Hässleholm

Friggebodar uppskattade av romer

Romerna har lämnat bodarna vid Väpnaregatan. Arkivbild
Artikel Hässleholm I dag, tisdag, lämnar de sista romerna Friggebodarna vid Väpnaregatan, som kommunen ställde upp i vintras.

– De fyra boende som var kvar på måndagen har informerats om att de inte får slå läger i parker, eller grönområden, säger förvaltningschef Bengt-Arne Persson.Bodarna transporteras bort de närmaste dagarna.– Vi har tömt och låst stugorna som är tomma, berättar kommunens säkerhetschef Anders Mälstedt. Kommunen och de ideella organisationer man samverkat med för att lösa vistelsen för romerna på ett acceptabelt sätt har enbart postiva erfarenheter. – Det har fungerat mycket bra. Vi är mycket glada över att samarbetet med romerna har flutit så bra och att de har upplevt boendet i bodarna under de kalla månaderna som bra Vii har inte fått in några klagomål, vad jag känner till, säger Bengt-Arne Persson.Sophanteringen har fungerat klanderfritt. Kommunen har informerat om sopsortering Alla romer har varit inställda på att det var ett akutboende som avslutas den 31 mars.– Vi har haft flera möten med de boende. Alla vill inte åka hem, men de får förhålla sig till de riktlinjer som finns, säger Anders Mälstedt. Kommunen förväntar sig att romerna återvänder i april. Under våren och sommaren förväntas fler romer bege sig till Sverige för att tigga ihop pengar till ett drägligare liv hemma i Rumänien. Kommunen har en arbetsgrupp, som diskuterar hur ankommande romer kan tas emot.– Nu har vi löst vinterns behov av akut boende. Vi har inga planer för framtiden. Vi kommer inte att acceptera läger i parker och andra offentliga platser, kommenterar Bengt-Arne Persson. Friggebodarna innebar att romerna inte behövde bo utomhus.– Vi kan inte informera om våra regler till romer , som inte har kommit hit, säger Bengt-Arne Persson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Glädjen över att få ta ton

Stadsmusikkåren har konsert på söndag.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Publiken slår sig ner, strålkastarna över Röda salongen tänds, dirigenten höjer dirigentpinnen och så är Hässleholms stadsmusikkår äntligen i gång.

På söndagskvällen klockan 18.00 är det dags för kårens Höstkonsert i Röda salongen under ledning av Anders Rosengren, till vardags kommunens kulturchef.

Det är första gången sedan den åttonde mars 2020 (internationella kvinnodagen) som Stadsmusikkåren ger en konsert.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Rätt till trygg uppväxt driver fyrabarnsmamman

Hanna Sjöstrand (SD) med dottern Alva, som snart fyller ett år. Planering är a och o för att vardagslivet som fyrabarnsmamma ska gå ihop.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Stoby Att vara mångsysslare och mångbarnsförälder hindrade inte Hanna Sjöstrand från att ta klivet in i politiken. Men ett tag riskerade priset att bli för högt.

FAKTA

Kvinnor i politiken

Av 153 förtroendevalda i Hässleholm är blott ett halvdussin kvinnor i åldern 30-39. En orsak kan vara svårigheter att få ihop livspusslet. Två kvinnor, med större barnaskaror, har ändå valt att satsa på politiken. Unga kvinnors perspektiv i politiken är viktigt, anser Hanna, 35, och Meta, 37.

”F” för fotboll och ”G” för gympa. På en stor MDF-skiva i köket står de tre äldsta barnens aktiviteter prydligt uppskrivna. För Hanna Sjöstrand är strikt planering oumbärlig om tillvaron ska hänga ihop.

Hon arbetar på Ica Maxi, driver sitt eget företag och har politiska uppdrag för Sverigedemokraterna. Och är mamma till lilla charmtrollet Alva, snart ett år, som tultar omkring på vardagsrumsgolvet.

– Under en period tog jag på mig allt. Jag sa inte nej till något. Jag såg inte, lyssnade inte och kände inte efter. Det var som att leva i en bubbla innan jag kom till insikt. Jag förstår inte hur min man stod ut med mig…

Hanna Sjöstrand har fattat ett beslut om att avveckla företaget, som sysslar med design och försäljning av barnkläder. Det som började med att hon sydde en mössa och som så småningom blev till ett aktiebolag har blivit övermäktigt att sköta med stor familj och ett tilltagande politiskt engagemang.

– Jag är en vinnartyp, även om jag inte vill medge det öppet. För några år sedan utsågs jag till ”Årets stjärnföretagare” i Sverige. Utåt sett sa jag att finalen inte spelade någon roll, men i mitt eget huvud…

Hanna Sjöstrand hade egentligen inga planer på att gå in i politiken, i synnerhet inte Sverigedemokraterna, eftersom åsikterna kring partiet skulle kunna påverka företaget.

Hanna Sjöstrand (SD) har inte tänkt särskilt mycket på att hon är en av få unga kvinnor som engagerar sig politiskt.
Foto: Sofia Åström

– Men jag hade en massa åsikter om hur saker och ting borde vara i samhället. Och man kan inte klanka på politiker om man själv inte är beredd att påverka.

Till saken hör att Hanna är barndomsvän med Hanna Nilsson (SD), som är kommunstyrelsens vice ordförande, vilket blev en naturlig brygga in i partiet.

Hur är det att vara ung kvinna i politiken?

– Det är inget jag märker av så mycket, även om det är få i min ålder. Men det är viktigt att få med hela befolkningsspannet. För mig som har yngre barn är vissa frågor viktigare än de kanske är för andra.

Som vilka då?

– En trygg uppväxt, till exempel.

Hanna Sjöstrand berättar att den tolvåriga dottern nyligen ville åka med kompisar och shoppa i Malmö.

– Jag tycker inte om att i onödan säga: ”Du får inte”. Men jag släpper inte iväg henne. Jag litar på henne, men det är andra jag inte litar på. Det är ett annat samhälle i dag än när jag växte upp.

Hur skulle du sälja in politiskt engagemang till kvinnor i din egen ålder?

– Att man får en möjlighet att påverka för kommande generationer. Men det krävs ett intresse, såklart.

Hanna Sjöstrand har en rad politiska uppdrag, bland annat i barn- och utbildningsnämnden. De kunde sannolikt ha varit ännu fler. Och tyngre.

– Jag är en sådan som ofta kör på max, ibland över gränsen. Det blir lätt lite smågalet. Det innebar att jag kom till en punkt där det var på tok för mycket.

Hanna Sjöstrand drabbades av något som hon liknar vid utmattningssyndrom och depression.

Hur kom du tillrätta med det?

– Genom att ha en dialog med min man. Han läste på väldigt mycket om mitt tillstånd och jag upplever att processen gjorde oss starkare som par.

Och nu är du inte deprimerad längre?

– Nej, verkligen inte. Men jag är vaksam hela tiden, för jag vill inte hamna där igen.

Hässleholm

Politiken fanns redan i hennes röda sossesläkt

Regnbågsflaggan ligger i fönsterkarmen, alltid redo att vecklas ut när Meta Jarl (S) känner för det.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Sösdala Som röd, regnbågsfärgad och rättviseivrande blev steget in i politiken och socialdemokratin nästan oundvikligt för Meta Jarl, 37. Nu försöker hon få fler unga att engagera sig i partiet.

FAKTA

Kvinnor i politiken

Av 153 förtroendevalda i Hässleholm är blott ett halvdussin kvinnor i åldern 30-39. En orsak kan vara svårigheter att få ihop livspusslet. Två kvinnor, med större barnaskaror, har ändå valt att satsa på politiken. Unga kvinnors perspektiv i politiken är viktigt, anser Hanna, 35, och Meta, 37.

– Barnet fyllde 10 år i fredags, säger Meta Jarl ursäktande och försöker frigöra några girlanger från kökslampan.

Barnet, som föddes ungefär samtidigt som mamman blev politisk aktiv, ska inte behöva definieras i ett kön. Regnbågsflaggan vid fönstret avslöjar att Meta Jarl har bestämda åsikter i frågan.

Var och en ska få vara som den vill.

Meta Jarl väljer till exempel ofta bort det hon kallar ”textilstränder” när hon är på badhumör.

Mellanbarnet, som är 15 år, har blivit ”himla vänster” på sistone. Och det får vara så.

I bokhyllan domineras litteraturen av genrer som ideologi, sex och humor. Ett budskap på väggen kapslar kanske in familjen Jarls filosofi:

”Livet är roligare när man är lite konstig.”

Meta Jarl (S) visar sin senaste tatuering. ”Solidaritet” och ett rött hjärta pryder ena nyckelbenet.
Foto: Sofia Åström

Meta Jarls väg in i politiken var ganska förutsägbar. Hon blev förtroendevald inom en LO-sektion och lärde ut arbetsrätt till unga på väg ut i yrkeslivet. Så småningom gick hon med i S-kvinnor.

– LO ville gärna att vi som var politiskt drivna skulle bege oss in i politiken, inte minst för att få med det fackliga perspektivet i partiet.

Inom kort hade hon sitt första förtroendeuppdrag, efter valet 2010, som ersättare i omsorgsnämnden.

Socialdemokratin fanns redan i hennes dna. Faster Inger Jarl Beck satt i riksdagen när Meta tog klivet in i politiken. Pappa Lars Jarl var en välkänd S-profil i uppväxtkommunen Höör.

– När vi handlade på Coop – allt annat var otänkbart för pappa – så kom det alltid fram folk och pratade. Det kunde ta tre timmar att komma ut från butiken. ”För i helvete…”, tänkte jag och lovade mig själv att aldrig bli politiker.

Men så blev det alltså ändå. Meta Jarl blev aktiv mitt i en hektisk period av sitt liv, med jobbresor, barn i skola och förskola och dessutom en nyfödd.

– Barnens pappa har tagit ett stort ansvar, annars hade det inte gått. Min yngsta var bara tio dagar när jag gick på mitt första nämndsammanträde. Jag har fått en jättestöttning av honom.

Vilka frågor och ämnen har varit viktiga för dig, som kvinna i ung medelålder?

– Jämställdhet, inte minst efter ”Metoo”. Och även arbetsrätt. Men frågorna går lite in i varandra, tycker jag.

I dag vill Meta Jarl och Socialdemokraterna få in fler unga personer i politiken. Förra året initierade man något som heter ”Unga sossar” och som vänder sig till personer upp till 35 år.

– Jag ville kalla det ”Små rosor”, fast det fick jag inte, haha! Men det är viktigt att ha med unga i diskussionerna; att lyssna och ta till sig. Vilka frågor ska vi driva? Hur blir partiet mer relevant för unga?

Och kan man inte attrahera unga kvinnor ur allmänheten, så får man helt enkelt vända sig till familjen, enligt ett fungerande släktkoncept.

– Mitt äldsta barn fyller 18 år i februari. Hon har gått med i partiet och är nominerad till fullmäktigelistan nästa val. Vi får se hur det går.

Hässleholm

Varannan damernas beredde vägen för Irene

En ”senior adviser”. Så benämner Irene Nilsson (S) sig själv.
Hässleholm
Hässleholm Irene Nilsson är en framträdande socialdemokrat sedan många år. Hon kom in i politiken som 34-årig småbarnsmamma, samma år som partiet antog en policy om ”varannan damernas”. Men till en början fick få kvinnor topposter.

I fjol lämnade Irene Nilsson posten som arbetarkommunens ordförande efter ett decennium. Det långa innehavet av posten återspeglar hur hon uppfattas i den lokala, socialdemokratiska terrängen: Som en synnerligen erfaren och inflytelserik röd matriark.

Själv vill hon benämna sig som en slags ”senior adviser”; som kan bistå yngre och mindre erfarna kvinnor.

– Jag sitter bland annat i S-kvinnors styrelse. Där försöker jag att vara behjälplig, lite som en mentor, säger Irene Nilsson.

Hon var med när Socialdemokraterna plogade ny jämställdhetsmark vid valet 1994. På vallistorna infördes då ”varannan damernas”. I praktiken, i alla fall lokalt, dominerade ändå män på ordförandeposter och som gruppledare. Efter hand flyttade kvinnorna fram sina positioner.

– Vi ville att våra gruppledare skulle vara hälften män och hälften kvinnor, den princip som gäller idag. Förändringar av inflytande sker inte av sig självt.

När Irene Nilsson blev förtroendevald hade hon småbarn, på tre och ett år.

– Det var inte enkelt med livspusslet och många sömnlösa nätter, men jag ville kämpa på.

Med fler kvinnor inom politiken blev det ökat fokus på frågor som skola och barnomsorg. Perspektiven breddades, anser Irene Nilsson.

Hon har inget självklart recept på hur man ska öka antalet yngre kvinnor inom politiken.

– Många tycker nog att politik är intressant men man får lägga ner mycket av sin fritid. Jag tyckte själv att det var jobbigt att lämna barnen om kvällar, men samtidigt fylldes man av inspiration när man befann sig med sina lika.

Ett hinder i nyrekryteringen kan vara en tuffare ton mot kvinnor, tror Irene Nilsson, och hänvisar till ett färskt reportage i SVT som bygger på en undersökning vid Mälardalens högskola.

– Kvinnliga politiker granskas hårdare i medier.

Utrikes

Nya varningar från EU till Belarus

Taggtråd och murar vid EU:s yttre gräns är inget som ska finansieras med EU-pengar, anser EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter fredagens EU-toppmöte i Bryssel.
Foto: Olivier Matthys/AP/TT
Utrikes
Utrikes EU varnar Belarus för ytterligare sanktioner om inte regimen i Minsk slutar skicka migranter och flyktingar mot EU:s gräns.
Hybridattacken kan leda till nya regler och ekonomiskt stöd till länderna vid gränsen – fast inte till taggtråd och murar.

I sitt gemensamma uttalande efter veckans toppmöte har tonen skärpts rejält, jämfört med vad som planerades på förhand.

"EU kommer att fortsätta kontra mot den pågående hybridattack som dragits igång av den belarusiska regimen, inklusive genom att anta ytterligare restriktiva åtgärder mot personer och juridiska enheter", konstateras bland annat.

Dessutom får EU-kommissionen i uppdrag att föreslå "nödvändiga förändringar av EU:s juridiska ramverk och konkreta åtgärder, med tillräckligt ekonomiskt stöd, för att garantera ett omedelbart och lämpligt svar i enlighet med EU-rätt och internationella åtaganden", skriver stats- och regeringscheferna i Bryssel.

– Vi är väldigt oroliga över situationen vid gränsen mot Belarus. Vi kommer att hålla uppe trycket på (Belarus president Aleksandr) Lukasjenko-regimen, lovar kommissionsordförande Ursula von der Leyen på presskonferensen efter toppmötet.

"Steg framåt"

Bra, tycker Gitanas Nauseda, president i Litauen, som är ett av de utsatta grannländerna till Belarus.

"Brett stöd för att EU:s juridiska ramverk måste anpassas till den nya verkligheten. Det är ett ytterligare steg framåt för en bättre bevakad yttre gräns", skriver Nauseda på Twitter.

EU-gränsen mot Belarus har sedan i somras passerats av tusentals migranter från Mellanöstern och Afrika. EU anklagar öppet regimen i Minsk för att regissera det hela som en hämnd för sanktioner som riktats mot Belarus.

Ursula von der Leyen betonar samtidigt att det inte handlar om att straffa dem som utnyttjas av Belarus.

– De människor som används av Lukasjenko är offer. Vi måste hjälpa dem, fastslår von der Leyen.

Inte till murar

EU-pengar ska dessutom inte få gå till "taggtråd och murar".

– Jag var väldigt tydlig med att det sedan länge är kommissionens och EU-parlamentets åsikt att det inte kommer att bli någon betalning för taggtråd och murar, säger von der Leyen.

Polen är annars i full färd med att förbereda bygget av just en gränsmur mot grannlandet.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) vill inte gå in närmare på de polska planerna, men betonade redan före mötet att EU-gränsen måste värnas.

– När det här sker, när ett grannland till EU medvetet ser till att föra flyktingar till en gräns mot ett EU-land, då måste vi naturligtvis göra något för att skydda vår yttre gräns. Det tycker jag är fullt naturligt, sade han till TT på fredagsmorgonen.

Lång fredag

Diskussionen om migrationen och läget vid gränsen mot Belarus tog betydligt mer tid än väntat under fredagen. Först vid 15.30-tiden var mötet över.

Rådsordförande Charles Michel säger sig ändå ha en positiv känsla när det gäller att ena EU-länderna om migrationen – för första gången på länge.

– Jag har en känsla av att vi i dag har nått en möjlig öppning om att komma vidare under de närmaste månaderna. Kanske finns det nu ett utrymme för lite mer politisk vilja, säger Michel på presskonferensen.

Wiktor Nummelin/TT

Pontus Ahlkvist/TT

Litauens president Gitanas Nauseda välkomnar EU-stöd för gränsproblemen mot Belarus.
Litauens president Gitanas Nauseda välkomnar EU-stöd för gränsproblemen mot Belarus.
Foto: Johanna Geron/AP/TT

FAKTA

Fakta: EU och Belarus

Relationerna mellan EU och Belarus nådde botten i somras, sedan ett Ryanair-plan tvingats ned i Minsk och två oppositionella gripits av belarusisk polis.

Kraftiga EU-sanktioner mot Aleksandr Lukasjenkos regim har därefter följts av att ett stort antal flyktingar och migranter från Asien och Afrika plötsligt dykt upp vid olika EU-länders gränser mot Belarus.

EU anklagar öppet Belarus för att använda migranterna som en hybridattack och har varslat om ytterligare åtgärder i form av skärpta visumregler.

Tolv EU-länder – Litauen, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Grekland, Lettland, Polen, Slovakien, Tjeckien, Ungern och Österrike – har dessutom i ett brev till EU-kommissionen uppmanat till skärpta EU-regler vid gränserna.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Betsson

Om Betsson casino online

Betsson Många känner idag till att Betsson är en av Sveriges och Nordens största portal för spel i olika former bland annat casinospel, betting och odds, lotter och bingo, och är man i Finland så känner de flesta till pikakasino (casinon utan registrering, på finska) som samlar de mest populära på en och samma sajt och som inte kräver registrering. Betsson är ett svenskt bolag och huvudkontoret ligger på det varma Malta.

Betsson erbjuder en hel del intressanta spel och är en stor och välkänd aktör bland många spelare i Sverige. Denna artikel kommer att handla om själva företaget Betsson men också Betssons casinospel och lyfta några av dem mest populära på sidan.

Betsson, Sveriges kanske mest populära casinoplattform

Betsson grundades redan 2001 och man drog då igång den tekniska plattformen, en teknik som var ganska ny och komplicerad då. 2002 får Betsson sin första spellicens och då i London och samma år så skapas den första hemsidan på både engelska och svenska. En viktig punkt i Betssons historia är att Betsson var en av världens första hemsidor som kunde erbjuda sina kunder livebetting, något som var väldigt nytt och blev väldigt populärt snabbt då man i realtid kunde spela på odds. Betsson blev snabbt ett av landets ledande spelbolag och sakta men säkert så introducerade man allt fler spel och även en avdelning för casino. Rätt snart öppnade man upp Betsson i flera länder och 2005 hade man redan ca 100 000 aktiva spelare på sidan till att bara ett år senare, alltså 2006 uppnå ca 400 000 aktiva spelare som just då var den mest aktiva sidan för casino och annat spel i Sverige.

Med åren så flyttar man kontoret och större delen av verksamheten från London till Malta och Betsson öppnar upp för spel i allt fler länder. Betsson är idag en väldigt populär sida för spel av alla dess slag. Casinodelen är en av dem mest populära och innehåller alla dem klassiska spelen som Texas Hold´em, Blackjack och naturligtvis Roulett. Betssons kanske populäraste spel är Poker Online om anordnar olika turneringar och liknande där man förutom pengar, kan vinna fina priser. På Casinospelens sida hittar man klassiska favoriter och nya och alla är unika på sitt sätt med olika bonusar och vinster. Dem kanske mest populära är ”The Good, The Bad And The Ugly” som naturligtvis är ett spel i klassisk westernkänsla och hela spelet känns väldigt Clint Eastwood. Money Train 2 är ett annat väldigt populärt spel liksom Rage of the Seas.

På många av spelen så finns det olika bonusar som är kopplade till olika saker, vissa av spelen har en daglig bonus medan andra har andra typer men dem allra flesta erbjuder bonusar vilket gör det extra lockande att spela. Dock finns det lite olika regler kring bonusar och vissa har ett slutdatum varför det kan vara bra att läsa på om det lite närmare. Betsson har sedan starten varit väldigt noga med att ha en tekniskt bra hemsida och spel som lockar vilket också gör att det är en av marknadens absolut största och bästa aktörer. Betsson har en fantastisk support som finns där oavsett när och som hjälper en med precis allt vad gäller sitt spelande så det känns väldigt säkert och tryggt.

Många av Betssons casinospel kan man också hitta på andra sidor men Betsson har flera av sina mest klassiska och egentillverkade spel som är otroligt populära som exempelvis ”Fury of Gods”, ”Book of Legends” eller många andra. På Betssons casinospel finns det verkligen ett spel för alla smaker och tycken, det finns otroliga 1401 bara casinospel och då ska man inte glömma alla de andra spelen vilket gör det till en variation av nöje. Betsson är en väldigt mångfacetterad sida för all slags spel och man hittar verkligen det mesta. Casinodelen är en av sidans höjdpunkter med alla dess spel som faller dem allra flesta i smaken.

Osby

Unga företagare gillar att slita

Lukas Andreasson och Melvin Nordlund fick slita i regnet för att förbereda en uteplats.
Foto: Kajsa Wall
Osby
Östra Göinge
Osby/Östra Göinge – Vi tycker om att slita och samtidigt få en paus från skolarbetet.
Det säger Alex Lindecrantz, en av fyra sistaårselever från Ekbackeskolan i Osby, som nyligen har startat ett UF-företag som erbjuder allt från trädgårdsarbete och flytthjälp till städning och fönsterputs.
Alex Lindecrantz (vd), Filip Carlsson (kommunikatör), Melvin Nordlund (PR-ansvarig) och Lukas Andreasson (ekonomiansvarig) startade sitt UF-företag LanC UF för drygt en månad sedan.
Foto: Kajsa Wall

Företaget LanC UF startades av Alex Lindecrantz, Filip Carlsson, Melvin Nordlund och Lukas Andreasson för drygt en månad sedan. Samtliga går sista året på Ekbackeskolan och hittills har de hunnit dela ut reklam i Broby och utföra trädgårdsarbete i Osby. Men ungdomarna erbjuder sina tjänster i hela nordöstra Skåne.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Dirigenten Bernard Haitink död

Bernard Haitink dirigerar Bostons symfoniorkester 2009. Arkivbild.
Foto: Steven Senne/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den nederländske dirigenten Bernard Haitink har avlidit i sitt hem i London vid 92 års ålder, meddelar hans agentur.

Haitink ansågs som en av de största dirigenterna i sin generation och hyllades för sina tolkningar av Beethoven, Mahler och Bruckner under sin 60 år långa karriär.

Haitink som var född i Amsterdam spelade fiol innan han prövade på att dirigera Concertgebouworkestern i hemstaden1956. Han blev chefsdirigent för Londons filharmoniska orkester 1967, en post han sedan behöll i över ett decennium, och arbetade även med Kungliga Operan i London.

I USA ledde Haitink symfoniorkestrarna i Chicago och Boston, kända som några av världens bästa. Han gjorde totalt över 450 inspelningar och prisades med flera utmärkelser, bland dem Frankrikes Arts et Lettres-orden.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte hyllar Haitink som "en av de största dirigenterna i världen".

"En speciell man som inte behövde stora gester för att leda många orkestrar till nya höjder. Mina tankar är med hans nära och kära vid denna sorgliga stund", skriver Rutte på Twitter.

Även Nederländernas kungapar hyllar Haitink i ett uttalande:

"Hans drivs och musikaliska finess är oförglömliga", säger kung Willem-Alexander och drottning Maxima.

Inrikes

LO gillar M-förslag om arbetsinvandring

Moderaterna vill skärpa kraven på arbetskraftsinvandring - och får tummen upp av LO. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna vill strama åt arbetskraftsinvandringen och höja lönekravet rejält.
Utmärkt, tycker LO, som nu uppmanar regeringen att agera.

Moderaternas partistämma i Helsingborg beslutade att skärpa kraven på utomeuropeisk arbetskraftsinvandring, så att det främst blir högkvalificerad arbetskraft som kommer hit. I dag räcker det att ha ett jobb med en månadslön på 13 000 kronor.

– Det är definitivt ett steg i rätt riktning. Jag tycker att det är ett jättebra förslag, säger fackliga centralorganisationen LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin.

– 13 000 finns det ingen som kan försörja vare sig själv eller anhöriga på.

Jobb till arbetslösa

Moderaternas stämma landade i att det ska krävas ett jobb med cirka 27 500 kronor i lön, 85 procent av den svenska medianlönen. Säsongsarbetare som bärplockare, ska dock undantas.

Både M och LO tycker att lågavlönade jobb inom till exempel restaurang- och städbranschen borde kunna tas av arbetslösa här i Sverige.

– Jag vill uppmana arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att ta tag i den här frågan nu, för det finns uppenbarligen en riksdagsmajoritet för att kunna reformera systemet, säger Guovelin.

LO vill visserligen ha krav på kollektivavtal och arbetsmarknadsprövning, så att det handlar om bristyrken, men anser att Moderaternas förflyttning är bra nog – så länge.

– Vi vill ännu mer, men ta de här kliven nu som det finns majoritet för i riksdagen. Nu tycker jag att man ska köra, säger Guovelin.

Även Socialdemokraterna vill ändra reglerna för arbetskraftsinvandring och har förslag om detta till sin kongress i början av november. Där finns krav på heltid, kollektivavtal och arbetsmarknadsprövning.

"Förkrossande majoritet"

– Jag är beredd att vilken dag som helst driva igenom de här förslagen i riksdagen, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson i M.

– Det borde finnas en förkrossande majoritet att strama åt regelverket.

Moderaternas ställningstagande växte inte fram smärtfritt på partistämman. Beslutet om ett lönekrav kom efter en infekterad strid.

Partistyrelsen ville från början att lönekravet skulle ligga på cirka 31 700 kronor. Det tyckte ungdomsförbundet Muf var alldeles för högt. Inför debatten kom man dock överens om en kompromiss på drygt 27 000.

Men när det var dags för debatt drev flera ombud från Muf, men även andra, att lönekravet skulle sänkas med ytterligare ett par tusen kronor. Ombudet Daniel Wedin som representerar Stockholms stad upprördes över att Muf frångick kompromissen.

– Det här är oacceptabelt. Det är en fråga om heder, så här beter man sig inte, sade han.

Muf-ordförande Matilda Ekeblad var lika upprörd.

– Jag har kallats för ohederlig, men jag står upp för mina medlemmar.

Partistyrelsens argument för ett högre lönekrav är att det kan minska missbruket av och fusket med arbetskraftsinvandring.

Orimligt

Maria Malmer Stenergard tycker att det är orimligt att ta hit människor från andra sida jorden för att städa, leverera mat och dela ut tidningar när många utrikesfödda är arbetslösa i Sverige.

Flera ombud pekade på att lönekravet skulle göra det svårt för företag, framför allt utanför Stockholm, att hitta arbetskraft.

– Stoppa fusket, inte arbetskraftsinvandringen, sade ombudet Jonathan Kars.

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

FAKTA

Fakta: Några förslag stämman beslutat om

Nytt mål: Halverad långtidsarbetslöshet inom tre år

Sänk kostnaden för att anställa unga under 26 år

Jobbpremie för dem som varit arbetslösa

Förstärkta nystartsjobb

90 pappadagar även för dem som saknar sjukpenninggrundad inkomst

Nytt statligt id-kort ska försvåra bidragsfusk

Genomför nationell folkräkning

Ingen bolagsskatt under ett företags tre första år

Etableringsboende i max tre år

Statlig etableringsersättning i fem år

Nyanlända ska kvalificera sig in i välfärden

Barn får ställas i kö till skola högst tre år innan skolstart

Stopp för vinstutdelning i skolföretag som inte klarar kvalitetskrav

Volymmål för asylsökande, cirka 5 000 per år

Sänkt kvotflyktingantal till 1 900 per år

Regeringen ska besluta om lista på säkra länder för snabbavisning

Utvidgat försörjningskrav för anhöriginvandring

Hedersscreening av asylsökande familjer för att bedöma risk för hedersvåld

Höjt lönekrav för arbetskraftsinvandring

Försörjningskrav för anhöriga till arbetsinvandrare

Källa: Moderaternas stämmohandlingar

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL