Kultur

”Wallander” utan Emmypris

Mad Men-gänget belönades med en Emmy för "bästa dramaserie". Foto: Scanpix
Artikel Kultur och Nöje De båda kritikerhyllade serierna \"30 Rock\" och \"Mad men\" har blivit stora Emmyfavoriter de senaste åren.
PREMIUM

De båda kritikerhyllade serierna "30 Rock" och "Mad men" har blivit stora Emmyfavoriter de senaste åren. Så även i år. "30 Rock", om livet bakom kulisserna på en tv-serie", korades till bästa komediserie och "Mad men", som skildrar reklamare i New York på 60-talet, utsågs till bästa dramaserie på tv-prisgalan i Los Angeles natten till måndag. Båda serierna dominerade nomineringarna och vann fem respektive tre priser. Det var tredje året i följd som "30 Rock" plockade hem priset för bästa komediserie, och andra året för "Mad men". "30 Rock"-stjärnan Alec Baldwin fick pris för bästa manliga huvudroll i en komediserie, medan hans motspelare och seriens skapare Tina Fey överraskande förlorade mot Toni Collette, stjärna i den nya serien "United States of Tara", som i höst börjar på Kanal 9. "Mad men" fick inga skådespelarpris alls. Förra årets vinnare Glenn Close ("Damages") och Bryan Cranston ("Breaking bad") vann även i år. Kenneth Branagh, som spelar titelrollen i den brittiska version av "Wallander", var nominerad men fick gå hem tomhänt från galan. Inte heller Alexander Skarsgård fick fira något pris. Hans krigsdrama "Generation kill" var nominerat i kategorin bästa miniserie, men förlorade mot "Little Dorrit".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Linda Evangelista: "Mitt ansikte förstördes"

Linda Evangelista 2005, tio år innan hon säger sig ha fått sitt ansikte förstört av ett ingrepp. Arkivbild.
Foto: Steve Eichner/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Hon var en av de hetaste supermodellerna, men de senaste fem åren har Linda Evangelista knappt synts i offentligheten.
Nu skriver hon i ett öppenhjärtigt inlägg på Instagram att anledningen är att hon genomgick ett skönhetsingrepp som misslyckades.

"Till dem av mina följare som har undrat varför jag inte har jobbat när mina jämnårigas karriärer har blomstrat. Anledningen är att jag fick mitt ansikte helt förstört av ingreppet Cool Sculpting, en behandling som gjorde motsatsen till vad som utlovats", skriver hon.

Ingreppet går ut på att frysa kroppens fettceller, men det som hände var att cellerna i stället förökade sig, enligt Linda Evangelista. Hon skriver att hon nu genomgått två ingrepp för att försöka rätta till resultatet, men att det inte har hjälpt.

"Jag har blivit, som medierna skriver, omöjlig att känna igen", skriver hon och tillägger att hon lider av depressioner och inte har velat visa sig offentligt eftersom hon får kommentarer om sitt ansikte.

Linda Evangelista föddes i Ontario, Kanada 1965. 1985 började hon jobba för Karl Lagerfeld på modehuset Chanel och blev så småningom hans musa. Under sent 1980- och tidigt 90-tal blev hon en av supermodellerna som kallades "big five" tillsammans med bland andra Cindy Crawford och Naomi Campbell.

Ann Edliden/TT

Inrikes

Unga oroliga för sitt mobilanvändande

Många ungdomar tycker att de själva använder mobilen och sociala medier för mycket. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Allt fler unga oroas av mängden tid de själva lägger på Snapchat, Instagram och andra sociala medier.
I en ny rapport svarar över hälften av 9—18-åringarna att ”för mycket” tid går åt till mobilen.

Användandet av sociala medier bland barn och unga har ökat stadigt under 2010-talet.

Enligt rapporten "Ungar och medier 2021" ökar dessutom tiden som de unga lägger ner på de olika apparna och webbsidorna.

Av de 18-åriga flickorna som svarat använder över hälften (54 procent) sociala medier mer än 3 timmar per dag.

Det kan i sin tur ge konsekvenser både för sömnen och skolarbetet.

– Det är många som tror att sömnen påverkas negativt av medieanvändningen, säger Yvonne Andersson, analytiker på Statens medieråd.

– Vi frågar också om hur ofta de anser att medieanvändandet kommer i vägen för andra saker de borde göra, som läxor. Där är det också ganska många som svarar att det händer dagligen eller några gånger i veckan i alla fall.

Inte lagom

I enkäterna som skickades ut i fjol fick ungdomarna bland annat svara på hur de såg på mängden tid de lade ner på olika aktiviteter, som läxor, sport/träning/motion och kompisar.

I de flesta kategorierna är ”lagom” det vanligaste svaret.

Men när det gäller mobilen och sociala medier sticker svarsalternativet ”för mycket tid” ut, särskilt bland de lite äldre i undersökningen.

I gruppen 17—18 år tycker över hälften att de lägger för mycket tid på mobilen och sociala medier.

– När man märker själv att det faktiskt går ut över andra saker kan det mycket väl få en att tänka att "nu är det faktiskt för mycket", säger Yvonne Andersson.

Kan vara pandemieffekt

Missnöjet med den egna medieanvändningen har ökat konstant sedan Statens medieråd började mätningarna 2010.

Men en viss pandemieffekt kan också ligga bakom att siffrorna i den senaste rapporten, som presenterades på torsdagen, krupit ytterligare uppåt.

– Alternativen till de här digitala nöjena och aktiviteterna har ju varit mycket färre under pandemin, säger Yvonne Andersson.

– Och om man mer eller mindre ofrivilligt blir hänvisad till att hänga på nätet kan man ju också känna att det är för mycket. Det är en tänkbar förklaring som kan inverka.

Jens Bornemann/TT

Andel av ungdomarna som tycker att de lägger för mycket tid på mobilen och sociala medier.
Andel av ungdomarna som tycker att de lägger för mycket tid på mobilen och sociala medier.
Foto: Johan Hallnäs/TT

FAKTA

Fakta: Ungas sömn

Rapporten Ungar och medier 2021 kommer från Statens medieråd och bygger på enkätsvar från förra hösten.

Utöver att många unga anser att mobilen och sociala medier tar för mycket av deras tid ansåg många också att medieanvändandet skadar sömnen.

Närmare hälften (47 procent) av 17–18-åringarna tror att deras medieanvändning gör att de sover sämre.

I åldrarna 13–16 var motsvarande siffra 30 procent och hos de yngsta i rapporten, 9–12-åringar, 17 procent.

Källa: Statens medieråd

Inrikes

Två tonåringar omkom i trafikolycka

Två personer omkom i en trafikolycka. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

Två pojkar, 16 och 17 år, omkom i en frontalkrock mellan två personbilar i Uppvidinge kommun utanför Växjö på torsdagseftermiddagen

Initialt befann sig fem personer i fordonen, varav fyra fördes till sjukhus. Olyckan ska ha skett på en sträcka med hastigheter mellan 70 och 90 kilometer i timmen.

Polisen har ännu ingen bild av vad som föranlett olyckan.

– Vid en så här allvarlig kollision kommer vi att utreda för att kunna slå fast vad som har orsakat olyckan, och det är alldeles för tidigt att säga just nu, säger polisens presstalesperson Filip Annas.

Det finns inga brottsmisstankar.

Vägen var helt avstängd under räddnings- och röjningsarbetet som pågick i flera timmar.

Utrikes

Bidens sändebud i Haiti avgår efter gränskaos

Gränspolis i Texas försöker mota tillbaka migranter som korsat gränsfloden Rio Grande från Mexiko.
Foto: Felix Marquez/AP/TT
Utrikes
Utrikes Migranter som motas i väg av gränspatruller till häst och chartrade flygplan som för bort haitier – innan de hunnit söka asyl.
Bidenstyret kritiseras för kaoset och för att man använder Donald Trumps klandrade regelverk för att utvisa migranter. USA:s särskilde sändebud i Haiti har valt att avgå protest.

De dramatiska bilderna blev snabbt virala: Ridande gränspoliser som föser bort migranter som tagit sig över gränsfloden Rio Grande mellan Mexiko och USA. Några poliser ser ut att använda tyglarna som piska. Migranterna, med sina få tillhörigheter i vattentäta plastpåsar, backar förskräckt.

– Fruktansvärt, kommenterar vicepresident Kamala Harris som av presidenten fått ansvar för den komplexa migrationsfrågan.

– Människor ska aldrig behandlas så.

"Inhumant och kontraproduktivt"

Harris lovar enligt The New York Times att diskutera händelsen med ministern för inrikes säkerhet, Alejandro Mayorkas. Hans departement har inlett en utredning om misstänkta övergrepp gentemot migranterna.

Men bilderna väcker starka känslor. På torsdagen avgick president Joe Bidens särskilda sändebud till Haiti, karriärdiplomaten Daniel Foote, i protest mot USA:s agerande vid gränsen.

"Jag vill inte kopplas samman med USA:s inhumana, kontraproduktiva beslut att deportera tusentals haitiska flyktingar", skriver han i sin avskedsansökan rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Amerikanska UD tillbakavisade sitt sändebuds anklagelser på torsdagen och beklagade hans avgång.

"Det är beklagligt att i stället för att delta i en process som är inriktad på att lösa problemen så har sändebudet Foote både avgått och felaktigt beskrivit omständigheterna kring sin avgång", säger UD-talesmannen Ned Price i ett uttalande.

Situationen ohållbar

Bortmotandet av migranterna är bara en av en rad kritiserade händelser vid USA:s södra gräns den senaste tiden.

Tusentals migranter, de flesta haitier, började i förra veckan strömma mot en gränsövergång nära Texasstaden Del Rio. Många hade lockats av ett rykte om att gränsen där var öppen. Men på plats blev situationen ohållbar. Tiotusentals migranter sökte skydd från hettan under den bro som går över Rio Grande. Provisoriska campingplatser byggdes men det var svårt att parera flodens vågor. Såväl kritiken som sopbergen växte, rapporterar medier.

– Det är tragiskt att se dessa familjer och sårbara personer som har lurats av förrädiska. . . smugglarorganisationer, sade Mayorkas enligt tidningen USA Today när han besökte området i måndags.

Men ministern varnade också migranter.

– Om du kommer till USA olagligt kommer du att tvingas återvända. Din resa blir inte lyckad.

Lutar sig mot smittoregel

Bidenstyret har beordrat att migranterna ska avvisas och Mayorkas har sagt att lägret under bron ska vara tömt inom tio dygn, rapporterar CNN. Men i onsdags rapporterade nyhetsbyrån AP att ett antal av dem ändå släppts in i USA, där deras fall ska prövas.

Den stora majoriteten avvisas dock. Gränsövergången mot Mexiko uppges nu vara stängd och över 600 tjänstemän från departementet för inrikes säkerhet är på plats i Del Rio för att hantera situationen. Flygplan har chartrats för att flyga haitier tillbaka till hemlandet – en plats härjad av jordskalv, fattigdom och våldsamheter efter sommarens presidentmord. Det avgående Haitisändebudet Daniel Foote beskriver Haiti som en "sönderfallen stat" som inte har någon möjlighet att ta emot återvändande migranter.

Hur kan då Bidenstyret skicka tillbaka migranter innan de ens haft en chans att söka asyl? Jo, man använder en pandemirelaterad folkhälsoregel kallad Title 42 som infördes under företrädaren Donald Trump, rapporterar bland andra public service-bolaget NPR.

Title 42 formulerades ursprungligen av folkhälsomyndigheten CDC och gör det möjligt att snabbt avvisa migranter vid gränsen med hänvisning till smittskyddsbestämmelser. Trumpstyret uppges ha använt regeln vidlyftigt i mars i fjol, när coronaviruset började skena.

När demokraten Joe Biden flyttade in i Vita huset i januari var det med utfästelser om en mer mänsklig invandringspolitik. Men hans styre har fortsatt att använda Title 42 vid gränsen, även om man gjort undantag för ensamkommande barn.

Tina Magnergård Bjers/TT

Migranter fotograferade när de tar sig över gränsfloden Rio Grande mellan Mexiko och Texas i USA.
Migranter fotograferade när de tar sig över gränsfloden Rio Grande mellan Mexiko och Texas i USA.
Foto: Fernando Llano/AP/TT
USA:s minister för inrikes säkerhet Alejandro Mayorkas.
USA:s minister för inrikes säkerhet Alejandro Mayorkas.
Foto: J Scott Applewhite/AP/TT
En del av det migrantläger som vuxit upp nära bron över gränsfloden Rio Grande i Del Rio i USA-delstaten Texas.
En del av det migrantläger som vuxit upp nära bron över gränsfloden Rio Grande i Del Rio i USA-delstaten Texas.
Foto: Julio Cortez/AP/TT

FAKTA

Fakta: Migranterna vid Rio Grande

Majoriteten av de migranter som samlats vid gränsövergången mellan den mexikanska staden Ciudad Acuña och Del Rio i Texas är haitier. I förra veckan uppskattades de vara 14 000 till antalet, nu finns knappt 9 000 kvar.

Många av haitierna kommer inte direkt från sitt hemland utan lämnade Haiti efter det stora jordskalvet där 2010. Därefter har de levt i olika latinamerikanska länder – men närt en dröm om en bättre framtid i USA. Under sommaren förvärrades situationen i deras fattiga hemland ytterligare, då president Jovenel Moïse mördades och ytterligare en kraftig jordbävning tog tusentals liv.

Att haitierna försöker ta sig norrut just nu beror främst på att rykten om att gränsen är öppen, osanna sådana, spridits mellan människor och på sociala medier, uppger gränspatrullchef Raul Ortiz för CNN.

USA har på olika sätt sökt få migranterna som korsar gränsfloden Rio Grande att vända om och avvisat dem som tagit sig in i landet. Hundratals människor har flugits till Port-au-Prince i Haiti. Några har släppts in i USA där deras fall ska prövas av invandringsdomstolar.

Texas guvernör Greg Abbott skyller den kaotiska situationen vid gränsen på president Joe Bidens styre. På onsdagen kallade han in nationalgardet och skapade en "stålbarriär" av tätt parkerade bilar gentemot migranterna.

Källor: CNN, The New York Times med flera.

Utrikes

Frankrike: Kommer att ta tid

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian vid ett möte i FN.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Att lösa den diplomatiska krisen mellan Frankrike och USA är inte gjort i en handvändning.
Det kommer att "ta tid och kräva handlingar", sade den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian när han träffade USA:s utrikesminister Antony Blinken på torsdagen.

Krisen uppstod i förra veckan sedan Australien brutit ett ubåtsavtal med Frankrike och i stället ingått ett avtal samt en säkerhetspakt med USA och Storbritannien.

De franska ambassadörerna i USA och Australien kallades hem för konsultationer.

Le Drian, som kallat det nya ubåtsavtalet för "ett knivhugg i ryggen", sade till Blinken att onsdagens telefonsamtal mellan den franske presidenten Emmanuel Macron och USA:s president Joe Biden var ett första steg för att reparera relationen mellan länderna.

Macron och Biden kom då överens om att ha ingående överläggningar för att återuppbygga förtroendet och även träffas i Europa i slutet av oktober.

Under Le Drians och Blinkens möte diskuterades bland annat vilka frågor som ska tas upp under de överläggningarna, enligt ett uttalande från Frankrikes utrikesdepartement.

Efter presidenternas telefonsamtal meddelades det att Frankrikes ambassadör återvänder till USA i nästa vecka.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awisee

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Utrikes

Livstidsstraff fastställt för Schakalen

En av Ilich Ramirez Sanchez 'Schakalen Carlos' livstidsdomar har fastställts av en domstol i Paris. Arkivbild från 2017.
Foto: Michel Lipchitz/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ilich Ramirez Sanchez "Schakalen Carlos" har av en domstol i Paris fått ännu ett av sina livstidsstraff fastslaget av en fransk domstol.

Brottet rör en dödlig granatattack som Schakalen genomförde mot en butik på Paris paradgata Champs Elysees 1974. Två människor miste livet i attacken och 36 skadades.

Den Venezuelafödde 71-åringen – en gång en av världens mest eftersökta terrorister – jagades i decennier efter flera bombdåd, polismord och ett gisslandrama på 1970- och 80-talen.

Han greps först 1994 i Sudans huvudstad Khartum.

Namnet Schakalen fick han sedan Frederick Forsyths roman med samma namn ska ha hittats på hans hotellrum.

Ilich Ramirez Sanchez avtjänar redan två livstidsstraff som han utan framgång har överklagat.

Sport

Efter kritiken – polisen slopar flaggförbudet

'Skrota villkorstrappan', uppmanade Siriusfansen på en banderoll under onsdagens match mot Norrköping.
Foto: Staffan Claesson / TT
Sport
Sport Flaggförbudet under Sirius hemmamatch mot IFK Norrköping väckte massiv kritik. Nu backar polisen från beslutet.
– Vi förstår att det här är en väldigt stor fråga, säger Magnus Almerfors, på polisen till UNT.

Både spelare och supportrar markerade mot polisens beslut att förbjuda banderoller och overhead-flaggor under onsdagens match mellan Sirius och IFK Norrköping.

Enligt polisen var syftet att förhindra möjligheten att ta in bengaler på arenan – något som skulle visa sig få motsatt effekt.

42 pyrotekniska pjäser tänder under matchen, enligt Upsala Nya Tidning.

– Det är olyckligt och tråkigt. Det finns en förståelse för supportrarna som har gjort det här och att det är ett uttryck för frustrationen, säger Magnus Almerfors, operativ samordnare på polisen.

Nu väljer polismyndigheten att slopa flaggförbudet.

– Vi kommer att ta tillbaks det här. Vi förstår att det här var en väldigt stor fråga, säger Almerfors.

Ekonomi

Se upp för avgifterna i grönt sparande

Det kan vara svårt att avgöra hur gröna fonder går i förhållande till andra fonder som inte har någon särskild grön inriktning. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Hör du till dem som vill att sparpengarna ska göra nytta för miljön?
Se upp så att inte höga avgifter äter upp vinsten.

Gröna eller hållbara fonder kan utformas lite hur som helst, och i dag är det närmast obligatoriskt för sparinstituten att tala om hållbarhet, förklarar Jonas Lindmark, analyschef på fondanalysbolaget Morningstar.

Många fonder marknadsförs som gröna, och i många fall är de aktivt förvaltade, och därmed dyrare än indexfonder.

Han förklarar att de nya gröna fonderna på sätt och vis är som att backa 30 år i tiden, i alla fall när det gäller fondernas utformning och avgifter.

– Då var fonderna aktivt förvaltade. En fondförvaltare valde ut de bästa aktierna.

För indexfonderna, som är billigare, följer placeringarna ett förutbestämt index, och förvaltaren behöver inte använda tid och kraft till att utvärdera aktier som ska ingå i fonden. Det gör fondens avgift lägre.

"Den nya aktiva förvaltningen"

– Lite krasst kan man säga att hållbarhet har blivit "den nya aktiva förvaltningen".

Fast det finns ändå drygt 40 svenska indexfonder med mer eller mindre hållbar eller grön inriktning, enligt Morningstars lista över 178 svenskregistrerade fonder. De har avgifter mellan 0 och 0,65 procent, medan svenska aktivt förvaltade fonder kan kosta upp till 1,85 procent.

Sedan till frågan hur gröna eller hållbara fonder går, i förhållande till andra som inte har någon särskild grön inriktning.

Helt lätt är det inte att avgöra, för vad som egentligen är grönt eller hållbart beror på vad fondbolaget själva uppger, och ännu finns det inte någon enhetlig märkning. Det man kan konstatera är att utfallet varierar ganska mycket.

Jonas Lindmark och Morningstar tycker att man måste se till en längre period då man utvärderar hur en fond går, tre år och gärna längre tillbaka.

Namnbyten förvillar

Ett bekymmer när det gäller jämförelsen är dock att det har varit en riktig boom när det gäller namnbyten på fonder de senaste åren, förklarar Jonas Lindmark.

– För fem år sedan hade ingen hållbarhet i namnet. Vissa fonder har bytt både namn och placeringsinriktning. Det gör att det blir svårt att jämföra bakåt.

– Tittar man bakåt i tiden så har gröna fonder, eller klimatfonder, innehållit mycket svenska aktier. Under en lång period har den svenska börsen gått lite sämre än exempelvis den amerikanska, eller världsbörser.

Men många fonder har också svenska småbolag i sina portföljer.

– Småbolagen har varit vinnare under senare år, så om fonden har mycket småbolag så kan det ha gått bättre, säger Jonas Lindmark,

Johanna Cederblad/TT

FAKTA

Fakta: Nya regler

EU har nya regler på gång.

EU:s gröna taxonomi är ett slags verktyg för att kolla om investeringar är miljö- och klimatvänliga. Det är en standard, gemensamma regler för hela EU, så att verksamheter bedöms lika.

Syftet är att guida investerare så att pengar investeras i grönare verksamheter i stället för i verksamheter som inte är klimat- eller miljövänliga.

Det bygger på sex olika klimatmål.

Den så kallade disclosureförordningen, som trätt i kraft, innebär enhetliga regler för hur finansmarknadsaktörer måste informera och kommunicera om hållbarhet.

Tre nivåer av hållbarhet finns enligt disclosureförordningen. I den högsta är hållbarhet målet (artikel 9), i nästa nivå främjas hållbarhet (artikel 8) och så nivån där inget uttalas om hållbarheten.

Källor: Finansinspektionen, regeringen

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL