istället en övergripande arenabild.

Annons

Även Kim Mikkelsen, sportchef vid mediekoncernen Nordic Entertainment Group (Nent), hänvisar till Uefas sändning, som han anser stundtals gick för nära inpå.

"Eftersom vi använde den feeden kom de situationerna också ut på Viaplay. Sett i backspegeln borde detta inte ha hänt", skriver han på Twitter.

Tagits bort

Mikkelsen uppger att man tidigare känt sig helt trygg med att använda Uefas sändningar, rapporterar Ritzau.

"Jag vill inte på något sätt anklaga mina kollegor för att ha brustit. Det var en pressad situation och de hade vissa förväntningar på sändningen, som dessvärre inte infriades".

Bildsekvenserna som på nära håll visar Eriksens utsatta situation på planen har nu tagits bort på Viaplay, uppger Mikkelsen.

Däremot kan de fortfarande ses på exempelvis Youtube.

Inte spekulera

TV4 valde att avbryta sändningen från matchen och gick över till andra program, något som både fått ris och ros. Vissa tycker det var respektfullt inför Eriksen och hans anhöriga, medan andra tycker att man som tittare lämnades ensam med många frågor.

– Vi tyckte de var bättre än att sitta i en studio och spekulera i något vi i det läget inte hade tillräcklig med information om, säger Ludvig Ternstedt.

Kritik har även riktats mot BBC Sport för de bilder som sändes ut på Eriksen och hans gråtande fru som var på plats på arenan. Programledaren Gary Lineker bad senare om ursäkt på Twitter :

"Jag förstår att en del av er blev upprörda över några av de bilder som visades (det blev vi också). Naturligtvis är det här bilder som produktionen erbjöd och som vi inte kan kontrollera. De skulle ha haft en helbild över stadion. Vi ber om ursäkt."

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons