USM-åkare tränade i fager Hovdalanatur

Sport • Publicerad 3 maj 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
FMCK:s André Blohmé, Felicia Borgström och Emma Johansson var lokala inslag på USM-lägret. FOTO: JAN RYDÉN
FMCK:s André Blohmé, Felicia Borgström och Emma Johansson var lokala inslag på USM-lägret. FOTO: JAN RYDÉN

För några veckor sedan arrangerade FMCK Hässleholm årets första SM-deltävling i enduro. I helgen var det dags för storfrämmande igen då 60 USM-åkare under två dagar var på läger och träningskörde i den fina enduroterrängen runt Hovdala slott.

– Men denna gång hade vi inget att göra med arrangemanget, säger FMCK:s Mats Johansson som var med och sekonderade sin dotter Emma.

– Vi bara lånade ut marken till SVEMO.

FMCK hade Emma Johansson, André Blohmé och Felicia Borgström med på lägret.

Rickard Ahlin och Johan Ahlqvist är ungdomsansvariga för de svenska enduroungdomarna. Men så mycket tid över för att samla åkarna till olika läger finns inte.

– Nej, almanackan är fulltecknad med tävlingar vilket gör att vi bara har tid till två läger per år, berättar Johan Ahlqvist.

– Här på lägret är det åkare som under året kommer att köra USM-serien där det är tre klasser för killarna och två för tjejerna.

Till sin hjälp som instruktörer under de två dagarna hade Ahlqvist sex framgångsrika svenska juniorlandslagsåkare. Det var Jesper Börjesson, Oskar Ljungström, Adam Andersson, Erik Wahlström, Martin Holm och John Salomonsson som själva åker både EM och SM.

– De hade en tio-tolv åkare i var sin grupp. Ungdomarna fick ihop ungefär nio timmars körning under de två dagarna vilket gjorde att de var rejält trötta efter lägret, säger Ahlqvist som menar att det gäller att hitta ett bra sätt att utveckla ungdomarna.

– Därför är det också viktigt att vi har duktiga instruktörer som ser till att ungdomarna får lära sig hur man kör på rätt sätt. Eftersom vi inte träffas så ofta gäller det att se till att det blir mycket åkande när vi väl har läger.

Den svenska endurosporten har under den senaste åren varit nere i en svacka. För ett tiotals år sedan hade Sverige stjärnor som Anders Eriksson och Martin Lind.

– Därför drog vi i Skaraborg och Team Väst igång en ungdomssatsning. Jag tycker att det känns som att vi har något på gång igen, säger Johan Ahlqvist som var nöjd med förhållandena vid Hovdala.

– Det är helt sagolikt att åka på vägarna som ringlar sig i de vackra omgivningarna med bokskogar.

Jan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.