Nyheter

Två till sjukhus efter krock

Artikel Nyheter - Olyckan inträffade då en personbil körde rakt ut från Kattarps soptipp, samtidigt som en annan bil gjorde en omkörning, säger Ulf Nilsson, räddningsledare i Osby.
PREMIUM

- Olyckan inträffade då en personbil körde rakt ut från Kattarps soptipp, samtidigt som en annan bil gjorde en omkörning, säger Ulf Nilsson, räddningsledare i Osby. Räddningstjänsten från både Osby och Broby larmades till platsen klockan 15:33. Två män var inblandade i olyckan. Båda fördes till Kristianstad sjukhus. - En av dem fick skador både i huvudet, fotleden och i benet. Hur allvarliga skadorna är vet vi inte, säger Ulf Nilsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Haaland tillbaka – målskytt direkt

Erling Braut Haaland är tillbaka efter skada – och nätade direkt för Dortmund.
Foto: Swen Pfoertner/AP/TT
Sport
Sport Höftskadan stoppade Erling Braut Haaland från spel i en dryg månad.
Nu är han tillbaka och gör vad han brukar göra på en fotbollsplan – mål.
Norrmannen kom in från bänken och fixade Dortmunds bortaseger mot Wolfsburg.
Även Sebastian Andersson hade ett lyckat inhopp för Köln.

Haaland drog på sig skadan den 19 oktober och missade Norges avgörande VM-kvalmatcher mot Lettland och Nederländerna. Det mållösa mötet med letterna kostade Norge en plats i playoff-spelet till VM.

Dortmund lyckades vända 0–1 till 2–1 borta mot Wolfsburg i ligan när det var dags för Haalands comeback.

Han hade bara varit på planen i åtta minuter när han skickade in 3–1-målet. Segern innebär att Dortmund toppar Bundesliga – åtminstone för några timmar.

Bayern München återtar serieledningen vid seger mot Bielefeld. I nästa omgång möts klubbarna.

Sebastian Andersson, vars skadeproblem från och till stoppat honom från landslagsspel, kom in i den 70:e minuten. På tilläggstid gjorde han matchens sista mål i Kölns 4–1-seger mot Borussia Mönchengladbach.

Branomir Hrgota nätade för Greuther Fürth, men till ingen nytta. Tabelljumbon föll hemma mot Hoffenheim med 3–6 och har bara tagit en poäng på 13 matcher.

Henrik Skiöld/TT

Sport

Karlsson: "Kände mig oslagbar"

Frida Karlsson.
Foto: Torstein Bøe NTB/TT
Sport
Sport Frida Karlsson var ostoppbar i världscuppremiären i Ruka.
Den svenska längdstjärnan vann tio kilometer klassiskt – 13,7 sekunder före norska rivalen Therese Johaug.
– Om hon gör ett sämre lopp vill jag vara där och hugga och i dag högg jag, säger Karlsson.

Den här kyliga dagen i finländska Ruka måste skapat många funderingar hos skiddrottningen Therese Johaug. Detta var första gången sedan 8 mars 2015 som hon förlorade ett lopp i klassisk stil med individuell start. Och hon gjorde det mot en Frida Karlsson som tydligt signalerade att det ingick i hennes OS-plan, där allt nu går som planerat.

Säkert ett stressande besked i Therese Johaugs jakt på sitt första individuella OS-guld.

– Det var ett bra lopp för mig, men Frida Karlsson var bättre än jag. Det visar att allt måste klaffa om man ska stå överst på pallen och man ska ha toppformen. Det hade inte jag i dag, sa Therese Johaug, med en blick som hon inte brukar ha efter ett segerlopp.

Allt enligt plan för Karlsson

Det märktes att hon nu fick en allvarlig fundering, speciellt eftersom tyskan Katharina Henning bara var 0,5 sekunder efter henne. Dessutom förklarade Johaug att hon de senaste två helgerna inte gjort perfekta avslutningar på loppen.

Samtidigt berättar Frida Karlsson att allt hon nu gör fungerar enligt hennes fastställda plan. Från det överraskande initiativet att åka fredagens sprint till att nu göra ett totalfokuserat lopp.

– Jag var så himla trygg i åkningen. Inget kunde påverka mig. Jag hörde tiderna, men lyssnade inte på dem. Jag fokuserade på vad jag skulle göra här och nu, berättar Frida Karlsson och fortsätter:

– Jag kände mig avslappnad och hade en extra växel att lägga in mot slutet. Det var himla kul och jag kände mig oslagbar.

Flera noterar också hur Frida Karlsson nu åker större och mer kraftfullt jämfört med tidigare:

– Jag har blivit stabilare i kroppen. Det har vi jobbat med och vi har trott att det varit anledningen till att jag i slutet av loppet inte riktigt orkat. Nu är det något annat. Jag kan åka mer avslappnat och inte behöva lösa energi.

TT: Hur stressad tror du Therese Johaug är nu i sin OS-planering?

– Jag vet inte. Jag kan bara svara på frågor om mig själv. Och jag har nu full kontroll på läget. Jag är precis där jag vill vara just nu. Jag vet att jag är i bra slag och behöver inte jaga. Nu är det bara att följa planen och är trygg i det, svarar Frida Karlsson och förklarar att nu är det viktigt att vara pigg och frisk.

– Jag ska inte träna ner mig, utan hålla mig frisk. Jag är trygg i den träning som jag gjort. Nu ska jag fokusera på att vara fräsch på tävlingarna och få ut så mycket av dem.

Ovanlig jaktstart

På söndag blir det en historisk jaktstart. För första gången blir det Therese Johaug som kommer att få jaga. Hon brukar vara i säker ledning och sedan kunna disponera jaktstarten som hon vill. Nu ligger hon 13,7 sekunder efter Frida Karlsson, som dessutom är en vassare spurtare. Det kommer att bli ett scenario som världens damskidåkningen inte upplevt på flera år.

Frida Karlsson har taktiken klar:

­– Jag kommer att åka lika stort och avslappnat som i dag och om de kommer ikapp ska jag vara trygg i att jag har en stark avslutning.

Anders Hansson/TT

FAKTA

Fakta: Ställningen inför jaktstarten

Damer: 1) Frida Karlsson, 2) Therese Johaug, Norge, + 13, 7 sekunder, 3) Katharina Henning, Tyskland, + 15,2 sekunder, 4) Ebba Andersson + 31,8. Övr sv: 12) Moa Olsson + 57,6 , 19) Anna Dyvik +1,16,6, 22) Louise Lindström +1.21.0, 23) Charlotte Kalla 1.23.6.

Herrar: 1) Iivo Niskanen, Finland 2) Alexej Tjervotkin, Ryssland, +8,3 sekunder, Alexander Bolsjunov, do, + 14,1. Sv: 22) Leo Johansson + 1.22.6, 35) Calle Halfvarsson 1.48.8, 36) Fredrik Andersson 1.49.0.

Sport

Ny blågul bomfest – svenskarna långt efter

Tolvan Jesper Nelin blev bäste svenske herråkare i Östersunds världscuppremiär i skidskytte.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Damernas lopp var bara en försmak.
Dåligt skytte förstörde premiären även för de svenska skidskytteherrarna.
Efteråt var bara Jesper Nelin någorlunda nöjd på sin tolfteplats.
– Det var inga svåra förhållanden, säger han.

Det var på skjutvallen och banorna runt Östersunds skidstadion som grunden till den svenska OS-succén för fyra år sedan lades.

Men i världscuppremiären hade de blågula hemmaåkarna ingen rolig dag. Det gick visserligen snabbt i spåren, men i gengäld rätt uselt på vallen.

Efter att de sex svenska damerna bommat 27 av 120 skott på 15 kilometer bommade de sex herrarna 34 av 120 på 20 kilometer.

Jesper Nelin blev bäste svensk på tolfte plats efter att ha bommat tre skott, drygt två och en halv minut från överlägsna norska segraren Sturla Holm Lægreid.

– Jag såg i damloppet att det var mycket bom, då ser man ju möjligheterna. Men jag vet inte vad det beror på, det var inga svåra förhållanden, säger Jesper Nelin.

– Om publiken kanske sätter spöken i vissa huvuden, jag vet inte. Vi är inte vana vid publik nuförtiden och är inte vana vid att det är så lugnt på vallen heller.

TT: Blåste det för lite alltså menar du?

– (skratt) Kanske.

"Som i dimma"

Martin Ponsiluoma och Malte Stefansson bommade båda åtta skott, Sebastian Samuelsson sex, Oskar Brandt fem och Peppe Femling fyra.

– Jag är besviken på skyttet, jag vet att jag kan skjuta mycket bättre än vad jag gör, säger Sebastian Samuelsson, näst bästa svensk på 40:e plats, och fortsätter:

– Lite premiärnerver kanske, sedan hade jag lite problem med siktet, det blev någon isbildning där. Det kändes som att skjuta i dimma lite grann. Men jag tycker att jag borde göra det bättre oavsett.

Sturla Holm Lægreid, som tog två individuella guld och två guld i stafett vid VM i Pokljuka tidigare i år, gjorde precis som i fjolårets världscuppremiär i Kontiolahti och vann distansloppet.

Holm Lægreid vann 59,2 sekunder före landsmannen Tarjei Bø och ytterligare 1,4 sekunder före trean Simon Desthieux från Frankrike.

Ville för mycket?

På söndagen kör herrarna sprint över tio kilometer och precis som på damsidan finns det hopp om mer framskjutna blågula placeringar då, eftersom svenskarna var bland de snabbaste i spåret även i herrloppet.

Fjolårets världscupvinnare, norrmannen Johannes Thingnes Bø, slutade fyra och hade efteråt visst medlidande med svenskarna.

– Det kan ofta bli lite så när du känner dig i bra form och känner dig stark. Det är liksom lättare att skjuta när du inte är bäst på skidorna. Om du är i bra form vill du kanske lite för mycket, säger han.

– Det stämmer nog lite på svenskarna, de känner sig starka som lag och vill kanske lite för mycket. Men det ska mycket till för att alla bommar lika mycket i morgon.

David Hjorter/TT

Jens Bornemann/TT

Inrikes

SD: Höj hastighetsgräns för A-traktorer

SD vill höja tillåtna hastigheten för A-traktorer till 45 km/h. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Sverigedemokraterna vill höja den tillåtna hastigheten för A-traktorer till 45 km/h. I dag är den tillåtna maxhastigheten 30 km/h.

Enligt partistyrelsen behöver den motorburna ungdomen känna att deras intresse och engagemang uppskattas. Hastigheten bör höjas i stället för att polisen jagar musikspelande tonåringar på cruising, anser partistyrelsen.

Partiets landsdagar anslöt sig till partistyrelse uppfattning. En motion med krav på 60 km/h i timmen röstades ned.

Transportstyrelsen lättade på reglerna för A-traktorer förra året. Sedan dess har antalet fordon ökat med 27 procent.

Polisen har kritiserat ändringarna med hänvisning till att fordonen nu blivit lättare att manipulera till höga hastigheter.

Inrikes

Klimatmöte i Egypten – får någon protestera?

Nästa år kommer representanter från närmare 200 länder att resa till Sharm el-Sheikh för att delta i klimattoppmötet COP27. Arkivbild.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Inrikes
Inrikes Ett värdland som tystar kritiker, sätter munkavle på medier och frossar i fossila bränslen. Att nästa FN-konferens om klimatet ska hållas i Egypten väcker reaktioner och kritik.

Med långa sandstränder och snorkelvänligt vatten står Sharm el-Sheikh i skarp kontrast mot blåsten och duggregnet i Skottland – där klimatmötet COP26 packade ihop för några veckor sedan. Men att den egyptiska turistorten nästa år ska stå värd för COP27 har fått en del bedömare och organisationer att höja på ögonbrynen.

Sedan den tidigare arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi tog makten i en kupp har hans regim gått långt för att tysta kritiker och konsoliderat sin makt genom att slå ner mot civilsamhället, aktivister och oppositionella. De politiska fångarna är tusentals och även små protester kan straffas med fängelse. Pressfriheten är starkt begränsad.

"Dåligt val"

I Glasgow gick tiotusentals människor ut på gatorna under klimattoppmötet. Den typen av protestyttringar ses av många som viktiga för att sätta tryck på världsledare att agera kraftfullt för bromsa klimatförändringarna. Nu vädras oro för att Egyptens auktoritära regim ska förhindra protester under nästa toppmöte.

Att FN-konferensen hålls på en relativt avlägsen plats, på Sinaihalvöns södra spets, ses också som en försvårande omständighet för den som vill delta i demonstrationer.

"Egypten är ett uppenbart dåligt val av värd för COP27 och belönar president al-Sisis repressiva styre trots hans regerings fruktansvärda övergrepp", skriver Joe Stork, Mellanösternchef hos människorättsorganisationen Human Rights Watch.

"Länder som deltar i COP27 bör pressa Egypten att släppa de tusentals människor som har fängslats enbart för att ha utövat sin rätt till yttrandefrihet och fredliga möten."

Ska följas upp

I samband med COP26 gjordes vissa framsteg när det gäller utsläppsminskningar. Men för att begränsa den globala uppvärmningen i enlighet med Parisavtalets mål på 1,5 grader måste utsläppen halveras på bara åtta år – vilket de nuvarande nationella klimatåtagandena inte lever upp till på långa vägar. Men i Glasgow enades länderna om att återkomma med uppdaterade klimatmål inför mötet nästa november i Egypten.

Fossila bränslen är den största källan till utsläpp av växthusgaser och att de utgör en hörnsten i Egyptens strategi för ekonomisk utveckling kommer säkert att väcka kritik. Egypten är Afrikas näst största gasproducent och har betydande oljetillgångar.

– Egypten har ingen exemplarisk meritlista när det gäller klimat. Så vad är logiken när det gäller att ordna mötet i Egypten? För att de har många hotellrum? säger Michele Dunn, kopplad till tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace, till The Washington Post.

Gott exempel?

Det finns en förhoppning om att ett klimatmöte i Afrika ska öka medvetenheten om den allvarliga klimatpåverkan som kontinenten tampas med och att mer ljus ska riktas mot behovet av ekonomiskt stöd för anpassning till klimatförändringarna.

Men Egypten har också höga ambitioner för sin omställning och satsar stort på vind- och solkraft. Företrädare för landets klimatdelegation har sagt att COP27 är ett sätt att visa upp projekten för utländska investerare och samtidigt föra de afrikanska ländernas talan när det gäller vikten av klimatfinansiering.

EU:s klimatchef Frans Timmermans har sagt att Egyptens omställning till en mer hållbar ekonomi kan inspirera länder kring i Medelhavet och i Afrika. Men han påpekar också att det är en fin balansgång mellan att använda naturgas – som släpper ut mindre koldioxid än andra fossila bränslen – under övergången till ett mer hållbart energisystem och att låsa fast sig i ett fossilt beroende under lång tid framöver.

USA:s klimatsändebud John Kerry har också hyllat Egyptens utbyggnad av sol- och vindkraftsparker. Men vid ett besök i Kairo tidigare i år varnade han även president al-Sisi för att investera för tungt i olja och naturgas och påpekade vikten av att Egypten i egenskap av klimatmötesvärd bör föregå med gott exempel.

Sofia Eriksson/TT

Egyptens miljöminister Yasmine Fouad under klimatmötet i Glasgow.
Egyptens miljöminister Yasmine Fouad under klimatmötet i Glasgow.
Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

FAKTA

Fakta: Egypten

Tio år efter den så kallade arabiska våren, då den mångåriga diktatorn Hosni Mubarak tvingades bort, har Egypten inte blivit mer fritt eller demokratiskt.

En militärstödd regim fängslar islamister och tystar mycket av den sekulära och liberala oppositionen. Förre arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi ser till att vinna presidentvalen och grundlagsändringar garanterar hans fortsatta styre.

Pressfrihet garanteras i författningen men i praktiken är den begränsad. Statsmakten tystar kritiska röster. Läget har förvärrats de senaste åren och Egypten har blivit ett av de länder där flest journalister sitter i fängelse.

Egypten har betydande tillgångar av olja och naturgas. Oljeproduktionen sjunker dock och istället växer gasexporten snabbt.

Källa: Landguiden/UI

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nätcasino

Populära casino online spel

Nätcasino Ett casino är ett ställe som man besöker för att spela olika hasardspel och i finland har man exempel vis parhaat nettikasinot 2020 (dom bästa casino online 2020, på finska) som en av dom bästa mest populära online casino på marknaden.

Det finns många olika former av hasardspel men den gemensamma nämnaren med alla spel är att det alltid är slumpen som avgör om man vinner eller förlorar. I många andra spel beror vinst eller förlust på att man är en skicklig spelare men när man spelar ett hasardspel gäller det snarare att chansa och ha tur i spel än att man är en talangfull spelare.

Det vanligaste när man spelar olika casinospel är att man spelar för pengar och chansar man rätt och vinner så kan man då också vinna en hel del med pengar. Att spela casinospel är populärt världen över vilket innebär att det även är mycket populärt i Sverige, inte minst att spela casino online. Däremot har det inte alltid varit så utan att spela på casino är något som nyare än vad man många gånger kan tro. Det var nämligen inte förens 1992 som det blev klart att några casinon skulle få öppnas upp i Sverige.

I mitten på 90-talet i takt med att det blev allt vanligare för folk att ha internet hemma så blev det då också vanligt att spela casino online och intresset för casino online har inte direkt minskat sedan dess. I Sverige finns det ett stort utbud av olika casinospel online. Fördelarna med att det finns stor variation av olika casinospel är såklart många men när det finns mycket att välja på kan det också vara svårt att veta vilket spel som är de bästa ute på marknaden.

Det är svårt att ge ett konkret svar på vilket casinospel som är bäst eftersom det är en smaksak och det gäller att pröva sig fram för att hitta det spel som passar en själv bäst men däremot går det att svara på vilka spel som är populärast.

5 av de populäraste casinospelen

Casino War är ett kortspel som många tycker om att spela när de spelar på casino online. I Casino war så använder man sig av sex kortlekar och som spelare så spelar man alltid mot dealern. Det hela går ut på att man ska ha ett högre kort än vad dealern har för har man det så vinner man. Kortspelet är främst omtryckt för att reglerna är simpla och därför kommer det inte ta långt tid alls att lära sig hur man spelar.

BlackJack är ett annat mycket populärt kortspel som handlar om att man ska lyckas komma så nära 21 som det är möjligt. Det viktiga är att inte komma över 21 för gör man det så vinner dealern.

Slots är kanske det absolut populäraste casinospelet och det är inte svårt att förstå varför, för att det är så enkelt samtidigt som chansen till vinst är stor. Slots är en slags spelautomat. Det är ett hjul som snurrar och för att få vinst ska flera likadana symboler synas efter varandra.

Roulett är ett av de spelen som många nog tänker på när casino nämns och kanske är det just därför som så många väljer att spela roulett även online. Roulett går ut att man satsar på en färg (svart/rött), en siffra eller varför inte en kombination. Sedan sätts en kula i rullning. För vinst så måste kulan stanna på exempelvis den siffra som man har satsat på.

Poker är ett casinospel som kan spelas av de flesta och många spelar idag poker online. Det finns några olika varianter av poker (ex. Texas Hold’em) men det hela handlar om att satsa med pokermarker. Hur mycket man satsar baseras på hur höga kort man har på handen men det går också att bluffa.

Inrikes

Person hittad inne i brinnande trävilla

En stor styrka från räddningstjänsten är på plats vid en brinnande villa i Härryda kommun. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kraftig brand härjar i en tvåplansvilla i trä på en ort i Härryda kommun öster om Göteborg. Räddningstjänsten har hittat en person inne i huset.

– Våra rökdykare har gått in, säger Sara Rosenquist, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg,

Skadeläget för personen är oklart.

Räddningstjänsten är på brandplatsen med åtta fordon och tre befälsbilar. Vinden var övertänd när räddningstjänsten kom fram. Larmet kom strax före klockan 15.

– För en halvtimme sedan sade man att det skulle ta tre–fyra timmar att släcka, som det ser ut i nuläget, säger Sara Rosenquist vid 17-tiden.

Polisen ska utreda branden och har inlett en förundersökning om mordbrand.

– Det är oklart hur branden har börjat, säger Martin Hallberg, vakthavande befäl vid polisen.

Sport

Helsingborg klart för allsvenskt kval

Helsingborgs tränare Jörgen Lennartsson. Arkivbild.
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Sport Helsingborg är klart för kval till fotbollsallsvenskan.
Skånelaget stod för en mäktig upphämtning och räddade en poäng mot Västerås (2–2).

Helsingborg hade allt i egna händer inför den sista omgången i superettan och behövde enbart en poäng för att hålla Norrby på behörigt avstånd och säkra sin kvalplats.

Men det kunde knappast ha börjat sämre.

Västerås rörde om ordentligt i kvalgrytan och skaffade sig en 2–0-ledning inom loppet av en halvtimme efter mål av Taha Ali och Erik Björndahl.

Helsingborgstränaren Jörgen Lennartsson var rasande i paus och inledde med fyra byten direkt i den andra halvleken.

Det gav effekt för laget som reducerade genom Charlie Weberg i den 75:e När Anthony van den Hurk slog in en tveksamt dömd straff i slutminuterna var Helsingborg återigen i pole position.

Då spelade det inte heller någon roll att Norrby bortaslog seriesegrande IFK Värnamo med 2–1. Helsingborg säkrade sin kvalplats till allsvenskan på bättre målskillnad.

En poäng innebär även jubel för gästerna. Västerås säkrade nämligen superettankontraktet till nästa säsong.

Emil Forsberg/TT

Inrikes

Brand bröt ut vid höghus söder om Stockholm

En band bröt ut vid ett höghus i Jordbro. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Två personer har andats in rök i samband med en brand på en uteplats tillhörande en lägenhet i ett höghus i Jordbro söder om Stockholm. Skadeläget är oklart, skriver polisen på sin hemsida.

Räddningstjänsten fick in larmet strax före klockan 16 på lördagseftermiddagen och skickade brandbilar och personal från tre enheter till platsen. En knapp timme senare hade branden släckts.

– Nu håller vi på och ventilerar och kontrollerar de övriga lägenheterna i fastigheten, säger Micael Jansson, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Polisen kommer att förhöra boende i huset för att utreda orsaken till branden.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL