Annons

En riktig bisyssla

Hässleholm Totalt ska minst tio, eller kanske 12-14, bisamhällen placeras ut på olika ställen i stan under en kort tid.
Hässleholm • Publicerad 15 maj 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Stina Lindén med sonen Erik vid bikupan mitt i stan. Foto: Stefan Sandström
Stina Lindén med sonen Erik vid bikupan mitt i stan. Foto: Stefan Sandström

Totalt ska minst tio, eller kanske 12-14, bisamhällen placeras ut på olika ställen i stan under en kort tid.Man kan som privatperson adoptera ett bisamhälle och betala 300 kronor för att köpa in sig som andels-ägare i en bikupa. Vid säsongens slut får man sedan två burkar honung som belöning för sin miljövårdande insats.

Det går åtta andelar på en bikupa, vilken innehåller cirka 20 000 bin. Nästan alla andelar är redan sålda. De tio bisamhällena måste kanske bli några fler; då genom delning.Lärarna Stina Lindén, 47, och Sofie Holmgren, 32, har snabbt lärt sig ganska mycket om bin. Stina är praktikern och Sofie teoretikern. De kompletterar varandra på ett bra sätt. Med rätt skyddsutrustning är det inga problem att jobba med bina.– Vi har köpt in de här bisamhällena genom kontakter inom Hästveda biodlareförening, berättar de båda lärarkollegerna från Hässleholm. Det handlar om snälla bin av ett slag som ska ge rikligt med honung.

Annons

I botten finns ett Leaderprojekt. Något som är en förutsättning för att kunna dra igång allt detta.Egentligen föddes tanken på verksamheten under en kafferast på skolan. Sofie, som är lärare i samhällskunskap, historia och entreprenörskap, ville ha något praktiskt att jobba med på sin fritid. Stina, som undervisar i svenska och tyska, tänkte på bin. Hon hade sett en visningskupa på Skånes Djurpark 2009. Båda hade hört och läst larmrapporter om döda bin, om sjukdomar hos de flitiga djuren, om alla skador det skulle bli i naturen om bina minskade för mycket, om vad våra bin allmänt betyder för miljön. Och så vidare. Det ena gav det andra.Uppmärksamheten har blivit stor. Folk har hört av sig till de båda lärarna på Tekniska skolan i Hässleholm.

Eftersom det periodvis varit ganska kallt nu i vår, har bina inte börjat "dra" på riktigt förrän sent. Då har Stina och Sofie fått utfodra dem med socker. Men nu har bina börjat arbeta för fullt. Vid vårt besök i en villaträdgård på Gäddastorp i Hässleholm kommer många bin flygande hem till kupan med pollen.Redan till nästa år har kanske 50 samhällen – eller ännu fler – adopterats ut i stan.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons