Annons

Lomma är säkraste kommunen i Skåne

Nyheter Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har vägt samman statistik om både antalet brott och mängden olyckor som inträffat i kommunerna under 2010.
Publicerad 20 december 2011 • Uppdaterad 30 november 2021

Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har vägt samman statistik om både antalet brott och mängden olyckor som inträffat i kommunerna under 2010. På så sätt har kommunerna kunnat rangordnas från den säkraste till den mest osäkra.

Att Lomma ligger högt när det gäller säkerhet beror troligen på många olika faktorer, tror kommunalrådet Anders Berngarn.– Vi har jobbat aktivt med säkerhetsfrågor de tre-fyra senaste åren och bland annat tillsatt en säkerhetsansvarig i kommunen. Vi har startat vår egen verksamhet Vakande ögon som kör runt kvällar och nätter och vi har också gjort en kartläggning av otrygga platser i kommunen och i år även startat Brottsförebyggande rådet. Så vi har tagit tag i de här frågorna, men klar blir man aldrig, det är en pågående process.

Annons

Nu ska kommunen också starta trygghetsvandringar där man ser över allt från belysning till täta buskage på platser där brott har förekommit. Beslut har också tagits om att sätta direktkopplade brandlarm på kommunens alla fastigheter.Lomma upplevs av de flesta som en i grunden trygg och säker kommun.– Hoten kommer ofta genom villainbrott och bilinbrott och sommartid dras många människor till stränderna där det då kan inträffa saker. Vi har haft besvär med stölder på stränderna men där gjorde polisen en jättefin insats och patrullerade.

Att Lomma upplevs som tryggt och säkert har alltså dels med själva samhällsstrukturen att göra men också att kommunen arbetat förebyggande. Men den senaste tidens många anlagda bränder har nog inte tagits med i den här senaste bedömningen, tror Anders Berngarn.– Det är jättetråkigt och vi har vidtagit alla möjliga säkerhetsåtgärder för att få stopp på det och polisen arbetar intensivt för att ringa in gärningsmannen. Men än har det inte lyckats.

Så här sa Perstorps kommunalråd Arnold Andréasson (C) om rapportens resultat:– Tycker nog statistiken är missvisande. Vi är en liten kommun vilket gör att vi ofta utmärker oss åt ena eller andra hållet. Hade förresten ett samtal med polisens stationsbefäl häromdagen där han sa att han inte upplevde det som särskilt besvärligt i kommunen just nu. Trygghet är en viktig fråga för oss. Därför har vi Rådet för Trygghet och hälsa vars ledamöter tar sig an uppgifter i syfte att göra samhället Perstorp till en trygg plats att bo och leva på.

Kommun (ranking av totalt 290):Lomma (4)Staffanstorp (12)Vellinge (19)Svedala (22)Kävlinge (38)Lund (49)Höganäs (79)Skurup (88)Bromölla (90)Ängelholm (104)Östra Göinge (124)Burlöv (131)Eslöv (133)Simrishamn (135)Höör (150)Kristianstad (161)Trelleborg (165)Svalöv (168)Ystad (170)Hörby (171)Osby (176)Sjöbo (195)Hässleholm (206)Åstorp (216)Tomelilla (228)Bjuv (234)Örkelljunga (249)Landskrona (257)Helsingborg (269)Klippan (273)Malmö (277)Perstorp (278)Båstad (Uppgift saknas)

Marianne PernbroSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons