Annons

Tyringerundan har sprungits i 70 år

Sport När orienteringstävlingen Tyringerundan avgörs på lördag är det 71 år sedan denna klassiker arrangerades för första gången.
Sport • Publicerad 21 april 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
Tyringerundan OK Tyringe, Rebecca Hardén, FK Boken
Tyringerundan OK Tyringe, Rebecca Hardén, FK Boken

När orienteringstävlingen Tyringerundan avgörs på lördag är det 71 år sedan denna klassiker arrangerades för första gången. Och man gör det lämpligt nog i för samhället klassiska idrottsområdet Enedalen.

– Vi arrangerar vid skyttebanorna den här gången, förklarar Susanne Hagelin Bengtsson, i arrangerande OK Tyringe.

Annons

Tyringerundan, som är en av landets allra äldsta orienteringstävlingar, såg dagens ljus redan i november 1945. Då som orienteringssektionen inom Tyringes SOS:s första riktigt stora tävling, Fyra år tidigare hade sporten tagits upp inom klubben och fram till 1978 kom Tyringerundan också att arrangeras av den klubben. Året efter var det dock nybildade OK Tyringe som tog över tävlingen.

Första året var dock ”rundan” en hösttävling vilken avgjordes den 4 november 1945. I fint höstväder sprang den gången 380 skärmletare, från Östersund i norr till Trelleborg i söder, med start och mål vid Stenberget söder om samhället. Tävlings förste banläggare var Stig Larsson och den lyckade starten, med åtta tävlingsklasser, betydde att tävlingen alltså finns kvar än idag.

– Vi har cirka 270 föranmälda på söndag, berättar Hagelin Bengtsson som dock tror på många fler löpare i skogarna.

– Det kan bli ett par hundra till som anmäler sig tävlingsdagen.

Efter Tyringerundan är det sedan Tormestorps IF och OK Tuvan i Sösdala som arrangerar sin nationella tävling under söndagen.

– Säsongens sista ungdomsserie ingår i tävlingen så vi har många anmälda i åldrarna 10 till 16 år, förklarar tävlingsledaren Åsa Kull Persson och avslöjar att 630 orienterare är anmälda till tävlingen en siffra som kan stiga till mellan 800 och 900.

Tomas Gustavsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons