Annons

”Bygg lägenheter i Visseltofta”

Osby Agnhild Elversson är ordförande i Byalaget Wisseltoftas vänner och en av undertecknarna av förslaget.
Osby • Publicerad 28 april 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Medborgarförslaget hoppas på att det finns nybyggda lagenheter i Visseltofta att via upp vid Bodagarna nästa år.
Medborgarförslaget hoppas på att det finns nybyggda lagenheter i Visseltofta att via upp vid Bodagarna nästa år.

Agnhild Elversson är ordförande i Byalaget Wisseltoftas vänner och en av undertecknarna av förslaget. Hon är född i byn och tänker leva här så länge hon kan. Men hon och hennes man Claes ser ett problem. När de tröttnat på sitt stora trähus mitt i samhället, eller inte längre orkar med den stora trädgården finns det inget alternativt boende.

De åtta lägenheter som Osbybostäder har är små, med två rum, och det är inget alternativ för makarna Elversson som vill kunna ta mot sina åtta barn, barnbarnen och de 40 fosterbarn man haft genom åren.– Vi känner flera som tänker som vi och som vill kunna hyra en lite större lägenhet när de flyttar från sina hus, säger Agnhild Elversson.I skrivelsen har föreningarna tydliga önskemål som man vill att kommunen ska ta itu med: uppdra åt Osbybostäder att bygga några lägenheter, exempelvis i 1,5-plans kedjehus, med tre eller fyra rum.

Annons

Man anger till och med var kommunen kan hitta tomter som är lämpliga, nere vid idrottsplatsen där det finns möjlighet att ansluta till kommunalt vatten.– Jag vet så mycket om bygge att jag kan säga att om man vill så skulle lägenheterna vara klara till Bodagarna nästa höst, säger Claes Elversson.

Då skulle de kunna ingå som en del i bomässan och kanske locka nya invånare till Visseltofta.Men man skriver också att lägenheter skulle kunna byggas mer centralt i anslutning till de befintliga servicelägenheterna.I brevet till kommunen anger flera möjliga upplåtelseform för bostäderna, alltså både hyreslägenheter och bostadsrätter.

Föreningarna skriver att de vill hänga på den positiva utveckling som byn nu är inne i, med bland annat den nya vägsträckningen mellan Osby och Markaryd. Detta kan ge attraktivare kommunikationer.

Genom att de äldre byborna har alternativ och flyttar från sina hus så skapas utrymme för inflyttning, menar man.Agnhild Elversson hoppas att medborgarförslaget kan vara en del i arbetet att få fler barn till Visseltofta skola, som hon själv gått i och senare hennes barn.

Förutom Byalaget Wisseltoftas vänner är det Hembygdsföreningen och Visseltofta Idrottsförening som undertecknat förslaget.

andtha
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons