En riktig sångfågel är hon

Erika, 15 har släppt två skivor – musikalroll väntar

Erika Hansson är femton år och har redan släppt sin andra cd. – Det var sommaren 2007 som allting hände, säger Erika och ögonen lyser på henne när hon berättar om sommarlovet mellan sjuan och åttan och om talangjakter och tävlingar som hon placerade sig på. Det var också då hon kom tvåa i Lilla Song Contest. Men inte bara det – Erika kom tvåa i en talangjakt i Klippan, etta på Festivaldax i Hässleholm, etta på Killebomfestivalen i Sölvesborg och etta i en delfinal och sedan delad fyra i finalen i en talangjakt i Malmö. Det var då åren i körerna började ge frukt. – De flesta placeringarna har varit oväntade, men i Hässleholm kände jag nog lite på mig att det skulle gå bra. Erika har en bred musik-smak. Hon sjunger pop, musikaler, schlager och sedan några år tillbaka också jazz. Frank Sinatra och Ella Fitzgerald hör till favoriterna. – Jag har alltid haft ett stort musikintresse. Mamma sjunger, och jag har en kusin som också sjunger, säger Erika och berättar att musiken alltid funnits omkring henne. Teddybjörnen Fredriksson och Guldet blir till sand hörde förr till favoriterna. Och faktiskt har hon brädat Peter Jöback i ett sammanhang. – När jag släppte min första skiva gick den direkt in på Vega-listan på finska riksradion, på tredje plats och då låg Peter Jöback på femte–sjätte plats. Erika ler blygsamt och stolt vid minnet. Men Kristina från Duvemåla har hon inte sett. – Jag var bara två år då, men jag har deltagit i en uppsättning av den, med kören. Med åren har det blivit många framträdanden och engagemang. För tillfället har Erika många järn i elden. – Jag är med i Con moto-kören i Åhus. Det är en kyrkokör för tonåringar, från femte klass till gymnasiet. Innan dess var jag med i en annan kör från tvåan. Erika berättar att hon också går en musikalkurs på två och ett halvt år, i musikskolans regi. Två lärare från C4-skolan håller i kursen för ett tjugotal unga människor som lär sig sång, dans och teater. Flera uppsättningar blir det, i våras Moulin Rouge på Kristianstads teater och ytterligare en uppsättning under vintern. Dessutom har Erika blivit uttagen till Oliver, som bygger på Dickens Oliver Twist och som ska sättas upp på Kristianstads teater i höst. – Jag blev jätteglad när jag fick veta att jag kom med, säger hon. Men det är ett åtagande som tar tid, repetitioner från augusti och så föreställningar fyra dagar i veckan under två månaders tid, ibland flera föreställningar om dagen. Hinner man med någonting annat… – Det gäller att prioritera. Skolan är också jätteviktig. Men jag försöker hinna med både och. Och mamma Ulrika kan intyga att Erika lyckas. – Hittills har inte skolan kommit i kläm, säger hon och ser på sin dotter. Du är en kämpe. Med två cd-skivor bland meriterna hoppas Erika kunna satsa professionellt på musiken. – Helst vill jag bli artist. Eller sångpedagog eller mu-siklärare, körledare kanske. Eller också blir jag journalist! Men för att bli framgångsrik inom musiken krävs kontakter. Och en del har Erika redan knutit. När det var dags att leta efter en studio till första skivan, kom Erika i kontakt med Jörgen Andersson som är musikproducent. Kontakten med Jörgen ledde vidare till Britt Nilsson, och tillsamman skrev de den första låten till Erika, Med snabba vingslag. När det drog ihop sig till nästa cd skrev Britt texten till titellåten, och Jörgen skrev musiken, men tack vare Jörgens kontaktnät fick Erika förslag på flera låtar som andra musiker och textförfattare skickade till henne. – Vi kunde välja vilka låtar vi ville ha med på cd:n. De skulle passa Erika och det skulle vara texter som Erika kan stå för, säger Ulrika och berättar att de fick in fler förslag än de som kom med på skivan. Nu väntar lansering av den nya skivan. Men först är det dags för sommarens aktiviteter. Närmast ligger några privata åtaganden på lut men i slutet av juli ska Erika framträda på allsångskväll i Åhus, som arrangeras av Lions Club.

×