Annons

Ygeman: Kina skulle inte fått OS

Den svenska idrottsministern, Anders Ygeman (S), tycker inte att Kina skulle ha tilldelats OS. Nu när de svenska idrottarna är hemma kan de själva säga vad de tycker om mästerskapet, något de avråtts från att göra på plats.
Olympiskt • Publicerad 21 februari 2022
Anders Ygeman (S) tycker inte att Kina skulle fått arrangera OS. Arkivbild.
Anders Ygeman (S) tycker inte att Kina skulle fått arrangera OS. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg /TT

Sverige gjorde sitt bästa OS någonsin i Peking, men diskussionen om OS har inte enbart rört det sportsliga. Människorättsorganisationer och idrottare har höjt rösterna för att Kina inte skulle ha fått arrangera mästerskapet från början.

Sveriges idrottsminister, Anders Ygeman, håller med .

Annons

– Jag tycker inte de skulle ha arrangerat OS. De hade sommar-OS 2008. Jag tycker att man i första hand borde lägga ett olympiskt spel i demokratier – och lyckas man inte med det, ställa krav på demokratisk utveckling, att man rör sig i rätt riktning, det har tyvärr inte Kina visat under den här tiden, säger han.

Någon diplomatisk bojkott av spelen var däremot aldrig aktuell.

– Vi är inte där för att stötta arrangörslandet, utan för att stötta våra svenska tävlande. Nu hade jag möjligheten att göra det hemifrån, tala med trupperna på videolänk, men jag hade gärna varit på plats och hejat fram svenska idrottare.

Under mästerskapet var det inte många idrottare som lyfte frågan. De hade fått rådet att inte ta debatten på plats i Kina. Väl hemma har dock skridskostjärnan Nils van der Poel kallat det "oansvarigt" att lägga OS i Kina.

Att idrottare råddes att inte säga något under tiden i Kina är talande för en situation som Anders Ygeman inte uppskattar.

– Jag tycker det är orimligt, ska man ha spelen, oavsett vilket land, måste man också få föra fram sina åsikter.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons