Annons

Cannabisskog i Rökevilla

Hässleholm Det var slumpen som gjorde att den 44-årige mannens avslöjades.
Hässleholm • Publicerad 6 december 2013 • Uppdaterad 14 december 2021
Polisen hade trafikkontroll i Hörja – och avslöjade en knarkfabrik i Röke. 
På fredagen ställdes en 44-årig man inför rätta åtalad för grovt narkotikabrott för att ha odlat cannabis. (Dock ej partiet på bilden som är fotat av polisen i samband med ett tillslag i Ljusnarsberg) Arkivbild
Polisen hade trafikkontroll i Hörja – och avslöjade en knarkfabrik i Röke. På fredagen ställdes en 44-årig man inför rätta åtalad för grovt narkotikabrott för att ha odlat cannabis. (Dock ej partiet på bilden som är fotat av polisen i samband med ett tillslag i Ljusnarsberg) Arkivbild

Det var slumpen som gjorde att den 44-årige mannens avslöjades.

Den 26 mars kontrollerade polisen trafikanterna i Hörja och 44-åringen stoppades. Han misstänktes vara narkotikapåverkad och det hela ledde till att polisen gjorde en husrannsakan i hans bostad i Röke.De klev rakt in i en knarkfabrik.

Annons

I källarplanet och i ett specialinrett uthus stod närmare 300 cannabisplantor på tillväxt och bakom ett skynke hittades den så kallade moderplantan från vilken de många sticklingarna tagits. Åklagarens bilder från brottsplatsen under rättegången visade en mindre cannabisskog.Ventilation, bevattning och belysning var ordnat och i en lastbilstrailer på tomten förbereddes för ytterligare odling. Där hade el, lampor och odlingsbänkar installerats.

Åklagare Eva Norberg ägnade hela fredagsförmiddagen åt att gå igenom det omfattande åtalet.Hon uppskattar att åtskilliga kilo cannabis framställts i huset under de senaste två åren. De beslagtagna plantorna gav drygt 3,5 kilo cannabis, men hade de fått växa sig stora hade odlingen gett hela 17 kilo. Dessutom beräknas mannen ha framställt ytterligare 15 kilo under de gångna två åren. Huset köptes år 2011, samma år som den nu åtalade mannen blev villkorlig frigiven efter att ha dömts till ett nioårigt fängelsestraff för grovt narkotikabrott.Vid det tillfället handlade det om odlingar i tre fastigheter.

44-åringen erkände delar av åtalspunkterna, men inte allt. Mot mannen finns dock en omfattande bevisningen. Åklagaren pekade bland annat på skyhöga elräkningar för Rökefastigheten – vilka sammanföll med omfattande insättningar på mannens konto. Trots att han satsade mycket pengar på renovering av huset (av allt att döma för att göra odlingen möjlig) satte han in omkring 370 000 kronor på ett par olika konton.Åklagaren köpte inte mannens förklaring att han lånat dessa pengar av olika privatpersoner.

Rättegången fortsätter nästa vecka. Totalt fem dagar är avsatta till det omfattande målet. Åtalspunkter gällande vapenbrott riktas också mot mannen, som ska ha haft en vapenarsenal i huset i form av bland annat knogjärn med elchocksutrustning, tårgaspistol samt kulgevär med 199 skarpa patroner.44-åringen försvaras av advokat Michael Korths-Aspegren.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons