ledare

Verklighetens siffror

Högerut eller ej
Artikel ledare Det ser mörkt ut för Kristdemokraterna, åtminstone i opinionsundersökningarna.
PREMIUM

Det ser mörkt ut för Kristdemokraterna, åtminstone i opinionsundersökningarna. KD har i flertalet mätningar legat strax över eller under den berömda fyraprocentsspärren. Men det märktes inte nämnvärt när partiledaren Göran Hägglund i går inledningstalade på KD:s kommun- och landstingsdagar i Jönköping – partiets Mekka. Men verklighetens opinionssiffror tynger den man som säger sig företräda verklighetens folk, även om det inte syns. Ett av KD:s problem är att de blivit lite vilsna och splittrade. Partiet har dels en tradition av allmänborgerlig politik som kryddats efter behov med diverse mer eller mindre populistiska utspel, så som krav om sänkt bensin- och fastighetsskatt. De har också en värdekonservativ ådra som bland annat utmynnar i att de ser familjen som samhällets viktigaste byggsten. Samtidigt har de en paternalistisk ådra som gjort dem till förbudsivrare mot bland annat gårdsförsäljning av vin och anhängare av snusförbud. Flera tongivande kristdemokrater, så som ungdoms-, student- och kvinnoförbundets ordföranden, har krävt att Kristdemokraterna ska förnya sig. De har alla gått med i nätrotsrörelsen FFFF (som står för frihet, familj, flit, företagsamhet) som vill att KD lämnar den socialliberala mittfåran och orienterar sig högerut – i konservativ riktning. Förnyarna har rätt i att KD inte hör hemma i mitten. Liberala idéströmningarna är nämligen lika sällsynta i KD som betfält i norrland. Kommer Hägglund att lyssna till högerspökena? Nja, i går talade han om sänkt skatt på pension och i förrgår gjorde Mats Odell (KD) ett utspel om sänkt boendeskatt. Det tyder inte på någon radikal kursomläggning. Kommer Hägglund att förnya så kommer det nog inte att gå alltför fort, vilket i sig är konservativt. Lars Nyborg

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Haaland tillbaka – målskytt direkt

Erling Braut Haaland är tillbaka efter skada – och nätade direkt för Dortmund.
Foto: Swen Pfoertner/AP/TT
Sport
Sport Höftskadan stoppade Erling Braut Haaland från spel i en dryg månad.
Nu är han tillbaka och gör vad han brukar göra på en fotbollsplan – mål.
Norrmannen kom in från bänken och fixade Dortmunds bortaseger mot Wolfsburg.
Även Sebastian Andersson hade ett lyckat inhopp för Köln.

Haaland drog på sig skadan den 19 oktober och missade Norges avgörande VM-kvalmatcher mot Lettland och Nederländerna. Det mållösa mötet med letterna kostade Norge en plats i playoff-spelet till VM.

Dortmund lyckades vända 0–1 till 2–1 borta mot Wolfsburg i ligan när det var dags för Haalands comeback.

Han hade bara varit på planen i åtta minuter när han skickade in 3–1-målet. Segern innebär att Dortmund toppar Bundesliga – åtminstone för några timmar.

Bayern München återtar serieledningen vid seger mot Bielefeld. I nästa omgång möts klubbarna.

Sebastian Andersson, vars skadeproblem från och till stoppat honom från landslagsspel, kom in i den 70:e minuten. På tilläggstid gjorde han matchens sista mål i Kölns 4–1-seger mot Borussia Mönchengladbach.

Branomir Hrgota nätade för Greuther Fürth, men till ingen nytta. Tabelljumbon föll hemma mot Hoffenheim med 3–6 och har bara tagit en poäng på 13 matcher.

Henrik Skiöld/TT

Sport

Karlsson: "Kände mig oslagbar"

Frida Karlsson.
Foto: Torstein Bøe NTB/TT
Sport
Sport Frida Karlsson var ostoppbar i världscuppremiären i Ruka.
Den svenska längdstjärnan vann tio kilometer klassiskt – 13,7 sekunder före norska rivalen Therese Johaug.
– Om hon gör ett sämre lopp vill jag vara där och hugga och i dag högg jag, säger Karlsson.

Den här kyliga dagen i finländska Ruka måste skapat många funderingar hos skiddrottningen Therese Johaug. Detta var första gången sedan 8 mars 2015 som hon förlorade ett lopp i klassisk stil med individuell start. Och hon gjorde det mot en Frida Karlsson som tydligt signalerade att det ingick i hennes OS-plan, där allt nu går som planerat.

Säkert ett stressande besked i Therese Johaugs jakt på sitt första individuella OS-guld.

– Det var ett bra lopp för mig, men Frida Karlsson var bättre än jag. Det visar att allt måste klaffa om man ska stå överst på pallen och man ska ha toppformen. Det hade inte jag i dag, sa Therese Johaug, med en blick som hon inte brukar ha efter ett segerlopp.

Allt enligt plan för Karlsson

Det märktes att hon nu fick en allvarlig fundering, speciellt eftersom tyskan Katharina Henning bara var 0,5 sekunder efter henne. Dessutom förklarade Johaug att hon de senaste två helgerna inte gjort perfekta avslutningar på loppen.

Samtidigt berättar Frida Karlsson att allt hon nu gör fungerar enligt hennes fastställda plan. Från det överraskande initiativet att åka fredagens sprint till att nu göra ett totalfokuserat lopp.

– Jag var så himla trygg i åkningen. Inget kunde påverka mig. Jag hörde tiderna, men lyssnade inte på dem. Jag fokuserade på vad jag skulle göra här och nu, berättar Frida Karlsson och fortsätter:

– Jag kände mig avslappnad och hade en extra växel att lägga in mot slutet. Det var himla kul och jag kände mig oslagbar.

Flera noterar också hur Frida Karlsson nu åker större och mer kraftfullt jämfört med tidigare:

– Jag har blivit stabilare i kroppen. Det har vi jobbat med och vi har trott att det varit anledningen till att jag i slutet av loppet inte riktigt orkat. Nu är det något annat. Jag kan åka mer avslappnat och inte behöva lösa energi.

TT: Hur stressad tror du Therese Johaug är nu i sin OS-planering?

– Jag vet inte. Jag kan bara svara på frågor om mig själv. Och jag har nu full kontroll på läget. Jag är precis där jag vill vara just nu. Jag vet att jag är i bra slag och behöver inte jaga. Nu är det bara att följa planen och är trygg i det, svarar Frida Karlsson och förklarar att nu är det viktigt att vara pigg och frisk.

– Jag ska inte träna ner mig, utan hålla mig frisk. Jag är trygg i den träning som jag gjort. Nu ska jag fokusera på att vara fräsch på tävlingarna och få ut så mycket av dem.

Ovanlig jaktstart

På söndag blir det en historisk jaktstart. För första gången blir det Therese Johaug som kommer att få jaga. Hon brukar vara i säker ledning och sedan kunna disponera jaktstarten som hon vill. Nu ligger hon 13,7 sekunder efter Frida Karlsson, som dessutom är en vassare spurtare. Det kommer att bli ett scenario som världens damskidåkningen inte upplevt på flera år.

Frida Karlsson har taktiken klar:

­– Jag kommer att åka lika stort och avslappnat som i dag och om de kommer ikapp ska jag vara trygg i att jag har en stark avslutning.

Anders Hansson/TT

FAKTA

Fakta: Ställningen inför jaktstarten

Damer: 1) Frida Karlsson, 2) Therese Johaug, Norge, + 13, 7 sekunder, 3) Katharina Henning, Tyskland, + 15,2 sekunder, 4) Ebba Andersson + 31,8. Övr sv: 12) Moa Olsson + 57,6 , 19) Anna Dyvik +1,16,6, 22) Louise Lindström +1.21.0, 23) Charlotte Kalla 1.23.6.

Herrar: 1) Iivo Niskanen, Finland 2) Alexej Tjervotkin, Ryssland, +8,3 sekunder, Alexander Bolsjunov, do, + 14,1. Sv: 22) Leo Johansson + 1.22.6, 35) Calle Halfvarsson 1.48.8, 36) Fredrik Andersson 1.49.0.

Sport

Ny blågul bomfest – svenskarna långt efter

Tolvan Jesper Nelin blev bäste svenske herråkare i Östersunds världscuppremiär i skidskytte.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Damernas lopp var bara en försmak.
Dåligt skytte förstörde premiären även för de svenska skidskytteherrarna.
Efteråt var bara Jesper Nelin någorlunda nöjd på sin tolfteplats.
– Det var inga svåra förhållanden, säger han.

Det var på skjutvallen och banorna runt Östersunds skidstadion som grunden till den svenska OS-succén för fyra år sedan lades.

Men i världscuppremiären hade de blågula hemmaåkarna ingen rolig dag. Det gick visserligen snabbt i spåren, men i gengäld rätt uselt på vallen.

Efter att de sex svenska damerna bommat 27 av 120 skott på 15 kilometer bommade de sex herrarna 34 av 120 på 20 kilometer.

Jesper Nelin blev bäste svensk på tolfte plats efter att ha bommat tre skott, drygt två och en halv minut från överlägsna norska segraren Sturla Holm Lægreid.

– Jag såg i damloppet att det var mycket bom, då ser man ju möjligheterna. Men jag vet inte vad det beror på, det var inga svåra förhållanden, säger Jesper Nelin.

– Om publiken kanske sätter spöken i vissa huvuden, jag vet inte. Vi är inte vana vid publik nuförtiden och är inte vana vid att det är så lugnt på vallen heller.

TT: Blåste det för lite alltså menar du?

– (skratt) Kanske.

"Som i dimma"

Martin Ponsiluoma och Malte Stefansson bommade båda åtta skott, Sebastian Samuelsson sex, Oskar Brandt fem och Peppe Femling fyra.

– Jag är besviken på skyttet, jag vet att jag kan skjuta mycket bättre än vad jag gör, säger Sebastian Samuelsson, näst bästa svensk på 40:e plats, och fortsätter:

– Lite premiärnerver kanske, sedan hade jag lite problem med siktet, det blev någon isbildning där. Det kändes som att skjuta i dimma lite grann. Men jag tycker att jag borde göra det bättre oavsett.

Sturla Holm Lægreid, som tog två individuella guld och två guld i stafett vid VM i Pokljuka tidigare i år, gjorde precis som i fjolårets världscuppremiär i Kontiolahti och vann distansloppet.

Holm Lægreid vann 59,2 sekunder före landsmannen Tarjei Bø och ytterligare 1,4 sekunder före trean Simon Desthieux från Frankrike.

Ville för mycket?

På söndagen kör herrarna sprint över tio kilometer och precis som på damsidan finns det hopp om mer framskjutna blågula placeringar då, eftersom svenskarna var bland de snabbaste i spåret även i herrloppet.

Fjolårets världscupvinnare, norrmannen Johannes Thingnes Bø, slutade fyra och hade efteråt visst medlidande med svenskarna.

– Det kan ofta bli lite så när du känner dig i bra form och känner dig stark. Det är liksom lättare att skjuta när du inte är bäst på skidorna. Om du är i bra form vill du kanske lite för mycket, säger han.

– Det stämmer nog lite på svenskarna, de känner sig starka som lag och vill kanske lite för mycket. Men det ska mycket till för att alla bommar lika mycket i morgon.

David Hjorter/TT

Jens Bornemann/TT

Inrikes

SD: Höj hastighetsgräns för A-traktorer

SD vill höja tillåtna hastigheten för A-traktorer till 45 km/h. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Sverigedemokraterna vill höja den tillåtna hastigheten för A-traktorer till 45 km/h. I dag är den tillåtna maxhastigheten 30 km/h.

Enligt partistyrelsen behöver den motorburna ungdomen känna att deras intresse och engagemang uppskattas. Hastigheten bör höjas i stället för att polisen jagar musikspelande tonåringar på cruising, anser partistyrelsen.

Partiets landsdagar anslöt sig till partistyrelse uppfattning. En motion med krav på 60 km/h i timmen röstades ned.

Transportstyrelsen lättade på reglerna för A-traktorer förra året. Sedan dess har antalet fordon ökat med 27 procent.

Polisen har kritiserat ändringarna med hänvisning till att fordonen nu blivit lättare att manipulera till höga hastigheter.

Inrikes

Klimatmöte i Egypten – får någon protestera?

Nästa år kommer representanter från närmare 200 länder att resa till Sharm el-Sheikh för att delta i klimattoppmötet COP27. Arkivbild.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Inrikes
Inrikes Ett värdland som tystar kritiker, sätter munkavle på medier och frossar i fossila bränslen. Att nästa FN-konferens om klimatet ska hållas i Egypten väcker reaktioner och kritik.

Med långa sandstränder och snorkelvänligt vatten står Sharm el-Sheikh i skarp kontrast mot blåsten och duggregnet i Skottland – där klimatmötet COP26 packade ihop för några veckor sedan. Men att den egyptiska turistorten nästa år ska stå värd för COP27 har fått en del bedömare och organisationer att höja på ögonbrynen.

Sedan den tidigare arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi tog makten i en kupp har hans regim gått långt för att tysta kritiker och konsoliderat sin makt genom att slå ner mot civilsamhället, aktivister och oppositionella. De politiska fångarna är tusentals och även små protester kan straffas med fängelse. Pressfriheten är starkt begränsad.

"Dåligt val"

I Glasgow gick tiotusentals människor ut på gatorna under klimattoppmötet. Den typen av protestyttringar ses av många som viktiga för att sätta tryck på världsledare att agera kraftfullt för bromsa klimatförändringarna. Nu vädras oro för att Egyptens auktoritära regim ska förhindra protester under nästa toppmöte.

Att FN-konferensen hålls på en relativt avlägsen plats, på Sinaihalvöns södra spets, ses också som en försvårande omständighet för den som vill delta i demonstrationer.

"Egypten är ett uppenbart dåligt val av värd för COP27 och belönar president al-Sisis repressiva styre trots hans regerings fruktansvärda övergrepp", skriver Joe Stork, Mellanösternchef hos människorättsorganisationen Human Rights Watch.

"Länder som deltar i COP27 bör pressa Egypten att släppa de tusentals människor som har fängslats enbart för att ha utövat sin rätt till yttrandefrihet och fredliga möten."

Ska följas upp

I samband med COP26 gjordes vissa framsteg när det gäller utsläppsminskningar. Men för att begränsa den globala uppvärmningen i enlighet med Parisavtalets mål på 1,5 grader måste utsläppen halveras på bara åtta år – vilket de nuvarande nationella klimatåtagandena inte lever upp till på långa vägar. Men i Glasgow enades länderna om att återkomma med uppdaterade klimatmål inför mötet nästa november i Egypten.

Fossila bränslen är den största källan till utsläpp av växthusgaser och att de utgör en hörnsten i Egyptens strategi för ekonomisk utveckling kommer säkert att väcka kritik. Egypten är Afrikas näst största gasproducent och har betydande oljetillgångar.

– Egypten har ingen exemplarisk meritlista när det gäller klimat. Så vad är logiken när det gäller att ordna mötet i Egypten? För att de har många hotellrum? säger Michele Dunn, kopplad till tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace, till The Washington Post.

Gott exempel?

Det finns en förhoppning om att ett klimatmöte i Afrika ska öka medvetenheten om den allvarliga klimatpåverkan som kontinenten tampas med och att mer ljus ska riktas mot behovet av ekonomiskt stöd för anpassning till klimatförändringarna.

Men Egypten har också höga ambitioner för sin omställning och satsar stort på vind- och solkraft. Företrädare för landets klimatdelegation har sagt att COP27 är ett sätt att visa upp projekten för utländska investerare och samtidigt föra de afrikanska ländernas talan när det gäller vikten av klimatfinansiering.

EU:s klimatchef Frans Timmermans har sagt att Egyptens omställning till en mer hållbar ekonomi kan inspirera länder kring i Medelhavet och i Afrika. Men han påpekar också att det är en fin balansgång mellan att använda naturgas – som släpper ut mindre koldioxid än andra fossila bränslen – under övergången till ett mer hållbart energisystem och att låsa fast sig i ett fossilt beroende under lång tid framöver.

USA:s klimatsändebud John Kerry har också hyllat Egyptens utbyggnad av sol- och vindkraftsparker. Men vid ett besök i Kairo tidigare i år varnade han även president al-Sisi för att investera för tungt i olja och naturgas och påpekade vikten av att Egypten i egenskap av klimatmötesvärd bör föregå med gott exempel.

Sofia Eriksson/TT

Egyptens miljöminister Yasmine Fouad under klimatmötet i Glasgow.
Egyptens miljöminister Yasmine Fouad under klimatmötet i Glasgow.
Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

FAKTA

Fakta: Egypten

Tio år efter den så kallade arabiska våren, då den mångåriga diktatorn Hosni Mubarak tvingades bort, har Egypten inte blivit mer fritt eller demokratiskt.

En militärstödd regim fängslar islamister och tystar mycket av den sekulära och liberala oppositionen. Förre arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi ser till att vinna presidentvalen och grundlagsändringar garanterar hans fortsatta styre.

Pressfrihet garanteras i författningen men i praktiken är den begränsad. Statsmakten tystar kritiska röster. Läget har förvärrats de senaste åren och Egypten har blivit ett av de länder där flest journalister sitter i fängelse.

Egypten har betydande tillgångar av olja och naturgas. Oljeproduktionen sjunker dock och istället växer gasexporten snabbt.

Källa: Landguiden/UI

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Inrikes

Person hittad inne i brinnande trävilla

En stor styrka från räddningstjänsten är på plats vid en brinnande villa i Härryda kommun. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kraftig brand härjar i en tvåplansvilla i trä på en ort i Härryda kommun öster om Göteborg. Räddningstjänsten har hittat en person inne i huset.

– Våra rökdykare har gått in, säger Sara Rosenquist, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg,

Skadeläget för personen är oklart.

Räddningstjänsten är på brandplatsen med åtta fordon och tre befälsbilar. Vinden var övertänd när räddningstjänsten kom fram. Larmet kom strax före klockan 15.

– För en halvtimme sedan sade man att det skulle ta tre–fyra timmar att släcka, som det ser ut i nuläget, säger Sara Rosenquist vid 17-tiden.

Polisen ska utreda branden och har inlett en förundersökning om mordbrand.

– Det är oklart hur branden har börjat, säger Martin Hallberg, vakthavande befäl vid polisen.

Sport

Helsingborg klart för allsvenskt kval

Helsingborgs tränare Jörgen Lennartsson. Arkivbild.
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Sport Helsingborg är klart för kval till fotbollsallsvenskan.
Skånelaget stod för en mäktig upphämtning och räddade en poäng mot Västerås (2–2).

Helsingborg hade allt i egna händer inför den sista omgången i superettan och behövde enbart en poäng för att hålla Norrby på behörigt avstånd och säkra sin kvalplats.

Men det kunde knappast ha börjat sämre.

Västerås rörde om ordentligt i kvalgrytan och skaffade sig en 2–0-ledning inom loppet av en halvtimme efter mål av Taha Ali och Erik Björndahl.

Helsingborgstränaren Jörgen Lennartsson var rasande i paus och inledde med fyra byten direkt i den andra halvleken.

Det gav effekt för laget som reducerade genom Charlie Weberg i den 75:e När Anthony van den Hurk slog in en tveksamt dömd straff i slutminuterna var Helsingborg återigen i pole position.

Då spelade det inte heller någon roll att Norrby bortaslog seriesegrande IFK Värnamo med 2–1. Helsingborg säkrade sin kvalplats till allsvenskan på bättre målskillnad.

En poäng innebär även jubel för gästerna. Västerås säkrade nämligen superettankontraktet till nästa säsong.

Emil Forsberg/TT

Inrikes

Brand bröt ut vid höghus söder om Stockholm

En band bröt ut vid ett höghus i Jordbro. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Två personer har andats in rök i samband med en brand på en uteplats tillhörande en lägenhet i ett höghus i Jordbro söder om Stockholm. Skadeläget är oklart, skriver polisen på sin hemsida.

Räddningstjänsten fick in larmet strax före klockan 16 på lördagseftermiddagen och skickade brandbilar och personal från tre enheter till platsen. En knapp timme senare hade branden släckts.

– Nu håller vi på och ventilerar och kontrollerar de övriga lägenheterna i fastigheten, säger Micael Jansson, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Polisen kommer att förhöra boende i huset för att utreda orsaken till branden.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL