Annons

Socialförvaltningen krävs på stora summor

SÖSDALA Lumi Måleri AB vill ha 100 000 kronor för renovering.
Hässleholm • Publicerad 22 april 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
Storgatan 3 i Sösdala
Storgatan 3 i Sösdala

Tvisten rör totalt fem lägenheter i ett hus i centrala Sösdala, där kommunen och fastighetsägaren Lumi Måleri AB är oense om hur mycket som egentligen förstörts av hyresgästerna och som därför faller utanför normalt lägenhetsunderhåll.

I det fall som nu gått till Hässleholms tingsrätt menar fastighetsägaren att hyresgästen, en person som fått bostadshjälp av socialen, åsamkat stora skador.Dörrar måste bytas liksom bänkskivor och parkettgolv, väggar spacklas och målas, trasiga persienner nedmonteras, taklampa sättas upp och så vidare. Allt till en total kostnad av 100 000 kronor.Exakt samma lägenhet genomgick omfattande renoveringar så sent som för två år sedan, även då efter en tvist.

Annons

Socialchefen Bodil Sundlöf och verksamhetschefen Christer Persson har bestridit fakturorna och sedan överlämnat ärendet till kommunjuristen Magnus Gjerstad, som kallar Lumi Måleris prisspecifikationer för högst osannolika.– Med så stora belopp får man intrycket av att det rör sig om någon form av totalrenovering. Annars kommer man ju inte upp i de summorna, säger Magnus Gjerstad och fortsätter.– När man bor i en lägenhet får man naturligtvis betala det man haft sönder, men det blir också ett visst naturligt slitage på allt ifrån väggar till spis. Det ingår i hyran. Hyresvärden kan inte förvänta sig att totalrenovera och få en lägenhet i nyskick på hyresgästens bekostnad.Enligt Gjerstadhar någon besiktning av lägenheten varken gjorts innan hyresgästen flyttat in eller i samband med att personen flyttade ut.– Och det är hyresvärdens ansvar att kunna visa hur lägenheten såg ut vid inflytt om de hävdar att fastigheten försämrats. Normalt slitage kan man dessutom inte få ersättning för.

Lumi Måleri hävdar å andra sidan att den aktuella lägenheten var helt nyrenoverad när hyresgästen flyttade in för två år sedan. Någon besiktning gjordes dock aldrig med socialen närvarande eftersom dåvarande bostadsansvarig (inte samma som den nu berörda), enligt företaget, sade sig inte ha tid.En annan tjänsteman på socialförvaltningen ska dock ha accepterat att lägenhetens standard var så kallad nollställd.Avflyttningsbesiktningen gjordes utan att personal från socialen var närvarande.– Besiktningar utan att hyresgästen är tillstädes händer ofta, menar företaget.

Men lägenheten är som nämnts inte den enda som Lumi Måleri AB kräver kommunen på renoveringskostnader för.Ett annat ärende ligger just nu hos kronofogden.Därutöver har ytterligare fakturor för lägenhetsrenoveringar bestridits.– Det gäller totalt sett stora belopp, minst på 200 000 kronor, säger Gjerstad, som konstaterar att några tvister med andra fastighetsägare inte finns.

En muntlig, förberedande förhandling, kommer att äga rum i tingsrätten den 6 maj.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons