Annons

Ingmarie lämnade tryggheten för att starta eget

Personligt Det är ingen vanlig cateringfirma som Ingmarie och maken Kent Tillgren driver tillsammans.
Personligt • Publicerad 3 februari 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
– Jag försöker laga mat med kärlek
– Jag försöker laga mat med kärlek

Det är ingen vanlig cateringfirma som Ingmarie och maken Kent Tillgren driver tillsammans. De lagar mat och ordnar fika till större fester, bröllop och minnesstunder, oftast i bygdegårdar och församlingshem. Maten lagas i regel på plats. – Det är mycket jobb men roligt, säger Ingmarie och berättar att hon vågade satsa mycket tack vare att Kent, som numera är pensionär, sponsrade henne. Hon var i 40-årsåldern, kände sig sliten efter många års nattjobb hos gamla och sjuka inom kommunens omsorg och funderade på att utveckla det lilla cateringföretag hon haft tillsammans med en väninna som också jobbade inom vården. – En morgon när jag var på väg hem var det som att jag hörde en röst som sa att jag måste våga ta steget, våga hoppa, berättar hon. Ingmarie gick den tvååriga konsumtionslinjen på gymnasiet. – Där lärde vi en del matlagning men jag hade en duktig mor som lärde mig det mesta, berättar hon. Hennes mor hjälpte henne också mycket med firman de första åren, innan hon blev sjuk i cancer och sedan dog. Ingmarie och Kent möter ofta människor i sorg eftersom de har hand om de flesta minnesstunder efter begravningar i Vinslöv. Ingmarie förklarar att hennes kristna tro hjälper henne i dessa möten, vecka efter vecka. – Det känns meningsfullt, folk kommer ofta in i köket och vill prata, både efter minnesstunder och glada fester, berättar hon. Hon tänker också mycket på de människor som ska äta maten när hon lagar den. – Det här är ett kreativt jobb och jag försöker laga mat med kärlek, säger hon. Hon väljer helst lokala butiker och leverantörer. – Ibland frågar folk var råvarorna kommer ifrån och då känns det bra att kunna svara. Kents uppgifter är bland annat att hacka grönsaker, diska och hålla undan i köket. – Jag var koktrosschef i lumpen och lärde mig då ordning och hygien i köket, berättar han. Ingen får ju bli sjuk av vår mat, vilken fasa. Det har vi lyckligtvis aldrig råkat ut för heller. Han har också erfarenhet av ekonomi och bokföring från sitt tidigare arbete som företagsledare. Men de har hjälp av en revisor för att vara säkra på att allt blir rätt. De blir inte rika på sin firma. – Men friheten väger upp, säger de samstämt. Det blir mycket helger och kvällar men vi kan också säga nej när vi vill vara lediga. De har fått mer och mer att göra och ibland tar de in extra folk till stora kalas. De har dock aldrig gjort någon reklam, inte ens visitkort. Det räcker med djungel-telegrafen. – Men vi vill inte anställa någon, det skulle inte bli detsamma, säger Ingmarie som nästan aldrig följer recept. Både Ingmarie och Kent är medlemmar i Vinslövs missionskyrka och sjunger i kör. – Det är viktigt att ha andra intressen vid sidan av jobbet, säger de. Ingmarie är också volontär för hemlösa i Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad, målar lite och går gärna på olika kurser. Festmaten på modet är enligt Ingmarie italienska bufféer som tagit över efter kassler och liknande. Men om Ingmarie ska välja en favoriträtt blir det knaperstekt fläsk med äpple och potatis. – Jag uppskattar det enkla här hemma eftersom det är så mycket festmat annars.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons