Hässleholm

Svårt val till gymnasiet

som funderar på att söka in på John Bauers samhällsprogram med inriktning media och journalistik
Hässleholm
Hässleholm Det är mycket att sätta sig in i och tillströmningen till skolorna i Hässleholm var stor på lördagen.
PREMIUM

Det är mycket att sätta sig in i och tillströmningen till skolorna i Hässleholm var stor på lördagen.På Jacobsskolan fanns bland andra föräldern Alf Gustafsson med dottern Benita som går i åttonde klass.– Vi tyckte att det var bra att gå hit redan i år eftersom det är så mycket nytt, så har vi tid att tänka tills nästa år, förklarade pappa Alf.

De yrkesinriktade programmen på Jacobsskolan blir ännu mer praktiska från och med i höst, för de elever som inte väljer till kurser för att bli behöriga till högskolan. 15-åringarna bör i år alltså välja inte bara program och inriktning utan också om de ska gå högskoleförberedande eller yrkesförberedande. Den som tar en yrkesexamen har mycket goda chanser att få jobb direkt efter skolan, men kan inte läsa vidare på högskolan utan att komplettera. Tidigare kunde det valet vänta tills i trean.– Det är absolut en poäng att den elev som inte alls är intresserad av högskolan kan slippa vissa ämnen, sa Leif Thornström, lärare på industriprogrammet. Men hur bra det blir återstår att se.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Kenny Hansson (M) hoppas ålder inte ska spela roll

Kenny Hansson vann Moderaternas provval i Hässleholm, men det är fortfarande en lång väg till ordförandeklubban i kommunstyrelsen.
Foto: Andreas Örwall Lovén
Hässleholm
Hässleholm I samma ögonblick som en ledare aviserar sin avgång startar av naturliga skäl spekulationer om efterträdare. Kenny Hansson (M) har intagit en fördelaktig position i ett ganska oklart startfält. En omständlig process har inletts och det kan krävas parterapi för att nå kommunens främsta politiska position.

– Ska kommunfullmäktige verkligen ta ställning till om vi ska ha fler hundrastgårdar? Där borde vi ju diskutera strategier. Att den här typen av sakfrågor lyfts allt högre beror väl på att det saknas en tydlig majoritet och opposition i Hässleholm. Man vill höras.

Kenny Hansson (M) har dykt upp till intervju en kvart före utsatt tid. Han kommer mitt i reporterarbetet med att återge delar av en färsk SD-motion. Den går ut på att en av landets hundtätaste kommuner bör ha fler rastgårdar, bland annat i områden där det kan bidra till möten och integration.

En motion med potentiellt medialt schvung, men den uppskattas inte av moderatprofilen.

Finns det inte en vits i att politiker diskuterar frågor som folk har lätt att identifiera sig med?

– Jo, absolut, Men vi lägger för mycket tid på småsaker istället för visioner. Vad får Hässleholm att blomstra? Det borde vi diskutera.

”Sugen på att utveckla”

Kenny Hansson vann nyligen Moderaternas provval. Vanligtvis är det en nyhet som – på kort sikt – har lite mindre medial genomslagskraft än fler hundrastgårdar. Men när det stod klart att kommunens ledande politiker Lars Johnsson inte ställer upp för omval, så riktades omedelbart sökljuset på en potentiell efterträdare.

Är du sugen?

– Jag är sugen på att utveckla Hässleholm. Om väljarna ger mig möjligheten så står jag till förfogande.

Att vinna Moderaternas provval innebär inte en spikrak väg till ordförandeklubban i kommunstyrelsen. Nomineringskommittén ska säga sitt. Sedan ska medlemmarna tycka till en gång till, vid stämman i januari. Därefter ska den moderata delen av allmänheten rösta och sätta personkryss i valet nästa höst. Den nya fullmäktigegruppen ska sedan fördela uppdrag. Och slutligen ska det röstas i kommunfullmäktige. Först då har Kenny Hansson möjlighet att överta Lars Johnssons ordförandeklubba.

– Om vi tillhör en styrande konstellation, vill säga.

Kenny Hansson har ägnat nästan halva sitt liv åt politik.
Foto: Andreas Örwall Lovén

Halva livet

Kenny Hansson fyller 26 år under valåret. Han har ägnat nästan halva livet åt politik. Redan 2017 blev han ordförande för byggnadsnämnden. Han kan den politiska kontexten och dess sociala koder; han vet vad som är okej att säga och inte säga. Att förhäva sig och tala om sig själv som en blivande ledare är en fälla han knappast trampar i.

– Jag är en tävlingsmänniska men det handlar inte om att tävla mot någon annan. Det viktigaste är att bygga ett bra lag. Om jag skulle få leda det arbetet vore jag hedrad, såklart.

Vad talar emot dig?

– Det finns säkert synpunkter på min ålder, vilket är lite tråkigt.

”Behövs fler yngre”

Tidningen upplyser Kenny Hansson om att det finns blott nio förtroendevalda (av totalt 153 personer) i kommunen som är under 29 år. Kenny Hansson kan räkna upp åtta av dem.

– Ung ålder skulle lika gärna kunna uppfattas som något som kan bidra till nytändning. Det behövs fler yngre inom Hässleholmspolitiken. Liksom medelålders kvinnor. Där känns det som att vi tappat ett segment.

Har du några naturliga fiender inom politiken?

– Det beror på vilken sakfråga som diskuteras, ha ha! Det finns såklart tydliga ideologiska skillnader ibland, men jag känner också många härliga människor inom alla partier som jag skulle kunna ta en kaffe eller bira med utanför politiken.

Hur kan din fåfänga ta sig uttryck?

– Jag är nog inte så fåfäng.

Men du berättar gärna att du gått ner 25 kilo.

– Ja, men ju fler jag berättar det för desto större är chansen att jag klarar att behålla vikten. Och jag gillar att klä mig snyggt. Så är det. När jag var nämndeman hade jag alltid slips. Uppdragen kräver det på något vis – att man är hel, ren och proper.

För lite fåfänga

Kenny Hansson syns och märks. Längden hjälper till. Han är ”en och nittioåtta och en halv”. Fast i passet står det två meter. Som av en slump bar han rejäla sulor den dagen.

– Och jag tycker om att höras. Det är min stora akilleshäl och något jag jobbat på. Att släppa fram andra. Men det beror nog också på att jag vill vara tydlig med min uppriktiga ståndpunkt. Att vara 100 procent transparent är viktigt för mig.

Fåfänga är annars något det finns för lite av i Hässleholm. Kommunen är för nedtonad. Man är generellt för dålig på att lyfta fram det som är bra, anser Kenny Hansson.

– ”Hässleholm nästa.” Det är ingen bra slogan. Den viktigaste frågan för mig är kommunens attraktivitet. Hur lyfter vi fram de värden som finns här? Hur blir vi bättre ambassadörer för Hässleholm? Kommunen har ett ansvar och visioner kan brytas ner i många små delar.

Felsägning i fatet

Kenny Hansson räknar med att vara färdigutbildad mäklare om halvannan månad. Innan han måste avsluta intervjun för att förbereda sig inför måndagskvällens sammanträde i kommunfullmäktige får han ett uppdrag av tidningen: Att skriva en mäklarannons för Hässleholm (se faktaruta).

Finns det något i din ryggsäck som kan ligga dig i fatet för att bli vald?

– Min felsägning när jag kallade Sverigedemokraterna för ”nationalsocialister”. Det känns som att det kommer ligga mig i fatet under lång tid… Men när jag vann provvalet skickade Hanna Nilsson (SD, kommunstyrelsens vice ordförande) en länk till mig. ”Parterapi i Hässleholm – Utmaningar eller kris i relationen?”. Jag har ju en jättebra relation med min partner, tänkte jag. Vad menar hon?! Sedan förstod jag. Det var faktiskt ganska kul.

FAKTA

Fakta/Mäklartext

"Välkommen till Hässleholms kommun - en kommun där möjligheterna blomstrar!

Skånes till ytan största kommun fortsätter växa konstant och fler lyftkranar syns runt om i hela kommunen. I Hässleholm bor du med naturen och lugn precis runt knuten samtidigt som du har kommunikationer i alla väderstreck som knyter dig an till övriga Skåne, Sverige och Europa. Med starka kransorter och en stad som samlar är det bara fantasin som sätter gränserna för vad vi Hässleholm kan åstadkomma!"

Hässleholm

Pumpfel stoppar vattnet i Vittsjö

Hässleholm
Vittsjö Någon gång strax före klockan sex på tisdagskvällen slutade vattnet rinna ur kranarna i Vittsjö.

Exakt vad som orsakat stoppet är oklart, det ska dock inte röra sig om någon vattenläcka.

– Pumparna i vattenverket tar inte av någon anledning. Felsökning pågår, säger Daniel Axelsson, jourhavande rörläggare på Hässleholms vatten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Renare kommun ger även bättre svenska

Gruppen som gör kommunen renare och samtidigt lära sig svenska. Från vänster: Parigul, Souzan, Saleem, Annika Johansson och Yamen.
Foto: Carl Johan Bauler
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Nyckeln till att låsa upp sitt nya liv i Sverige är att kunna svenska. Nu satsar kommunen i samarbete med Migrationsverket på en ny, praktiskt inriktad metod för att snabbare och bättre lära sig svenska.

Projektet omfattar en rad insatser för att rusta människor för livet i Sverige. Det handlar om ordinarie SFI-undervisning (Svenska för invandrare) med extra stöd, extra språklektioner, arbetsmarknadskunskap, studiebesök, praktik, IT-kunskap med mera.

Annika Johansson, arbetsledare på "En renare kommun" på tekniska förvaltningen inom Hässleholms kommun.
Foto: Carl Johan Bauler
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Brand i villagarage

Hässleholm
Bjärnum Vid halv tre-tiden på tisdagseftermiddagen fick räddningstjänsten in larm om brand i garaget till en villa på Bygatan i Bjärnum.

– Deltidsbrandkåren i Bjärnum var snabbt på plats och släckte branden så de som kom från kåren i Hässleholm kunde vända, säger Tomas Nordin, inre befäl på räddningstjänsten i Kristianstad.

Branden var i ena väggen till garaget och brandmännen var tvungna att riva i väggen för att kontrollera att den inte spridit sig. Vad som orsakat branden är ännu oklart.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Dramatisk minskning av covid-19

En karta med färgmarkeringar visar antalet smittade i de skånska kommunerna.
Foto: Källa: Region Skåne
Hässleholm
HÄSSLEHOLM/SKÅNE Under onsdagen hävs restriktionerna. Samtidigt är Hässleholms kommun nere på en oerhört låg smittspridning, med bara nio nya konstaterade covid-19 fall.

Färska siffror från Region Skåne visar att det råder en positiv utveckling i hela länet, med ett genomsnitt på 35 nya konstaterade covid-19 fall per 100 000 invånare under den gångna veckan. Det är en minskning med 37 procent från veckan innan.

Minskningen syns i alla åldersgrupper, utom bland de allra yngsta.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Kommer casino att fortsätta vara lika populärt?

kasionhai.com Under de senaste åren har casinobranschen tagit enorma steg framåt när det kommer till teknologisk utveckling. I och med dessa framsteg har det också kommit att bli alltmer populärt att spela casinospel hos casinon online.

Den största förändringen som har skett under de senaste åren är kryptovalutornas framfart och att de idag är accepterade betalningsmedel hos många onlinecasinon. Idag tror många att 2020 och de kommande åren också kommer att innehålla ett antal stora förändringar för casinobranschen. Fortsätt läsa om de områden som vi ser som viktiga tendenser under de kommande åren.

Kryptovalutorna kommer att öka sin närvaro i casinovärlden

Kryptovalutorna kommer att fortsätta att dominera casinobranschen då fler och fler spelbolag accepterar kryptovalutor för varje år som går. Från insättningar, uttag och spel med Bitcoin och andra digitala valutor, många tycker om och föredrar dessa transaktioner på grund av säkerheten och anonymiteten. Traditionella betalningar kommer fortfarande att vara ett populärt alternativ för de största spelbolagen, men kryptovalutorna byter nu långsamt ut dessa gamla metoder eftersom många helt enkelt föredrar att vara anonyma och att inte kunna spåras med något så känsligt som spel på casino och betting. Därutöver gör den ökade säkerheten med krypto att spelarna känner sig mer bekväma eftersom risken för identitetsstöld och hacking minimeras. Krypto har därmed vuxit till att bli det främsta och föredragna valet för många spelare och det kommer att fortsätta att vara det under de kommande åren. På kasinohai.com Netticasinot kan du läsa mer om vilka som är de bästa onlinecasinon att spela hos.

Tillgång till begränsade spelområden

Eftersom krypto förde anonymiteten till casinovärlden och det praktiskt taget inte är spårbart då människor inte kopplar sin personliga information till den här digitala valutan, har detta gjort det möjligt för många spelare från hela världen att få tillgång till och spela i onlinespel på platser som ursprungligen var begränsade och förbjudna. Det är ganska enkelt att tänka sig att det har skett en ökning av casinospel online i länder där det är förbjudet med landbaserade casinon tack vare kryptovalutornas framfart. Denna växande efterfrågan kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren när onlinecasinon växer och marknadsför sig och expanderar till dessa områden.

Spelarnas vanor förändras snabbt

Då varje person har en mobil enhet har både mobilt och socialt spel en enorm inverkan på spelvärlden online. Det har skett en väldigt stor ökning i människors vilja att använda sin telefon för att spela på casinospel och andra liknande spel. Som ett resultat av det har det skett en väldigt stor ökning i spel som är gratis att spela över hela världen. Även om dessa gratisspel inte ger direkta vinster och inkomster och ses som mer som underhållning, kan intäkter fortfarande göras på andra sätt. Ofta betalar casinospelare en liten avgift för att uppgradera sitt favoritspel för att få åtkomst till vissa speciella funktioner. De är också ofta villiga att betala ett minimibelopp när de köper olika typer av virtuella erbjudanden och spelprodukter för att förbättra deras spelupplevelse. Detta visar att människor är villiga att spendera på pengar underhållning, och att till och med något som anses vara gratis inte alltid är helt gratis. Casinonoperatörer arbetar hårt för att utnyttja denna information till sin fördel eftersom dessa spelare är potentiella kunder och de har styrka i antal, vilket betyder att de kan öka sina intäkter rejält om de lyckas ta sig in på denna marknad.

Fler live dealers

Det visar sig att spelare föredrar onlinecasinon som har ett realistiskt live casino. De tycker om att spela med en engagerande ”verklig, levande” dealer, vilket är det främsta skälet till att de startade med denna spelvana, samtidigt som de aldrig behöver lämna sitt hem. Därför använder fler onlinecasinon denna information för att locka fler kunder till sina casinon. Man kan även se en förändring i hur landbaserade casinon jobbar med sina dealers. Till exempel är användningen av dynamiska, livliga dealers i spel som Blackjack och Baccarat populära hos onlinekasinon och många landbaserade casinon anstränger sig för att erbjuda engagerande dealers på casinogolvet. Ända sedan casinobranschen startade har spelarna alltid dragits till charmiga och snabbtänkta dealers. Det är helt enkelt något med denna mänskliga interaktion som gör det frestande för människor att spela mer och stanna längre. Med avancerad teknik ser dealers verkliga och lika engagerande ut online.

Landbaserade casinon på nedgång

Landbaserade casinon känner stressen från sina konkurrenter online och står inför en snabb nedgång med tanke den senaste tidens popularitet för casinosidor online. Det har skett en minskning i intäkterna under det senaste året, särskilt eftersom människor måste anstränga sig för att ta sig till till ett landbaserat casino. Dessa casinon kan ofta ligga långt bort ifrån många spelare. Det finns till exempel bara fyra stycken i hela Sverige. Detta innebär att människor måste spendera mycket pengar för att ta sig till dessa landbaserade casinon. Mängden pengar och tid som slösas bort innan en kund ens kan spela ett casinospel är redan för högt innan han eller hon ens har kommit fram till det faktiska casinot.

Hässleholm

Smet från betalningsstation

Hässleholm
Hässleholm

Polisen blev under måndagseftermiddagen kallade till ICA Maxi i Hässleholm, där en person skulle ha passerat självbetalningskassorna utan att ha scannat in samtliga varor. Vid en kontroll kunde polisen konstatera att personen smitit genom sista betalningsstation utan att registrera artiklar till ett värde av cirka 30 kronor. Ärendet rubriceras som bedrägeri.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Anmäler mystisk Swish

Hässleholm
Hässleholm

En person från Hässleholm ska under fredagen ha upptäckt att 3 000 kronor förts över från dennes telefon via betalningsapplikationen Swish. Personen har ingen aning om vem eller vilka som utfört transaktionen och enligt polisanmälan har telefonen inte varit försvunnen. Polisen har ingen misstänkt i ärendet, som rubriceras som bedrägeri.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Stal kruka för 1 000 kronor

Hässleholm
Röke

När en boende i en villa i Röke gick utanför huset upptäckte denne att en tvättgryta i koppar försvunnit från trädgården. Krukan, som används till blomsterarrangemang, är enligt målsägande värd 1 000 kronor. De boende har inte gjort några iakttagelser, och polisen har därför ingen misstänkt i ärendet som rubriceras som ringa stöld.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL