Annons

Utvilat Sverige enkelt vidare i EM: "Skittråkigt"

Sveriges herrar behövde inte förta sig för att slå Österrike med 3–0 i matcher i åttondelsfinalen av lag-EM i Malmö.
Dessutom hade de svenska spelarna två vilodagar i ryggen.
– Skittråkigt! Jag brukar kunna spel fem singelmatcher på en dag, säger världstolvan Truls Möregårdh.
Bordtennis • Publicerad 14 september 2023
Truls Möregårdh och hans lagkamrater i Sveriges herrlandslag är klart för kvartsfinal i lag-EM i bordtennis hemma i Malmö.
Truls Möregårdh och hans lagkamrater i Sveriges herrlandslag är klart för kvartsfinal i lag-EM i bordtennis hemma i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

Sveriges herrlandslag hade redan i måndags avslutat sitt gruppspel efter två segrar av två möjliga i lag-EM i bordtennis i Malmö arena. Gruppspelet i sig avslutades på tisdagen, men med en inplanerad vilodag under onsdagen fick alltså de blågula spelarna vila i två dagar innan torsdagens åttondelsfinal mot Österrike.

– Det är ett märkligt upplägg. För i pingis brukar det aldrig vara så, säger det svenska ankaret Truls Möregårdh.

"Laddar om fort"

Annons

TT: Hur var det att vara ledig i två dagar?

– Skittråkigt! Jag brukar kunna spel fem singelmatcher på en dag, det är vad man är van vid när man är ung och det är det jag fortfarande vill. Så det känns lite konstigt att ha två vilodagar, det är ingen som vill ha det. Vi laddar om ganska fort.

Någon ringrostighet ledde inte vilan till. Österrike städades av med 3–0 i matcher i åttondelsfinalen. Matchen visade vilken bredd det svenska herrlandslaget har – nu gick Kristian Karlsson in som tvåa bakom Möregårdh. Båda vann sina matcher med 3–0 innan Mattias Falk, som spelat som singeltvåa tidigare, säkrade segern via 3–1 i set i den tredje matchen.

– Om någon inte presterar på sin allra högsta nivå finns det alltid någon annan som kan göra det. Det är bra att man har den bredden i laget, säger Möregårdh.

Förbundskaptenen Jörgen Persson har lyxproblem när han ska matcha sitt lag. Kvartetten Möregårdh (rankad tolva i världen), Falck (20), Anton Källberg (21) och Karlsson (37) är de fyra som fått speltid under lag-EM hittills.

– Det är den fördelen vi har med att ha såpass många spelare som är så högt rankade. Det är inte så många lag som har det i Europa, säger Truls Möregårdh.

"Vi är storfavoriter"

På fredagen väntar Ungern i kvartsfinal. En semifinalplats innebär ett säkrat brons eftersom det inte spelas någon match om tredjepriset i lag-EM, men de blågula spelarna jagar guld. Sverige är med sina 14 EM-guld i lag bäst i bordtennishistorien, men det senaste guldet kom 2002.

– Vi måste alla komma upp i en hög nivå för att slå Ungern, men vi är storfavoriter till att göra det och ta medalj, säger Möregårdh.

Arrangörerna har inte lyckats locka några stora skaror av publik till arenan under gruppspelet, men det var lite mer folk på plats under åttondelsfinalen. Nu hoppas Möregårdh på storpublik under fredagen och helgen. Även damerna är i kvartsfinal och möter Portugal.

– Förmodligen kommer det att vara väldigt mycket mer folk på fredag, vad jag hört. Folk slutar jobbet och det är helg. Det är kul för alla att både vi och tjejerna är kvar, det blir ett jäkla tryck i hallen då, säger Truls Möregårdh.

Fakta: Lag-EM i bordtennis

Lag-EM i bordtennis avgörs i Malmö arena och såhär fortsätter turneringen:

Fredag

Kvartsfinaler, herrar: Tyskland–Kroatien, Portugal–Danmark, Frankrike–Belgien, Sverige–Ungern.

Damer: Sverige–Portugal, Tyskland–Italien, Frankrike–Slovakien, Spanien–Rumänien.

Lördag

Semifinaler, herrar: Tyskland/Kroatien–Portugal/Danmark, Frankrike/Belgien–Sverige/Ungern.

Damer: Sverige/Portugal–Tyskland/Italien, Frankrike/Slovakien–Spanien/Rumänien.

Söndag

Finaler.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons