Annons

Wettergren: "Vi behöver kanske skruva lite"

Hålla fast vid en vinnande elva – eller peta i laget när allt ställs på sin spets?
Landslaget skojade med Estland.
Det väntar en helt annan lek mot Österrike.
– Vi behöver kanske skruva lite på vår balans och välja någon annan egenskap, men det får vi se, säger assisterande förbundskapten Peter Wettergren inför tisdagens EM-kval.
Fotboll • Publicerad 10 september 2023
Peter Wettergren, fotbollslandslagets assisterande förbundskapten.
Peter Wettergren, fotbollslandslagets assisterande förbundskapten.Foto: Christine Olsson/TT

Förutsättningarna är givna:

+ Sverige måste vinna hemma på Friends arena på tisdag för att ha någon som helt realistisk möjlighet att nå slutspelet i Tyskland till sommaren.

Annons

+ Helst ska det bli 2–0-seger. Det är samma siffror som Österrike vann med i Wien i juni. Resultat i inbördes möten går nämligen före målskillnad vid lika poäng.

– För det första vill jag vinna matchen. Vi börjar där. Det är det viktigaste för mig. Jag tror att spelarna är medvetna om läget, men vi kan inte gå och tänka på att vi ska vinna matchen med 2–0, säger Wettergren.

Landslaget hyllades allmänt efter den förkrossande segern i Tallinn, men nu väntar Österrike.

Wettergren:

– Jag tycker att vi gör en bra insats. Det är inte lätt att åka till Estland och vinna även om vi på pappret är ett bättre lag. Jag är oerhört nöjd med hur spelarna presterade.

"Helt annan match"

– Sedan ska man ha klart för sig att det är skillnad på Estland och Österrike. Det blir en helt annan match på tisdag, det måste vi vara medvetna om.

Förbundskaptenen Janne Andersson slog efter 5–0 fast att flera goda individuella prestationer ställer till det för honom när han ska ta ut sin startelva mot Österrike.

Och efter segern var spelare som Dejan Kulusevski (yttermittfältare till höger), Alexander Isak och Viktor Gyökeres (anfallspar) rätt öppna med att Andersson borde hålla sig till samma rollfördelning mot Österrike.

Så kan det mycket väl bli. Wettergren utesluter inget.

– Tittar man på vilken roll Dejan har i Tottenham är det inte olikt den roll han hade mot Estland. Det är bra om vi kan få in i landslaget det spelaren gör i klubblaget.

Annons

Wettergren är Janne Andersson närmaste medarbetare. De två brukar skoja om att de ser varandra oftare än de träffar sina fruar. De är öppna mot varandra – och inte alltid överens.

"Står för min åsikt"

I samband med 0–2-förlusten i Wien sade Andersson att han och ytterligare några personer i hans innersta krets hade olika åsikter om startelvan.

TT: Hur är det nu?

– Sitter det sex människor i ett rum och tänker fotboll är det ganska bra för verksamheten att man tänker lite olika. Jag har min syn, Janne har sin, våra scouter och målvaktstränaren Maths Elfvendal har sin. Det är inte så att det skiljer jättemycket. Det kan röra sig om något namn, säger Wettergren.

– Jag har alltid sagt vad jag tycker och tänker och stått upp för min åsikt, men det är alltid Janne som i slutändan bestämmer och då är man lojal mot det beslutet.

TT: Var det ovanligt många olika åsikter inför den matchen?

– Jag tycker alltid det är bra åsikter och jag kan inte påminna mig att det var så mycket mer inför matchen mot Österrike.

Hur ser du på den offensiva kontra defensiva balansen mot Österrike?

– Tittar man på deras centrallinje har de spelare som spelar i stora ligor varje vecka. De spelar med fyra till sex centrala spelare. De strävar efter att spela framåt, satsar hela tiden på att vinna tillbaka bollen.

– Det är också ett fysiskt starkt lag. Det fick vi känna på nere i Wien och vi klarade inte av det. Vi måste upp ett par nivåer för att ha chansen på tisdag, säger Peter Wettergren.

Fakta: Möjliga ändringar i startelvan

+ Ken Sema gjorde en utmärkt insats som vänsterback mot Estland. Men anses han ha de defensiva egenskaper som krävs mot ett betydligt starkare Österrike?

Kan bytas mot: Martin Olsson, en av truppens mest erfarna spelare.

+ Jens Cajuste är helt klart en framtidsman, men förbundskaptenen Janne Andersson har skiftat flitigt på det centrala mittfältet.

Kan bytas mot: Albin Ekdal. Veteranen är i full träning och spelade inte alls mot Estland.

+ Isak Hien klev av i halvtid efter varningen han drog på sig. Såg inte helt stabil ut under den första halvleken.

Kan bytas mot: Carl Starfelt.

+ Linus Wahlqvist Egnell har fått förtroendet som högerback i kvalet och gjort det riktigt bra.

Kan bytas mot: Emil Holm.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons